Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 oct 2015 - Anul XX, nr. 228 (6040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sesizare

Fermierii suceveni din zona de munte, nemulţumiţi că la licitaţiile pentru păşuni vin şi cei de la şes

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fermierii şi crescătorii de animale din zona de munte a judeţului Suceava sunt nemulţumiţi că la licitaţiile pentru închirierea păşunilor din localităţile în care îşi desfăşoară activitatea vin şi cei de la şes. Problema a fost semnalată de consilierul judeţean Ioan Piticari, care în ultima şedinţă a deliberativului judeţean a precizat că tot mai mulţi fermieri din zona de munte şi-au exprimat nemulţumirea legată de faptul că riscă să nu mai aibă păşuni pentru a-şi creşte animalele.

„Noi în zona de munte avem problemele noastre. La noi, ştiţi bine, nu se cultivă nimic în afară de păioase, în timp ce de la Gura Humorului în jos se cultivă grâu, porumb şi altele. Una e să faci o fermă de animale în zona de munte, la peste 1.000 de metri, şi una e să o faci la şes. Fermierul de la şes are cel puţin 50 – 70% din baza furajeră asigurată din propria lui fermă”, a explicat Ioan Piticari. El a subliniat faptul că această problemă o au şi tinerii care în loc să plece în străinătate au ales să rămână acasă şi să-şi deschidă ferme proprii cu fonduri europene. Piticari a solicitat ajutorul Consiliului Judeţean şi Prefecturii pentru a rezolva această problemă, propunând ca la licitaţiile pentru păşuni să fie acceptaţi doar cei care trăiesc în localităţile în care îşi desfăşoară activitatea.

Consilierul judeţean a precizat că fermierii şi crescătorii de animale din zona de şes au început să liciteze pentru păşunile de la munte abia după ce a început alocarea de fonduri europene pentru astfel de terenuri. „Până acum nu erau fonduri europene şi nu interesa pe nimeni nimic. Dar acum, venind fondurile europene, îi interesează, cât banii, cât să folosească păşunile”, a mai spus Ioan Piticari.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că ştie despre problemele legate de păşunat în judeţul Suceava, precizând că va discuta cu prefectul Constantin Harasim despre cum pot fi rezolvate astfel de aspecte. „Chiar dacă nu putem interzice legal dreptul de participare la licitaţie, eu mă întreb: în zona de munte ce o să facem? O să creştem veveriţe?”, a declarat Nechifor. El a mai spus că deşi aceste aspecte nu ţin de Consiliul Judeţean, îi va trimite prefectului o adresă prin care îi va prezenta acestuia problemele sesizate de fermieri. Cătălin Nechifor a mai adăugat că îi va propune prefectului să organizeze săptămâna viitoare o întâlnire în care să fie dezbătute problemele sesizate de fermieri cu privire la păşunatul animalelor, la care ar urma să fie invitaţi toţi primarii din judeţ, crescători de animale, parlamentari, precum şi membrii comisiei de agricultură din Consiliul Judeţean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fermierii suceveni din zona de munte, nemulţumiţi că la licitaţiile pentru păşuni vin şi cei de la şes.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fermierii suceveni din zona de munte, nemulţumiţi că la licitaţiile pentru păşuni vin şi cei de la şes0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei