Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 aug 2015 - Anul XX, nr. 192 (6004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Propunere

Încă un milion de lei de la bugetul local pentru Catedrala din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul de Suceava, Ion Lungu, propune Consiliului Local ca la prima şedinţă să aloce un milion de lei din bugetul municipalităţii pentru lucrările la Catedrala ”Naşterea Domnului”, astfel încât aceasta să poată avea o primă sfinţire în toamnă. Potrivit primarului Lungu, suma necesară pentru ca lăcaşul de cult să fie pregătit pentru oficierea slujbelor religioase este de două milioane de lei. Municipalitatea este unul dintre principalii finanţatori ai Catedralei, cu o sumă de peste 1,5 milioane de euro alocată până acum. ”Noi suntem unul din principalii ctitori la această frumoasă catedrală. Este un obiectiv măreţ pentru oraşul nostru, fiind Catedrala Bisericii Ortodoxe, dar şi un element de patrimoniu deosebit. Consider că merită tot efortul şi trebuie să facem tot ce putem, ca reprezentanţi ai administraţiei locale, să poată fi sfinţită Catedrala în această toamnă”, a declarat Lungu.

În acest an, de la bugetul local s-a acordat deja un milion de lei pentru pardoseala din granit, cumpărat din China, şi pentru uşile din lemn masiv, cu o greutate de peste 400 de kg fiecare.

Pictarea interiorului este estimată a dura minimum 15 ani, în condiţiile în care suprafaţa care trebuie acoperită este de peste 15.000 de metri pătraţi.

La finalizarea lucrărilor va fi dată o dare de seamă asupra tuturor cheltuielilor făcute acolo din donaţiile credincioşilor şi din finanţarea de la bugetul local, inclusiv câte cărămizi au fost folosite şi câte tone de cuie s-au bătut.

Catedrala ”Naşterea Domnului” este a doua din ţară, ca mărime, după Catedrala „Mântuirii Neamului”. Cu cei 70 m înălţime şi 70 m lungime, este vizibilă de la toate intrările din oraş. Clădirea a fost construită să reziste minim 500 de ani, după cum spune primarul Ion Lungu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă un milion de lei de la bugetul local pentru Catedrala din Suceava.
 Vizualizări articol: 2877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 11 voturi
Încă un milion de lei de la bugetul local pentru Catedrala din Suceava2.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mai baga Lungu un milion trimis de
(20 aug 2015, 11:30:41
Interesant e faptul ca primarul.in preacredincionismul sau tot baga bani fara numar la catedrala din bugetul orasului.Ca doar vin alegerile la anul,nu?Sigur ca cu acesti bani aruncati bisericii s-ar putea face o gramada de lucruri pentru urbe.Infrastructura,scoli,grad de recreere,locuri de munca etc.Mai ales ca Patriarhia romana este putreda de bogata si si-ar putea finanta singura magaoaiele imense pe care le construieste.Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial. Cea mai bănoasă eparhie a BOR este Arhiepiscopia Bucureştilor, cu un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmată de Mitropolia Moldovei, Episcopia  ☭ iei şi Călăraşilor şi de Arhiepiscopia Timişoarei. Nu toate eparhiile şi-au depus însă aceste bilanţuri, conform site-ului Ministerului de Finanţe, de asemenea neexistând date publice nici despre bilanţurile financiare ale entităţilor strict economice ale BOR. Multe eparhii au obţinut profit şi din activităţi economice (producerea şi vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic şi alte obiecte bisericeşti), altele însă au declarat profit obţinut doar din activităţi fără scop patrimonial (cotizaţii, donaţii).
2.   Cina cea de taina de Leonardo Da Vinci trimis de
(20 aug 2015, 11:33:21
Este sedinta a Consiliului local.Se discuta aprobarea bugetului pe 2015.Domnul primar:
Deoarece sumele au fost discutate dinainte eu zic sa votam repede ca lucrurile sunt clare.Acuma hai sa va zic de catedrala.Chestia aia cu granitul pe jos am zis-o asa de ochii presei.Hai sa fim seriosi,doar n-o sa punem granit la catedrala ca in Piata Centrala.(Se aud rasete).Am si vorbit deja,o sa punem marmura de Carrara ca la basilica Sfantu Petru.Sa vedeti ce frumos o sa arate.Sefu,da ai vorbit cu preotul sa ne picteze si pe noi ca sfinti,zise un consilier.Sigur ca am vorbit,se va face pictura "Cina cea de taina".
3.   Cina cea de taina de Leonardo Da Vinci trimis de
(20 aug 2015, 11:34:18
Sefu,da aia erau 12 apostoli,13 cu Iisus,noi suntem mai multi.Ei ,stai linistit ca ne inghesuie pictorul pe toti in fresca.Da sa ne vedem bine sefu(se aud rasate).Sefu,da cine o sa fie pictat ca Iisus?(se aud rasete)Mai nu fiti golani.Sefu,da ca Iuda cine o sa fie pictat?Ei aici cred ca ar trebui pictati jumatate din consilieri(se aud rasete).Sefu,nu se mai zice iuda,se zice traseistu.(se aud rasete).Sefu da Maria magdalena cine o sa fie(se aud rasete)Pai,cine nu e Iuda e Maria magdalena,adica tot traseistii.(se aud rasete)Sefu,da nu-l chemi pe leonardo da Vinci sa ne picteze?(se aud rasete).
4.   Comentariu! trimis de
(20 aug 2015, 11:52:34
Bagati bani in biserici in loc sa bagati bani in scoli spitale etc.nu vedeti ca bisericile sunt goale de enoriasi,de ce dracu va bateti joc de noi mamutilor ce sunteti
5.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(20 aug 2015, 14:36:44
Zeci de mii de hectare de pădure, hoteluri şi pensiuni în Neamţ, Suceava şi Iaşi, un spital privat şi un centru de conferinţe sunt doar câteva dintre bunurile lumeşti din administrarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.Mitropolia Moldovei şi Bucovinei stăpâneşte o avere greu de estimat în echivalent bănesc. Conform Legii Cultelor, bisericile şi mănăstirile plătesc impozit numai dacă declară că desfăşoară activităţi economice, după cum a precizat Cristina Ionescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Neamţ. Din această cauză, multe dintre proprietăţile Mitropoliei nu figurează în evidenţele fiscale. Mănăstirile asigură cel mai important lanţ de cazare. În staţiunea Durău, Mitropolia deţine un hotel în toată regula, „Casa Pelerinul“, şi alte şase vile pentru servicii de cazare independente de mănăstire. La Miclăuşeni, undeva după graniţa cu judeţul Iaşi, Mitropolia a dobândit şi un castel, lăsat moştenire de ultima supravieţuitoare a familiei Sturdza.Un alt domeniu în care Mitropolia Moldovei deţine proprietăţi importante este cel silvic: suprafaţa de pădure deţinută ajunge la aproape 10.000 de hectare. În urmă cu câţiva ani, de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ au fost retrocedate către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei 9.615 hectare de pădure. Odată cu pădurea, Mitropolia a obţinut şi clădirile construite pe terenul respectiv. Mitropolia a mai primit sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Mănăstirea Neamţ, cantonul silvic de locuit de la pepiniera silvică Dumbrava, cantonul silvic de locuit de la Cărbuna, cantonul cu etaj de la Mănăstirea Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Secu şi cabana forestieră Secu. Preoţii au mai obţinut şi celebra cabană de vânătoare a lui Ceauşescu de la Nemţişor, unde se organizează petreceri private, împreună cu celelalte trei cabane şi chioşcul de vânătoare.
6.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(20 aug 2015, 14:37:49
Cea mai mare lovitură în afaceri a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ar fi fost însă, de departe, obţinerea dreptului de proprietate asupra celor 166.000 de hectare de pădure revendicate pe raza judeţului Suceava încă din 2001.De menţionat că până în prezent, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit 15.000 de hectare de pădure, câte 30 de hectare pentru fiecare unitate de cult.Şase vile şi o sală polivalentă din comuna Ceahlău (judeţul Neamţ), aflate în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost trecute de Guvern, în mod gratuit, în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Transferul proprietăţilor a fost aprobat prin hotărâre aprobată recent de Guvern.
Vilele, denumite "Floare de Colţ", "Crinul", "Toporaşul", "Ghiocelul", "Bujorul" şi "Viorica", au fiecare o suprafaţă construită de peste 150 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de peste 300 metri pătraţi, iar sala polivalentă are o suprafaţă desfăşurată de 4.572 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 1.722 metri pătraţi.
7.   Si la mai mare!!! trimis de
(20 aug 2015, 14:42:51
Sa moara dusjmani ca avem catedrala cea mai mare
7.1  RE: Si la mai mare!!! trimis de
(20 aug 2015, 16:47:07
avem catedrala facuta din bani nostri, bani care se duc pe apa sambetei, in loc sa dea la spitale pentru aparatura ca le lipseste, asa datile la popi milioanele sa-si cumpere masini de lux sa aiba cu ce sa se afirme cand merg la femei
8.   Trage apa trimis de
(20 aug 2015, 17:53:36
Dupa bilaturile depuse la ANAF, patriarhia romana are un excedent de 54.000.000 lei adica de 12.272.727 euro. Ion lungu trebuie sa tina seama ca 1000000 de lei dat din bugetul Municipiului Suceava este un floc la betoniera. Bai gospodarule, ocupate de 1000000 Euro pentru a termina centura Sucevei.Ori este prost, ori este prost, ori este snapan. Alta solutie nu exista.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei