Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 nov 2015 - Anul XX, nr. 263 (6075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Schimb de adrese oficiale

Aeroportul din Iaşi se teme de concurenţa Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Redeschiderea Aeroportului „Ştefan cel Mare” pare să-i deranjeze pe cei care conduc Aeroportul din Iaşi, directorul acestei instituţii trimiţând o adresă Consiliului Judeţean Suceava prin care, sub o aparentă bună voinţă, se arată îngrijoraţi de legalitatea transferului unei clădiri pentru amenajarea unui nou terminal pentru plecări şi sosiri internaţionale, dar şi faţă de reducerea tarifelor aeroportuare. Ca răspuns la această adresă, şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, a trimis la rândul său o solicitare oficială prin care cere informaţii de la Aeroportul din Iaşi cu privire la remunerarea anumitor servicii în schimbul unor condiţii diverse legate de prezenţa şi amploarea operaţiunilor acestora.

 

Conducerea Aeroportului din Iaşi a început să demonstreze că se teme de concurenţa Sucevei. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, o adresă oficială trimisă de directorul Aeroportului din Iaşi, Marius Bodea, în care acesta solicită clarificări şi îşi exprimă „îngrijorarea” cu privire la două hotărâri ale Consiliului Judeţean Suceava, respectiv transferul unui imobil al Centrului Economic Bucovina în administrarea Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” şi „diminuarea drastică, spre valori modice” a tarifelor aeroportuare care vor fi practicate de aeroportul sucevean.

 

Nechifor consideră că „pe cei din Iaşi îi deranjează concurenţa”

Cătălin Nechifor a spus că, pe scurt, tot ceea ce se spune în adresa de şapte pagini trimisă de Aeroportul din Iaşi demonstrează că „pe cei din Iaşi îi deranjează concurenţa”.

Mai mult, Nechifor a spus că nu mai acceptă ca cineva „să se mai ia” de Suceava şi de Ştefan cel Mare. „Poate ar trebui să spunem foarte clar tuturor că Suceava e cine e. Să nu uite cineva că Suceava e cine e. Şi toate până la Ştefan cel Mare. Până acolo: deci nu ne legăm de Ştefan cel Mare. Chiar nu e în regulă lucrul acesta. Nu ne-a durut capul despre Iaşi. Nu ne-a interesat că ne-au mutat capitala cu Lăcustă Vodă, şi cu Lăpuşneanu. Am reţinut, am înţeles, dar au trecut sute de ani, şi de atunci până acum chiar sub talpa cuiva nu mai stăm. Eu personal nu mai stau”, a declarat Cătălin Nechifor.

El a explicat pe scurt conţinutul adresei primite de la Iaşi, arătând că „se face referire că la transferul administrării s-ar încălca nişte prevederi naţionale, internaţionale, europene, că nu am fi avut voie să facem acest transfer pentru că astfel diminuăm perspectiva de utilizare a altor infrastructuri existente în zona largă a Moldovei, cumva şi la Iaşi”, a spus Nechifor. El a subliniat că în adresă se mai precizează că Aeroportul din Iaşi „nu şi-a atins nici pe departe capacitatea sa de operare”, estimată la aproximativ două milioane de pasageri anual. „Deci cumva noi vom avea voie să facem ceva vreodată la Suceava doar atunci când constatăm că Aeroportul Iaşi şi-a atins ţinta proprie. Până, vezi Doamne, fac ei două milioane de pasageri pe an noi trebuie să stăm cuminciori, să nu facem nimic, să ne uităm cu atenţie cum zboară alţii în Iaşi”, a declarat preşedintele CJ Suceava.

