Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 ian 2016 - Anul XXI, nr. 3 (6116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demersuri

Lucrări de reamenajare la Baza de tratament de la Mănăstirea Gheorghiţeni, în speranţa obţinerii avizului ISU

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Baza de tratament balnear de la Complexul monahal “Acoperământul Maicii Domnului” din satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, închisă la mijlocul lunii noiembrie a anului 2015 de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, din cauza lipsei avizului privind securitatea împotriva incendiilor, a intrat în lucrări de reamenajare, care, speră cei care o conduc, vor permite reautorizarea ei de către pompieri şi, implicit, reluarea activităţii.

Lia Bălăiu, directorul general administrator al Bazei de tratament, a declarat pentru Monitorul de Suceava că s-au început o serie de lucrări generale de la finele anului trecut, iar în momentul de faţă se lucrează la un  nou proiect, cu firmele care au executat şi proiectat clădirea în care se află baza de tratament. 

„Vom face un proiect pe care îl vom prezenta celor de la ISU Suceava. Vrem că ştim din start poziţia lor faţă de proiect, pentru a fi foarte clar ce avem de făcut”, a declarat Lia Bălăiu. 

 

Speră să se poată reautoriza în cel mult două luni

Întrebată în ce ar consta lucrările care ar urma să înlăture riscul unei nenorociri în caz de incendiu, aceasta a enumerat mai multe elemente: scări metalice în loc de scări din lemn, placări masive cu materiale ignifuge, detectoare de fum în fiecare cameră, paratrăsnet pentru clădire, un planşeu din beton etc. 

Una dintre variante presupune şi mutarea celei mai mari părţi din baza de tratament de la etajele superioare ale clădirii la parter.

„Avem foarte multe solicitări, de la oameni care doresc să facă tratament la noi şi sperăm să putem obţine avizul în timp cât mai scurt”, a precizat reprezentanta bazei de tratament. Din punctul ei de vedere, un termen scurt ar reprezenta o lună şi jumătate, cel mult două.

 

ISU nu a primit încă nici o informare oficială

Baza de tratament nu a avut niciodată aviz ISU privind securitatea împotriva incendiilor, iar obţinerea acestui aviz este o misiune extrem de grea, în actuala formă a clădirii, au precizat surse bine informate.

După cum au explicat pompierii, cele două clădiri, baza de tratament şi casa pelerinului, cu spaţii de cazare, sunt construite exclusiv din lemn, pe mai multe niveluri, nu au căi de evacuare suficiente şi nici sisteme de siguranţă în caz de incendii.

Generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, a evitat să se pronunţe privind şansele ca baza de tratament să poată fi reautorizată, precizând că deocamdată nu a primit nici o informare scriptică sau faptică privind intenţiile de reautorizare a bazei.

Reamintim că Aşezământul monahal de la Gheorghiţeni nu a avut niciodată aviz de la ISU, fiind amendat în fiecare an. După apariţia Hotărârii de Guvern 915/2015, imediat după tragedia din clubul Colectiv, pompierii au primit pârghia legală de a suspenda activitatea unităţilor care nu respectă normele de securitate împotriva incendiilor.

După controlul de la mijlocul lunii noiembrie, Fundaţia Sf. Pricopie şi Elisabeta, care patronează aşezământul monahal, a încasat o amendă de 100.000 de lei, plus măsura complementară de sistare imediată a activităţii.

Fundaţia a contestat amenda în instanţă şi a încercat să obţină redeschiderea bazei de tratament, fără însă a avea succes.

Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită începând din 1999 de ÎPS Teodosie, pe terenul moştenit de la părinţi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrări de reamenajare la Baza de tratament de la Mănăstirea Gheorghiţeni, în speranţa obţinerii avizului ISU.
 Vizualizări articol: 2340 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucrări de reamenajare la Baza de tratament de la Mănăstirea Gheorghiţeni, în speranţa obţinerii avizului ISU0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cremă catalană – versiune dietetică În versiunea sa originală, crema catalană este un desert spaniol savuros și foarte aromat, în esență o cremă de ou cu zahăr caramelizat desupra. Pentru persoanele care preferă o dietă fără ou, o versiune asemănătoare a preparatului, dar... Citeşte