Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 aug 2015 - Anul XX, nr. 198 (6010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reacţie

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor: „Nu putem aştepta mila nimănui atâta vreme cât am avut proprietăţi şi nu le mai avem”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica Ortodoxă Română a remis ieri un comunicat prin care îşi exprimă disponibilitatea de a discuta cu reprezentanţii statului român pe tema impozitării veniturilor obţinute. Reprezentanţii BOR cred însă că aceste discuţii trebuie purtate „la pachet” cu subiectul retrocedării bunurilor pe care unităţile de cult din România le-au deţinut în trecut.

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”, se arată în comunicatul de presă.   

Conducerea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor s-a raliat acestui punct de vedere, mai ales că este una din entităţile care s-a luptat ani în şir cu statul român pentru una dintre cele mai impresionante averi: 166.000 de hectare de păduri.

„Cum hotărăşte Sfântul Sinod aşa vom proceda şi noi. Nu putem aştepta mila nimănui atâta vreme cât am avut proprietăţi şi nu le mai avem, iar în justiţie lucrurile s-au derulat aşa cum s-au derulat. Suntem întru totul de acord cu opinia conducerii BOR”, a fost reacţia preotului Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Biserica din Bucovina are în proprietate circa 16.000 de hectare de pădure

Potrivit comunicatului de presă, bisericile din România au primit doar o mică parte din ceea ce li s-ar fi cuvenit în mod legal. Pe plan local, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit în proprietate aproximativ 16.000 de hectare de pădure, dar şi o serie de imobile, cel mai important dintre acestea fiind Cazinoul din Vatra Dornei.

Ideea impozitării veniturilor obţinute de Biserica Ortodoxă Română a apărut după ce reprezentanţii acesteia au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial. Ulterior, reprezentanţii bisericii au revenit cu un comunicat în care au oferit explicaţii despre aceste sume.

„Patriarhia Română a explicat într-un comunicat de presă că veniturile realizate de unităţile bisericeşti sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilităţile, întreţinerea unui important patrimoniu de locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti, pentru susţinerea unei semnificative opere social-filantropice şi educaţional-culturale în societatea românească şi în comunităţile de români din străinătate. Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată şi are capacitatea de a-şi administra eficient proprietăţile trebuie apreciat şi promovat, iar nu invidiat şi denigrat”, se menţionează în comunicatul BOR.

Potrivit sursei citate, anul trecut eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei pentru susţinerea celor aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor: „Nu putem aştepta mila nimănui atâta vreme cât am avut proprietăţi şi nu le mai avem”.
 Vizualizări articol: 2135 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor: „Nu putem aştepta mila nimănui atâta vreme cât am avut proprietăţi şi nu le mai avem”3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "Arhiepiscopia santajista" trimis de
(28 aug 2015, 10:29:40
Cu alte cuvinte, onor Arhiepiscopia Sucevei, recurge la un mic SANTAJ: daca nu primeste satisfactie, se sustrage de la plata impozitelor. Cu alte cuvinte, face ceva pe ele - etica, morala, constiinta civica, legalitate. Cu alte cuvinte, acestea nu valoreaza nimic. Ele nu tin de cald bagajelor anatomice infofolite in sutane! Matul gros monahal, se tine cu venituri neimpozitate!! Amin!
2.   "Arhiepiscopia santajista"" trimis de
(28 aug 2015, 10:32:04
Cu alte cuvinte, onor Arhiepiscopia Sucevei, recurge la un mic SANTAJ: daca nu primeste satisfactie, se sustrage de la plata impozitelor. Cu alte cuvinte, face ceva pe ele - etica, morala, constiinta civica, legalitate. Cu alte cuvinte, acestea nu valoreaza nimic. Ele nu tin de cald bagajelor anatomice infofolite in sutane! Matul gros monahal, se tine cu venituri neimpozitate!! Amin!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei