Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 iun 2015 - Anul XX, nr. 138 (5950)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În aşteptarea expertizei

Ruina Centrului Comercial Rozita, pusă sub sigiliu de şase luni, se transformă într-un focar de infecţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ruina Centrului Comercial Rozita, distrus în urma unui puternic incendiu izbucnit în luna decembrie a anului trecut, se transformă într-un focar de infecţie, agenţii economici din zonă reclamând că nu pot să-şi mai desfăşoare activitatea de alimentaţie publică în aceste condiţii. Sesizări în acest sens au fost transmise Primăriei Şcheia, care la rândul ei a solicitat luarea unor măsuri de către autorităţile abilitate, Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică sau Garda de Mediu Suceava.

Centrul Comercial este sub sigiliu de şase luni de zile, pentru efectuarea unei expertize de specialitate care însă se lasă foarte mult aşteptată.

 

Primarul Andriciuc: “Nu este normal ca într-o zonă unde sunt depozite de alimente să fie astfel de probleme”

Primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, a explicat că în urma unei sesizări scrise, venite din partea reprezentanţilor magazinului Real, a transmis informări către instituţiile amintite, fiind de acord că problema este una serioasă şi că trebuie găsită o rezolvare.

Vasile Andriciuc a declarat: „Pe perioada iernii nu au fost probleme, însă cei de la magazinul Real au sesizat că acum începe să se simtă miros de putrefacţie. Nu este normal ca într-o zonă unde sunt depozite de alimente să fie astfel de probleme, locul în care a fost incendiul trebuie igienizat”.

Primarul a avut discuţii şi cu administratorul societăţii care deţine complexul, Ştefan Corduş.

“Până nu se face acea expertiză tehnică şi se dă o autorizaţie de demolare sau construire nu se poate interveni acolo, aşa a stabilit comisia după lichidarea incendiului”, a mai declarat Andriciuc.

 

Nimeni nu are voie să facă vreo modificare în interior, pentru a nu şterge indicii

Practic, după incendiul din luna decembrie, nimeni nu a mai călcat în interior. Intrarea a fost închisă cu lacăt şi sigilată. La intrare, pe lângă lacăt şi sigiliu, a fost scris un avertisment cu privire la faptul că structura distrusă de incendiu nu prezintă siguranţă, iar intrarea este interzisă.

În interior au rămas mari cantităţi de mărfuri, parte din ele alimentare. Dacă pe timp de iarnă nu au fost probleme, acum, în sezonul cald, situaţia s-a schimbat. Pe lângă mirosul care se va accentua pe parcursul verii, multitudinea de deşeuri care zac de şase luni în acel loc înseamnă şi un loc propice pentru adunarea rozătoarelor. 

Nimeni nu are voie să facă vreo modificare în interior, pentru a nu şterge din indiciile care ar putea lămuri cauzele incendiului.

 

Concluzia preliminară privind cauza incendiului, contestată

Ancheta din acest caz este una complicată, în condiţiile în care Ştefan Corduş, directorul societăţii SC Comsutexin SA, cunoscută sub fostul nume de Rozita, şi nu numai el, contestă concluziile preliminare ale pompierilor cu privire la cauza incendiului. Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au stabilit, în cadrul unei anchete preliminare că incendiul ar fi fost provocat de efectul termic al curentului electric, din cauza instalaţiei electrice suprasolicitate şi îmbătrânite.  Aceasta nu este însă decât o cauză preliminară, care va fi confirmată sau nu de o expertiză de specialitate.

 

Expertiza a fost dispusă şi aprobată de procuror

Dosarul privind incendiul de la Complexul Comercial Rozita este înregistrat la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Subcomisarul Ionuţ Epureanu, reprezentantul IPJ Suceava, a explicat că în acest dosar se fac cercetări pentru infracţiunea de „distrugere din culpă”.

„În cauză, pentru stabilirea cu exactitate a condiţiilor în care s-a produs incendiul, s-a dispus efectuarea unei expertize de specialitate, care a fost aprobată de procurorul care coordonează cercetările. În funcţie de concluziile raportului de expertiză şi de celelalte probe care vor fi administrate în dosar se va dispune procedural prin unitatea de parchet competentă”, a explicat Epureanu, care nu a putut preciza o dată la care se va efectua expertiza. 

Cea mai importantă întrebare la care trebuie să răspundă experţii judiciari este care a fost cauza incendiului.

Din informaţiile pe care le avem, expertiza, care va fi una complexă şi cu volum mare de muncă, va fi efectuată de o firmă de specialitate din Petroşani. Bani pentru expertiză ar fi disponibili, astfel că, cel puţin teoretic, aceasta ar trebui să fie realizată cât mai curând. Problemele legate de sănătatea publică, sesizate deja autorităţilor competente, ar trebui să fie un motiv în plus pentru ca această expertiză să fie realizată cât mai repede, pentru ca apoi terenul pe care a fost complexul Rozita să poată fi igienizat.

 

Directorul fostului complex spune că are argumente care susţin varianta unei mâini criminale

Ştefan Corduş nu a dorit să comenteze acuzaţiile legate de problema deşeurilor care zac în ruina fostului complex, subliniind că sigiliul a fost pus de anchetatori, pentru efectuarea expertizei, iar el nu poate face nici un fel de presiuni asupra acestora.

Ştefan Corduş şi mulţi dintre sucevenii care aveau magazine în centrul comercial continuă să susţină varianta că incendiul a fost pus de o mână criminală, foarte probabil chiar din interior. Ei ar avea şi argumente în acest sens, pe care le-au prezentat şi le vor susţine în faţa organelor de anchetă.

În dimineaţa zilei de 15 decembrie 2014, un puternic incendiu a izbucnit în interiorul Centrului Comercial Rozita din Şcheia, o parte dintre comercianţi fiind în interior în momentul respectiv. Flăcările s-au extins cu repeziciune, iar în jumătate de oră complexul comercial ardea deja aproape în totalitate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ruina Centrului Comercial Rozita, pusă sub sigiliu de şase luni, se transformă într-un focar de infecţie.
 Vizualizări articol: 3320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ruina Centrului Comercial Rozita, pusă sub sigiliu de şase luni, se transformă într-un focar de infecţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(18 iun 2015, 13:17:08
Variante comentate : vinzare a locului, constrructia unui bloc sau.... mall!
2.   Totul se misca greu trimis de
(19 iun 2015, 00:23:31
Cred ca ar trebuie fiecare primar sau angajat public sa ii fie dat cand este angajat o carte cu toate attributiile sale deoarece a trecut deja 6 luni de la incediu si am impresia ca cei de la primarii au pasat problema aceasta unul la altul ca un cartof fierbinte. Treaba acesta trebuia termina in urma cu 5 luni de zile si in acest moment sa fie deja distrus tot si construit altceva peste: poate un centru comercial local modern pentru toti producatorii locali nu doar un alt mall sau centru comercial strain. Toate acesta poate cu un sprijin de la primarie doarece ea ar trebui sa sprijine afacerile oamenilor din curtea lor si sa incurajeze economia locala intr-un mod legal desigur.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de capete de șalăi, ca pe Clisura Dunării Amicul meu severinean, etnologul Isidor Chicet, m-a dus într-o vară în ospeţie într-o casă de sârbi de pe malul Istrului, la Sviniţa. Până să intrăm în odaia cea bună, acasă la Milca Balaci, ne-am oprit... Citeşte