El a adăugat că şi în privinţa reducerii tarifelor aeroportuare la Suceava conducerea din Iaşi atrage atenţia că „aprobarea acestui proiect ar intra în contradicţie cu declaraţiile date sub semnătură privată de beneficiarii finanţării proiectului de modernizare a Aeroportului Suceava, inclusiv datele transmise şi asumate în cererea de finanţare”. Făcând referire şi la această „avertizare”, Cătălin Nechifor a spus că cei de la Aeroportul din Iaşi nu înţeleg ce înseamnă anumite principii europene. „Vezi Doamne că şi aici am fi în greşeală, de parcă pe noi ne-a interesat ce tarife practică cei din Iaşi pentru vreun operator sau am comentat vreodată ceva despre Iaşi. Nu, noi am înţeles tot timpul concurenţa ca fiind un motor de dezvoltare, un factor care produce cu adevărat servicii pentru pasageri, produce şi un fenomen foarte interesant în libera mişcare a cetăţenilor. Şi, sigur, acestea sunt principii europene pe care cei de la Iaşi am sentimentul că nu prea le înţeleg”,  a declarat Nechifor.

El a ţinut să mai citească şi finalul adresei primite de la directorul Aeroportului din Iaşi, în care se spune că „vă rog să priviţi cu sinceritate aprecierea noastră privind dorinţa locală de a dezvolta acest segment de activitate, când ştim cât este de greu să implementezi un astfel de proiect, prin hăţişul legislativ. Însă, în cele din urmă, considerăm că este colegial să aducem la suprafaţă principiile respectării unitare a legislaţiei europene şi naţionale şi să preîntâmpinăm erori neculpabile în cele din urmă, ale autorităţilor deliberative locale, care, la luarea deciziilor nu au primit din partea iniţiatorilor toate elementele de constrângere legislativă. În final, domnule preşedinte, vă rog să nu priviţi sub nici o formă prezenta adresă ca un afront, iar în situaţia în care veţi considera că aspectele prezentate mai sus nu se aplică speţelor reclamate de către noi, primiţi scuzele ce se impun”.

 

Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Management POS-T dau dreptate CJ Suceava

Cătălin Nechifor a ţinut să precizeze că toate aspectele reclamate de conducerea Aeroportului din Iaşi nu sunt adevărate, acest lucru fiind demonstrat prin două adrese oficiale din partea instituţiilor statului care cu adevărat pot să dea un verdict legal şi care au clarificat problemele semnalate. Nechifor a făcut referire şi a prezentat adresele primite de Consiliul Judeţean Suceava de la Consiliul Concurenţei şi de la Autoritatea de Management a programului Operaţional Sectorial – Transporturi. Aceasta din urmă a informat CJ Suceava că atât transferul administrării clădirii CEBS către aeroport, cât şi reducerea tarifelor aeroportuare nu încalcă cu nimic analiza cost-beneficiu din proiectul pentru modernizarea Aeroportului Suceava. De asemenea, Consiliul Concurenţei a anunţat în mod oficial că „în cazul în care reducerea tarifelor este o decizie comercială, iar din aceste tarife Aeroportul Suceava îşi acoperă costurile pentru prestarea acestor servicii şi obţine şi o cotă rezonabilă de profit fără să fie necesară acordarea unor subvenţii din partea autorităţilor locale, considerăm că măsura nu conţine elemente susceptibile să reprezinte ajutor de stat.”

Făcând referire la reducerea tarifelor aeroportuare pentru Suceava, Cătălin Nechifor a spus că nu e treaba celor din Iaşi cu ce tarife va opera Aeroportul „Ştefan cel Mare”. „E o politică concurenţială de piaţă, pe care Aeroportul Suceava o face în conformitate cu reglementările naţionale şi internaţionale şi care în nici un caz nu pot fi negociate, asumate, discutate cu vreun alt concurent. Tocmai acest lucru ar fi grav în accepţiunea mea, ca aeroporturile să aibă o politică de cartel. Sper ca domnul Badea de la Aeroportul Iaşi să înţeleagă ce înseamnă cartel. Ar fi chiar grav cartelizarea unor operatori, în speţă aeroporturi, în sensul de a defini un plan de tarifare unic. Atunci chiar ar fi grav”. Mai mult, el a arătat că şi în cazul transferului clădirii „nu e treaba nimănui” cui dă Consiliul Judeţean în administrare un patrimoniu, acesta rămânând în continuare proprietatea judeţului.

