Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 sep 2015 - Anul XX, nr. 227 (6039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Buni de plată

Primăria Suceava, la un pas de executare silită, pentru o datorie de 2,5 milioane de lei către Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană trebuie să achite către Termica, în următoarele două luni, o datorie de 2,5 milioane de lei (peste jumătate de milion de euro), pentru a evita executarea silită.

Această obligaţie de plată vine ca urmare a unei hotărâri a instanţelor de judecată, cu caracter definitiv şi executoriu, rămasă definitivă prin decizia din 11 septembrie a Curţii de Apel Suceava, prin care Primăria Suceava este obligată la plata sumei de 2,5 milioane de lei către Termica.

„Vă somăm ca în termen de zece zile de la primirea prezentei să achitaţi către Termica cei 2.500.000 de lei. În caz contrar vom iniţia procedura executării silite pentru recuperarea debitului acordat, urmând a suporta şi onorariul executorului judecătoresc şi celelalte cheltuieli prilejuite de executarea silită”, se specifică în notificarea transmisă pe 18 septembrie Primăriei Suceava, de către lichidatorii judiciari Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi MGA Insolvency SPRL.

Practic, termenul limită pentru achitarea datoriei, rezultată ca urmare a unei decizii de Consiliu Local din 2013, de majorare a capitalului social de la Termica cu zece milioane de lei, bani achitaţi parţial, a expirat.

Cu toate acestea, ameninţarea cu executarea silită nu a mai fost pusă în practică, cel puţin deocamdată, ca urmare a negocierilor purtate de conducerea Primăriei Suceava cu reprezentanţii lichidatorilor judiciari.

„Această majorare de capital se poate face până la sfârşitul anului, conform prevederilor legale, care acordă trei ani de zile pentru efectuarea plăţii în astfel de situaţii. Lichidatorii judiciari de la Termica ne-au acţionat în instanţă, care a stabilit un nou termen, în sensul să achităm aceste sume mai devreme. Am primit deja o notificare în acest sens. Am avut discuţii cu administratorul judiciar şi ne-am înţeles ca prima dată să plătim penalităţile, urmând ca suma în sine să fie achitată eşalonat în perioada următoare”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Din banii care vor ajunge la Termica din vistieria primăriei e posibil să fie achitate şi salarii compensatorii către angajaţii societăţii, care vor fi concediaţi colectiv începând cu luna octombrie.

„Este posibil ca din această majorare de capital să fie plătite o serie de drepturi salariale către salariaţi, pentru că atunci când s-a făcut acea majorare de capital social, indirect, aceasta a fost ideea, de a ajuta salariaţii să poată primi plăţile cuvenite”, a mai spus şeful municipalităţii sucevene.

Noua povară pe bugetul local vine la scurt timp după ce municipalitatea suceveană şi-a golit conturile achitând contribuţia care îi revine pentru amenajarea gropilor de gunoi ecologice.

„Ăsta e blestemul Termica, vom mai avea de plătit pentru ea şi la un an de zile după ce nu va mai exista. Important este să reuşim să dăm apă caldă la populaţie”, a concluzionat primarul Ion Lungu, conştient că problema este departe de a fi soluţionată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava, la un pas de executare silită, pentru o datorie de 2,5 milioane de lei către Termica.
 Vizualizări articol: 1961 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primăria Suceava, la un pas de executare silită, pentru o datorie de 2,5 milioane de lei către Termica5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(30 sep 2015, 11:21:01
"Asta e blestemul Termica" distrusa de edilul Sucevei care trebuia sa aiba mare grija ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa, in faliment si sistemul de termoficare din Suceava sa nu fie periclitat grav ca acum. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, nu incredintari sau negocieri directe ca acum, are mari avantaje tehnico – economice.
2.   Problema de sistem trimis de
(30 sep 2015, 11:32:41
Dupa modernizarea sistemului de termoficare, pretul de facturare a energiei termice pentru populatie la Botosani a scazut si este de 170 lei/Gcal iar la Suceava pretul actual de facturare de 185 lei/Gcal edilul doreste sa-l ridice la 234 lei/Gcal, bineinteles in urma aranjamentului/negocierii cu firmele private pe spinarea tuturor locuitorilor din Suceava.
2.1  RE: Problema de sistem trimis de
(30 sep 2015, 15:35:02
Scumpirea gigacaloriei dorita de primar in favoarea acestor firme private nu va fi aprobata de consilierii locali. Nu cred ca sunt cumparati chiar toti.
2.2  RE: Problema de sistem trimis de
(30 sep 2015, 18:01:29
Bine ar fi sa fie asa, domnule VOINEA. Cei care n-au avut bani pentru instalarea unei centrale, au ramas consumatori captivi, la discretia unor astfel de "oameni de bine", cum ar fi primarul sau cei de la Thermonet, respectiv Adrem Invest si Elsaco Botosani. Foarte multe echipamente de contorizare din scarile de bloc sunt de provenienta Elsaco Botosani cu mari suspiciuni in ce priveste acuratetea masurarii....
3.   Problema de sistem trimis de
(30 sep 2015, 11:34:34
Primarul Sucevei nu a facut altceva decat sa puna pe tava termoficarea Sucevei firmei Adrem Invest, principal actionar la negustorul castigatorThermonet, dupa ce primaria si marii diriguitori ai termoficarii din Suceava au decapitalizat si impins spre faliment Termica Suceava. Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul de la Termica, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece noul operator Thermonet cu actionarii sai Adrem Invest si Elsaco Botosani, nici Bioenergy a carei actionar este tot Adrem Invest si nimeni inafara de Termica nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia electrica de inalta tensiune de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei, populatia deja fiind anuntata de primar de cresterea pretului la incalzire si apa calda.
4.   Problema de sistem trimis de
(30 sep 2015, 11:35:39
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc...Pana si directori lucratori de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata Bioenergy a carei actionar este Adrem Invest. De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, salariatii de acolo, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati de preturile mari deja anuntate la energia termica.
5.   Problema de sistem trimis de
(30 sep 2015, 11:38:19
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
6.   Abuz in serviciu, DNA, Curtea de Conturi, rusinica trimis de
(30 sep 2015, 13:05:19
De ce trebuie sa plateasca suceveanu` oalele sparte ale primarului si consiliului local? Pai asta e cel mai banal caz, culmea e ca e si hotarare definitiva si irev. DNA are probe si hotararea judecatoreasca, de ce sa plateasca sucevenii pentru prostiile lor?
7.   Problema de sistem trimis de
(30 sep 2015, 18:03:49
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si incurcarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei