Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 oct 2015 - Anul XX, nr. 228 (6040)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Catedrala Naşterii Domnului

Cea mai mare catedrală din ţară se sfinţeşte duminică, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică va avea loc prima sfinţire a Catedralei Naşterea Domnului, din municipiul Suceava, cea mai mare din țară, care va fi „eclipsată” ca dimensiuni doar de Catedrala Mântuirii Neamului, din Bucureşti, aflată încă în construcție.

Evenimentul va atrage nu doar un număr mare de credincioși din tot județul sau chiar din țară, ci și o mulțime de oameni de seamă, atât din rândul fețelor bisericești, cât și din administrație și politică.

„Duminică este o zi importantă pentru oraşul nostru, se sfinţeşte Catedrala Naşterea Domnului. Este cea mai mare catedrală din ţară, cu excepţia celei care se contruieşte în Capitală. Eu zic că este şi cea mai frumoasă, că este a noastră. Aştept sucevenii să vină să ne bucurăm împreună de acest eveniment important, istoric pentru oraşul nostru”, a spus primarul Ion Lungu, care consideră că această construcţie va dăinui în timp, cel puţin câteva sute de ani, fiind deja un monument de patrimoniu de valoare pentru municipiul reşedinţă de judeţ.

Până în prezent, Primăria Suceava a contribuit la ridicarea catedralei cu 1,8 milioane de euro, de la bugetul local, sumele fiind alocate de primarul Ion Lungu cu acordul consilierilor locali.

 

Patru dintre „stâlpii” Bisericii Ortodoxe Române, prezenți la sfințirea Catedralei

Evenimentul de duminică, așteptat de credincioșii suceveni de mulți ani, va beneficia de prezența unor importanți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române.

Unul dintre aceștia este ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care-i va fi alături lui ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Radăuților.

O altă prezență de seamă din rândul înaltelor fețe bisericești este ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Constanței și Tomisului, cu puternice legături cu județul Suceava, unde s-a născut și a crescut.

Preasfințitul Visarion, Episcopul de Tulcea, a confirmat de asemeni prezența sa la slujba de sfințire a Catedralei Naşterea Domnului.

 

Restricții rutiere și măsuri de ordine publică suplimentare

Afluxul mare de populație va impune cu siguranță și măsuri speciale din partea forțelor de ordine, atât în privința circulației rutiere, cât și a ordinii și liniștii publice.

Este posibil să fie luate și măsuri de restricţionare a circulaţiei rutiere în zona intersecţiei Mărăşeşti, deja fiind dat ordinul de închidere totală a traficului auto pe strada Grigore Ureche, pe unde se va face intrarea publicului în lăcaşul de cult. De asemenea, li s-a interzis șoferilor să mai parcheze pe o laterală a bulevardului George Enescu, recent modernizat, unde cel puțin o bandă de circulație este blocată aproape în permanență de mașinile lăsate în stradă, în vreme ce vizavi, locurile de parcare special create stau goale.

 

Catedrala, vizibilă din toate cartierele Sucevei

Catedrala Naşterea Domnului, din intersecţia Mărăşeşti, este considerată un adevărat reper al Sucevei, vizibil din toate colţurile oraşului. Aceasta are nu mai puţin de 70 de metri înălţime (de două ori înălțimea unui bloc turn cu zece etaje) şi tot atâţia pe lungime.

Odată cu prima sfinţire, slujbele bisericeşti vor putea fi oficiate în catedrală, care va deveni funcţională ca lăcaş de cult, putând deservi enoriaşii veniţi de oriunde să asculte predicile preoţilor, să se roage ori să aprindă o lumânare.

Sfinţirea finală este departe, nu se poate face până nu este realizată şi pictura interioară, pe o suprafaţă de peste 15.000 de metri pătraţi. Cum o echipă bună de meşteri abia reuşeşte să picteze 1.000 de metri pe an, ar fi necesari minim 15 ani pentru a fi finalizată pictura interioară a Catedralei Naşterea Domnului, costurile fiind greu de estimat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cea mai mare catedrală din ţară se sfinţeşte duminică, la Suceava.
 Vizualizări articol: 9566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 22 voturi
Cea mai mare catedrală din ţară se sfinţeşte duminică, la Suceava3.7522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 1 oct 2015, 11:52:58
Atentie la politicienii care vor da navala ca la miere de albine. Vor fi prezenti etalandu-si nesimtirea prin zambete si promisiuni fara acoperire. Culmea e ca le va merge.
2.   Comentariu! trimis de
( 1 oct 2015, 14:21:33
noua catedrala ne trebuie? la cat de bogata e suceava asta ne mai lipsea catedrala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei