Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 sep 2015 - Anul XX, nr. 214 (6026)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Pentru al 12-lea an consecutiv

Primarul Ion Lungu a participat la deschiderea de an şcolar în toate cartierele Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Emoţiile începerii unui nou an şcolar au fost împărtăşite de primarul Sucevei, Ion Lungu, pentru al 12-lea an consecutiv, cu elevii, părinţii şi profesorii din 11 instituţii de învăţământ, situate în toate cartierele municipiului.

Şeful municipalităţii sucevene a ţinut să fie prezent la festivitatea de deschidere de an de la un număr cât mai mare de şcoli şi licee, la care a fost invitat, mai ales că fiecare unitate de învăţământ a beneficiat de sprijinul administraţiei locale pentru lucrări de reparaţii şi investiţii, pentru dotări materiale şi asigurarea unor condiţii mai bune de învăţat.

„Maratonul” său educaţional, care l-a purtat prin tot oraşul, într-o cursă contracronometru, a început la ora 08.00, la Şcoala Nr. 6 din Burdujeni Sat, a continuat la Şcoala Nr. 11 „Miron Costin” din Burdujeni, apoi la Şcoala Nr. 7 din Iţcani, la Şcoala Nr. 9 din Obcini, la Şcoala Nr. 8 din George Enescu, la Şc. Nr. 3, la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, la Liceul cu Program Sportiv şi la Şcoala Filadelfia, periplul său încheindu-se la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” şi la Grădiniţa „Gulliver”.

În fiecare din aceste unităţi de învăţământ, emoţiile copiilor au fost depăşite doar de bucuria revederii colegilor de clasă şi de şcoală, mii şi mii de elevi revenind pe băncile şcolilor.

 

Lungu: „Investim în copii pentru că ei sunt viitorul”

Prima şcoală la care a sunat clopoţelul de începere a anului şcolar a fost Şcoala Nr. 6 din Burdujeni Sat, unde părinţii şi copiii au fost prezenţi înainte de ora 08.00. 

Şcoala respectivă a beneficiat de foarte multe investiţii de la bugetul local, încât, de la o unitate de învăţământ cu WC în fundul curţii, în care profesorii trebuiau să vină mai devreme, să facă foc în sobe, să nu îngheţe copiii de frig la ore, a ajuns una dotată cu toalete moderne, cu centrală pe gaz şi calorifere, cu tehnologie de ultimă oră şi săli de clasă bine puse la punct.

Importanţa acestor investiţii masive, făcute nu doar aici, ci în toate şcolile, liceele şi grădiniţele din municipiul Suceava, a fost subliniată de primarul Ion Lungu.

„Investim în copii pentru că ei sunt viitorul acestei naţiuni. A merge la şcoală este un drept, nu o obligaţie, trebuie să meargă cu plăcere la şcoală. Copiii trebuie să înţeleagă că dacă ai carte ai parte. Şcoala îţi dă independenţă în viaţă. Am văzut mulţi tineri care s-au realizat atât în România cât şi peste hotare, chiar dacă nu au avut sprijinul necesar de acasă, dar au învăţat şi s-au împlinit”, a spus edilul sucevean.

Şcoala Nr. 11 „Miron Costin”, cea mai mare unitate de învăţământ din municipiul Suceava, a fost, la fel ca în fiecare an, pe lista de priorităţi a şefului municipalităţii sucevene.

„Vin pentru al 12-lea an consecutiv la deschiderea acestei şcoli. Am realizat că investind în copii investim în viitorul nostru şi al oraşului nostru. De aceea, în ultimii 11 ani, de când sunt primar, am investit peste 20 de milioane de euro în unităţile şcolare din municipiu. Şi în acest an, la această şcoală, s-a terminat acoperişul, s-au modernizat 14 săli de clasă, dar tot mai este treabă, precum terenul din curtea interioară, pe care e posibil să-l asfaltăm chiar anul acesta”, a spus Ion Lungu în faţa mulţimii de părinţi şi copii. La Şcoala Nr. 11 învaţă peste 1.300 de elevi, cărora, de anul acesta, li s-au mai adăugat şi 147 de copii în clasele pregătitoare.

 

O nouă eră, a învăţământului digital

Copiii şi părinţii din Iţcani nu au fost uitaţi nici în acest an, primarul Sucevei fiind alături de ei în prima zi a anului şcolar 2015-2016.

Acesta a remarcat faptul că Şcoala Nr. 7 se poate măsura oricând cu oricare alta din judeţ la nivelul calităţii învăţământului şi al dotărilor, remarcând eforturile depuse de conducerea şcolii pentru a aduce acolo tehnologii de ultimă oră, prin proiecte europene, dar şi cu sprijinul municipalităţii, astfel încât acum elevii pot învăţa de pe table interactive, de pe tablete, computere, cu manuale digitale.

„Am văzut foarte multe schimbări în privinţa dotărilor din şcoli – manuale digitale, table interactive, tablete, calculatoare, videoproiectoare etc. – iată că intrăm într-o nouă eră”, a spus Lungu.

 

„Cine are carte are parte”

La cea mai mare şcoală din cartierul Obcini, Şc. Nr. 9 „Ion Creangă”, unde curtea interioară s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de elevi şi părinţi, şeful municipalităţii sucevene le-a transmis să nu neglijeze nici un moment învăţătura, care le va fi de mare folos în viaţă - „cine are carte are parte”.

Şcoala Nr. 8 şi Şcoala Nr. 3 au fost de asemenea vizitate de primarul Sucevei cu ocazia deschiderii de an şcolar, acesta arătându-şi mulţumirea faţă de cele făcute acolo cu banii alocaţi de la bugetul local, precum şi dispoziţia de a le sprijini pentru realizarea de noi obiective de investiţii, care să crească gradul de mulţumire al elevilor şi calitatea actului educaţional.

