Biserica Ortodoxă Română a remis ieri un comunicat prin care îşi exprimă disponibilitatea de a discuta cu reprezentanţii statului român pe tema impozitării veniturilor obţinute. Reprezentanţii BOR cred însă că aceste discuţii trebuie purtate „la pachet” cu subiectul retrocedării bunurilor pe care unităţile de cult din România le-au deţinut în trecut.
„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”, se arată în comunicatul de presă.
Conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor s-a raliat acestui punct de vedere, mai ales că este una din entităţile care s-a luptat ani în şir cu statul român pentru una dintre cele mai impresionante averi: 166.000 de hectare de păduri.
„Cum hotărăşte Sfântul Sinod aşa vom proceda şi noi. Nu putem aştepta mila nimănui atâta vreme cât am avut proprietăţi şi nu le mai avem, iar în justiţie lucrurile s-au derulat aşa cum s-au derulat. Suntem întru totul de acord cu opinia conducerii BOR”, a fost reacţia preotului Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Biserica din Bucovina are în proprietate circa 16.000 de hectare de pădure
Potrivit comunicatului de presă, bisericile din România au primit doar o mică parte din ceea ce li s-ar fi cuvenit în mod legal. Pe plan local, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit în proprietate aproximativ 16.000 de hectare de pădure, dar şi o serie de imobile, cel mai important dintre acestea fiind Cazinoul din Vatra Dornei.
Ideea impozitării veniturilor obţinute de Biserica Ortodoxă Română a apărut după ce reprezentanţii acesteia au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial. Ulterior, reprezentanţii bisericii au revenit cu un comunicat în care au oferit explicaţii despre aceste sume.
„Patriarhia Română a explicat într-un comunicat de presă că veniturile realizate de unităţile bisericeşti sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilităţile, întreţinerea unui important patrimoniu de locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti, pentru susţinerea unei semnificative opere social-filantropice şi educaţional-culturale în societatea românească şi în comunităţile de români din străinătate. Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată şi are capacitatea de a-şi administra eficient proprietăţile trebuie apreciat şi promovat, iar nu invidiat şi denigrat”, se menţionează în comunicatul BOR.
Potrivit sursei citate, anul trecut eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei pentru susţinerea celor aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.).
(28 aug 2015, 10:29:40