 

Nechifor cere Aeroportului Iaşi să spună care este remunerarea anumitor servicii în schimbul unor condiţii diverse legate de prezenţa şi amploarea operaţiunilor acestora

Solicitările primite de la Aeroportul din Iaşi l-au făcut pe Cătălin Nechifor să le răspundă acestora tot printr-o adresă în care, în baza Legii nr. 544/2001 cu privire la liberul acces la informaţiile de interes public, solicită „Regiei Autonome Aeroportul Iaşi să ne furnizeze copii după tarifele practicate de această regie în cadrul contractelor încheiate cu operatorii aerieni, precum şi remunerarea anumitor servicii în schimbul unor condiţii diverse legate de prezenţa şi amploarea operaţiunilor acestora”. Nechifor a spus că prin această adresă a solicitat „un lucru absolut de bun-simţ”, fără a spune că ar fi ceva în neregulă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aeroportul din Iaşi se teme de concurenţa Sucevei.
 Vizualizări articol: 6364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Aeroportul din Iaşi se teme de concurenţa Sucevei5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oau... trimis de
(11 nov 2015, 11:31:20
Sunt un oarecare, insa e prima data cand sunt multumit de Nechifor. Pe langa modernizarea aeroportului, reducerea tarifelor este cel mai bun lucru facut de Nechifor. Astfel sunt toate sansele sa avem companii low-cost la Suceava. Am calatorit in aceleasi perioade de timp spre Londra, cu bilete cumparate cu ceva timp inainte... din Bucuresti si din Iasi, cu Taromul. La Bucuresti am platit vreo 280 de euro/2 pers si la Iasi am platit vreo 380 euro/2 pers. Nu sunt specialist, dar ceva imi spune ca tarifele de aeroport la Iasi ar fi mai mari.
2.   Surprize,surprize trimis de
(11 nov 2015, 13:40:34
-este o surpriza ca in sfarsit a reactionat si Nechifor asa cum trebuie.Pe dealta parte ,ce treaa are si "nenea" de la Iasi cu ceea ce se face la Suceava? A rezolvat toate problemele la Iasi,caci acum da ordine si la Suceava? De unde si pana unde Suceava trebuie sa raporteze Iasului ce face Suceava?Ori s-au obisnuit ca tot ce-i pentru Moldova sa mearga la Iasi si acum li se pare normal sa se bage peste tot,chiar si unde nu l-e fierbe oala?
3.   La super trimis de
(11 nov 2015, 13:47:25
Domnule preşedinte Nechifor,aţi făcut o treabă bună.
Cursele europene şi preţurile mai mici la transport sunt prioritare,în rest câţi mai mulţi pasaeri.
4.   Bucovina si Moldova sunt provincii diferite! trimis de
(11 nov 2015, 14:13:01


Aeroporturile Otopeni, Sibiu și Cluj-Napoca sunt cele mai performante, se regăsesc pe lista aeroporturilor europene cu cele mai mari creșteri ale traficului.
Va urma si Suceava, daca dl. Nechifor se va dedica, trup si suflet, cum se spune.

Bucovina si Moldova sunt provincii diferite!
Eu as dori sa specific ca Bucovina nu apartine si nu va apartine niciodata Moldovei deoarece Bucovina pe tot parcursul istorie s-a remarcat printr-o traditie, arhitectura si cultura mult mai evoluata dacat a zonei vecine. De altfel si locuitorii se numesc bucovineni si moldoveni.

Doamne, cat de frumos este in Bucovina !! O zona splendida, nu te mai saturi de frumusetile ce dainuie aici si care te incarca de energie pozitiva. Contrastul culorilor verde inchis cu verde deschis si multitudinea de flori la fiecare casuta dau specificul inconfundabil al zonei. Pacat ca nu avem sosele ....
Numai cand veti vedea contrastul culorii verde inchis cu verde deschis si multitudinea de flori la fiecare casuta. Pacat ca nu avem sosele ....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mere coapte boiereşti De pe vremea când cuhniile boiereşti nu mai pridideau să ofere mesenilor ospeţe opulente nu ne-au rămas numai reţete de plăcinte şi dulceţuri complicate, care ar îngrozi nutriţioniştii de azi, ci şi unele deserturi simple, naturale şi... Citeşte