Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 nov 2015 - Anul XX, nr. 258 (6070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Argumente

Profesori suceveni reclamă abuzuri într-un amplu proiect educaţional, din fonduri europene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cadre didactice din judeţ atrag atenţia cu privire la faptul că li se încalcă dreptul la viaţă privată, prin solicitarea unor date având caracter personal în cadrul proiectului strategic PODCA “Creșterea calității sistemului educațional preuniversitar din România prin implementarea de instrumente moderne de management și monitorizare”.

Profesorilor implicaţi în proiectul european PODCA li se solicită să întocmească şi să scaneze portofolii profesionale de sute de pagini şi să le publice pe platforma de internet a proiectului, până la jumătatea lunii noiembrie, lucru pe care aceştia îl contestă.

Prin vocea liderului Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, profesorii spun că proiectul în care sunt implicate 1.000 de şcoli din România cere ca portofoliile să conţină informaţii despre experienţa anterioară nedidactică a profesorilor, CNP-urile acestora, dar şi alte date având caracter personal (date de contact, diplome).

Contrar scopului declarat al proiectului, acesta generează o birocraţie excesivă a activităţii personalului din grupul ţintă.

„În majoritatea celor 1.000 de şcoli există o stare de tensiune şi nemulţumire în rândul salariaţilor, generată de faptul că personalul didactic nu şi-a exprimat consimţământul în vederea includerii în grupul ţintă şi furnizării datelor cu caracter personal. De asemenea, se constată că personalul didactic este implicat cu forţa în derularea acestui proiect”, a transmis Giani Leonte.

Acesta a mai spus că datele solicitate sunt prea numeroase şi nu sunt de natură să conducă la creşterea calităţii în învăţământ. Cât priveşte scanarea a mii de foi, având în vedere dotarea şcolilor, este practic imposibilă scanarea unui număr atât de mare de documente într-un interval atât de scurt.

Acesta a mai spus că în cursul zilei de ieri a fost înaintată o adresă către Ministerul Educaţiei prin care se solicită încetarea proiectului PODCA, proiect ce-şi propune să transparentizeze procesul educaţional.

Potrivit proiectului, acesta mai are ca obiective „reducerea şi simplificarea procedurilor administrative necesare pentru parcurgerea unor etape esenţiale din sistemul educaţional; reducerea timpului de răspuns din partea autorităţilor administrative la toate nivelurile naţional, judeţean şi local; creşterea transparenţei proceselor administrative din sistemul educaţional; eliminarea tentativelor de fraudare (diplome, rezultate ale examenelor, admiteri şi repartizări, distribuiri de ajutoare sociale)”.

 

Profesorii cer retragerea cerinţelor din proiect

În ceea ce privește postarea pe o platformă online a informațiilor despre experiența anterioară nedidactică, profesorii apreciază aceste date ca fiind lipsite de relevanță, de pertinență, inadecvate și excesive, prin raportare la scopul în care sunt colectate. „Prin implementarea proiectului mai sus menționat, se încalcă dreptul la viața privată prevăzut de dispozițiile art. 8 din CEDO, ale art. 26 și 53 din Constituția României. O altă problemă de importanță primordială o constituie solicitarea furnizării codurilor numerice personale ale cadrelor didactice. Cu privire la scopul implementării proiectului, nu putem vedea influența pe care colectarea tuturor acestor date și monitorizarea lor ar putea-o avea asupra creșterii calității sistemului educațional preuniversitar din România, mai ales în condițiile în care aceste acțiuni au la bază niște măsuri abuzive, neconforme cu dispozițiile legale”, este de părere liderul de sindicat.

Acesta consideră că se impune de urgență retragerea cerințelor formulate. De altfel, liderii de sindicat din întreaga ţară opinează că Ministerul Educației tratează angajații din sistemul educațional ca pe o masă amorfă, iar implicarea forțată a cadrelor didactice în acest demers este nelegală. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesori suceveni reclamă abuzuri într-un amplu proiect educaţional, din fonduri europene.
 Vizualizări articol: 2931 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Profesori suceveni reclamă abuzuri într-un amplu proiect educaţional, din fonduri europene4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Budinca ” 9 linguri” Deși pare o prăjitură obișnuită cu mere și foi, acest desert este atipic și nu necesită nici pregătirea în casă și nici cumpărarea foilor, ci doar alternarea ingredientelor în tavă. Mai este cunoscut sub denumirile de ”prăjitura... Citeşte