A 156-a deschidere de an şcolar de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” nu s-a ţinut în noua sală de sport a liceului, aşa cum se dorea, lucrările fiind în curs de finalizare. În schimb, ştefaniştii au umplut sala mare a Casei de Cultură Suceava, unde edilul sucevean a venit să-i felicite pentru rezultatele obţinute an de an şi să-i îndemne să fie în continuare un etalon al învăţământului de calitate.

 

Învăţământul privat, sprijinit de la bugetul local

Nici învăţământul privat nu a fost uitat de edilul sucevean, care a făcut efortul să ajungă la deschiderea de an la Şcoala Filadelfia.

„Apreciez faptul că în această şcoală se face performanţă. Tocmai de aceea, în calitate de primar am ajutat cât s-a putut această şcoală şi îi voi fi în continuare alături. Astăzi, mai mult ca oricând, avem obligaţia să apărăm creştinismul, mai ales că sunt atâtea pericole la graniţele ţării. Avem presiuni din partea altor religii, altor civilizaţii, trebuie să facem front comun. Iar educaţia spirituală are un rol la fel de important ca şi cea şcolară”, a subliniat şeful municipalităţii sucevene.

Deşi Liceul cu Program Sportiv a fost de la bun început pe lista obiectivelor la care să participe la deschiderea de an şcolar, o neînţelegere în privinţa orelor de deschidere a făcut ca momentul de inaugurare a noilor facilităţi puse la dispoziţia elevilor, prin realizarea proiectului campusului LPS, să fie ratat, primarul ajungând acolo la finele manifestării. Cu toate acestea, a făcut un scurt tur al obiectivelor date în folosinţă, în special al noului teren de handbal, pe care s-a şi ţinut festivitatea de deschidere a anului şcolar.

 

Început de an şcolar pentru liceeni, dar şi pentru copiii de grădiniţă

La fel ca şi în anii precedenţi, Lungu a fost prezent, alături de prefectul Constantin Harasim şi de consilierii locali Tiberius Brădăţan şi Geniloni Sfeclă, la festivitatea de deschidere a anului şcolar la unul din liceele care au evoluat tot mai mult, de la un an la altul, atât administrativ cât şi educaţional, Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”.

Primul care a luat cuvântul a fost prefectul Constantin Harasim, reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a remarcat: „CN <Spiru Haret> este un colegiu de marcă al judeţului Suceava, cu rezultate deosebite, iar Informatica este un domeniu vizibil şi de viitor”.

Directorul colegiului, Virginel Iordache, s-a adresat în primul rând bobocilor, iar apoi celor de clasa a XII-a, dar şi celor de-a X-a şi de-a XI-a, cu diverse sfaturi şi îndemne:„Pentru cei de clasa a IX-a începe un noi ciclu de învăţământ. V-aţi luat rămas bun de la copilărie, aţi ascultat clinchetul unui altfel de clopoţel, acel al maturităţii, cu siguranţă debutul trebuie să fie cu dreptul. Actuala Lege a educaţiei modifică modul în care se desfăşoară examenul de bacalaureat şi din acest motiv aş vrea să învăţaţi zi de zi, să adăugaţi pietricică cu pietricică în bagajul vostru de cunoştinţe, pentru că veţi da o probă transdisciplinară, formată din fizică, chimie şi biologie, lucruri care nu se întâmplă acum”.

După aceea, directorul de la „Spiru Haret” l-a invitat să vorbească pe „primul gospodar al oraşului”.

„Vin în fiecare an cu bucurie şi plăcere la deschiderea anului şcolar, aici, unde se face performanţă. Şcoala evoluează în bine de la an la an şi transformările se văd cu ochiul liber şi sunt convins că în continuare, cu sprijinul primăriei şi al CL, lucrurile vor evolua. Dar toate eforturile noastre nu ar ajuta mult dacă nu ar fi o conducere bună şi un colectiv deosebit de profesori la nivelul liceului. Această simbioză între latura materială şi cea profesională asigură performanţă la şcoala dumneavoastră”, a spus Lungu, care a încurajat purtarea uniformei, ca o notă distinctă a elevilor unei unităţi şcolare performante, remarcând că la multe şcoli nu a văzut copiii în uniforme, deşi acestea le dau un farmec aparte şi trebuie să fie un motiv de mândrie.

Nu în ultimul rând, edilul sucevean a fost să-i vadă pe cei mai mici dintre suceveni care urmează o formă de învăţământ, la Grădiniţa „Gulliver”, din cartierul George Enescu. Acolo a fost primit cu un pâine şi cu sare de micuţi îmbrăcaţi în straie populare, care, în aşteptarea sa, nu au mai avut răbdare şi s-au înfruptat din frumosul colac pe care îl ţineau în braţe.

Bunic fiind, Lungu a ţinut să-i vadă şi pe cei veniţi acolo în prima lor zi, „clasa plângăcioşilor”, după cum bine a anticipat, pentru că încăperea în care a intrat era plină de copii care plângeau că „vor la mama”. Ca să-i liniştească, primarul i-a luat în braţe şi s-a pozat cu ei, spunându-le că va mai reveni să-i vadă şi atunci când vor trece peste emoţiile din prima lor zi departe de părinţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Ion Lungu a participat la deschiderea de an şcolar în toate cartierele Sucevei.
 Vizualizări articol: 1793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Primarul Ion Lungu a participat la deschiderea de an şcolar în toate cartierele Sucevei1.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei