Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 iun 2015 - Anul XX, nr. 128 (5940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Se sparge buba

Doi foşti poliţişti şi un notar public din Suceava, condamnaţi pentru escrocherii cu terenurile din zona Metro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Afacerea cu terenuri în zona Metro începe să se spargă, iar decizia luată joi de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dă cale liberă şi celorlalte persoane care au fost înşelate şi deposedate într-un mod ordinar de diferite suprafeţe de teren să-şi caute dreptatea în instanţă.

Este primul dosar în care persoane care au cumpărat la pont terenuri la Metro, păcălindu-i pe proprietarii reali să vândă la preţuri mult subevaluate terenuri care în realitate valorau o avere, au fost condamnate penal şi, în plus, obligate şi la plata unor sume considerabile către cei înşelaţi.

Instanţa supremă a decis definitiv condamnarea notarului public Adela Ivaşcu la trei luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la înşelăciune, în timp ce doi foşti ofiţeri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, comisarul-şef Ilie Tărniceru şi comisarul-şef Tatiana Buznea, au primit tot trei luni cu suspendare pentru infracţiunea de înşelăciune. Pe de altă parte, cei trei trebuie să achite şi o importantă sumă de bani către persoana pe care au înşelat-o.

„Admite, în parte, acţiunea civilă formulată de partea civilă

Crăciun Dana Luana şi obligă în solidar inculpaţii Ivaşcu Adela, Buznea

Tatiana şi Tărniceru Ilie la plata contravalorii în lei a sumei de

56.300 de euro, la cursul BNR din ziua plăţii”, se arată în minuta de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Iniţial, Curtea de Apel Bacău i-a achitat pe cei trei

În prima fază a procesului, care s-a derulat la Curtea de Apel Bacău, după ce a fost strămutat de la Suceava, notarul Adela Ivaşcu şi comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, ambii pensionaţi, au fost achitaţi pentru o parte din infracţiunile pentru care au fost judecaţi, iar pentru alte fapte judecătorul a constatat intervenţia prescripţiei, ceea ce a condus automat la încetarea procesului penal. În apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a schimbat o serie de încadrări ale faptelor, astfel încât cei trei au fost condamnaţi penal.

 

Sorin Crăciun: „A fost nevoie de nouă ani de tracasări şi frustrări pentru a scoate adevărul la lumină”

Sorin Crăciun, urmaşul femeii care a fost înşelată, s-a declarat mulţumit de soluţia judecătorilor de la instanţa supremă, însă a ţinut să menţioneze că timp de nouă ani a trecut printr-un calvar care părea de nesfârşit.

„Nouă ani a durat până când justiţia a ajuns să dea un verdict, într-un

proces în care toate actele şi dovezile arătau clar unde este

adevărul. Nouă ani de tracasări, de frustrări, de încercări de muşamalizare până când inculpaţii au fost condamnaţi la doar trei luni de închisoare cu

suspendare. Dacă în decursul acestor ani lungi justiţia ar fi fost ceea ce trebuia să fie, faptele inculpaţilor ar fi cântărit mai mult decât cele trei luni

de închisoare”, a arătat Sorin Crăciun.

Acesta a făcut şi o scurtă radiografie a dosarului şi a celor care l-au analizat de-a lungul timpului.

„Doresc să subliniez faptul că, exceptându-l pe domnul procuror Stănescu

Lucian, toţi procurorii, de la toate Parchetele din Suceava care au

instrumentat acest dosar au dat doar soluţii de neîncepere a urmăririi

penale faţă de inculpaţi, considerând ca aceştia nu au săvârşit faptele pentru care astăzi au fost condamnaţi definitiv la închisoare. Soluţiile nelegale date de procurori au tergiversat timp de şase ani de zile trimiterea în judecată a inculpaţilor. Aceste aspecte le consider suficient de relevante privind calitatea actului de justiţie înfăptuit de respectivii procurori şi ar trebui să dea de gândit. Sincere mulţumiri judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava care au desfiinţat actele procurorilor suceveni. Sincere mulţumiri doamnelor avocat Tîrnovan Oana şi Iacob Doiniţa, care

ne-au fost alături în toţi aceşti ani”, a mai arătat Sorin Crăciun.

 

Traseu extrem de sinuos pentru acest dosar

Dosarul care i-a vizat pe notarul Adela Ivaşcu şi pe cei doi ofiţeri, Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, a fost unul cu suişuri şi coborâşuri şi cu multe soluţii de neîncepere a urmăririi penale, decizia de a începe procesul fiind luată de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava.

Iniţial, plângerea a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, iar de aici a fost trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, care a dispus neînceperea urmăririi penale atât faţă de poliţiştii Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, cât şi faţă de notarul public Adela Ivaşcu. Nemulţumite de această soluţie, rudele persoanei înşelate au sesizat structura centrală a DNA, care după mai multe verificări a constatat că sunt elemente de natură infracţională, dar a considerat că dosarul trebuie instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii de aici au spus însă că nu au descoperit infracţiuni şi au dispus neînceperea urmăririi penale. Şi de această dată soluţia procurorilor a fost contestată, iar Curtea de Apel Suceava a dispus retrimiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Nici această ultimă analiză a dosarului de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava nu a avut prea mare succes, soluţia de neîncepere a urmăririi penale fiind menţinută. Ultimul NUP nu a mai rămas în picioare şi judecătorii au decis că este timpul să înceapă procesul. Ulterior, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Bacău, acolo unde a şi fost soluţionat.

 

Pentru ce au fost judecaţi notarul şi cei doi poliţişti

Cei trei au fost judecaţi pentru că ar fi pus la cale o tranzacţie în urma căreia au păcălit o bătrână în vârstă de 65 de ani. Comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, respectiv notarul public Adela Ivaşcu au pus la cale o tranzacţie în urma căreia primii doi s-au ales cu o suprafaţă de 2,12 hectare de teren în zona Metro la un preţ de 28 de ori mai mic faţă de cel practicat pe piaţa imobiliară de la acea vreme, în februarie 2002. Culmea este că proprietara ştia că vinde un teren la Mitocu Dragomirnei, iar ulterior a aflat cu stupoare că terenul „a zburat” în zona Metro. După ce au aflat povestea, soţii Crăciun, fiica şi ginerele femeii păcălite, au demarat o luptă de uzură cu instituţiile statului. La dosar există, printre altele, o expertiză solicitată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava din care rezultă că ex-poliţiştii Buznea şi Tărniceru au cumpărat cu 2.000 de euro un teren care în realitate valora 56.300 de euro.

 

O parte din teren a fost deja vândută pe sume uriaşe

În plângerea depusă la soţii Crăciun se arată că Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, cu complicitatea notarului public Adela Ivaşcu, au înşelat-o pe bătrână, cumpărând de la aceasta, în cursul anului 2002, acţiuni la Staţiunea de Cercetări Agricole la un preţ derizoriu, aproximativ 2.000 de euro, pe care le-au transformat apoi în parcele de teren în zona Metro.

Ulterior, în cursul anului 2005, noii proprietari de la Metro, respectiv comisarii-şefi Tatiana Buznea şi Ilie Tărniceru, au vândut către SC Caomi SRL Bucşoaia suprafaţa de 3.636 metri pătraţi, contra sumei de 90.000 de euro. Pe 30 iunie 2006, cei doi au mai vândut o bucată de teren, de această dată firmei Sanadenta SRL. Pentru o suprafaţă de 1.250 de metri pătraţi de teren, ex-poliţiştii au încasat 150.000 de euro. Banii s-au împărţit, ca şi în primul caz, în părţi egale.

 

Adela Ivaşcu: „Ferească Dumnezeu dacă asta mai înseamnă justiţie”

Contactată telefonic, Adela Ivaşcu s-a arătat siderată de soluţie şi spune că i s-a făcut o mare nedreptate. „Ferească Dumnezeu dacă asta mai înseamnă justiţie. Nu credeam că se poate da o astfel de soluţie. Am să mă adresez Uniunii Europene pentru că mi s-a făcut o mare nedreptate. Mă revoltă, pentru că asta nu-i dreptate. Mă consider total nevinovată, pentru că am avut acte în regulă. A existat procură prin care era împuternicită să vândă şi a primit şi preţul convenit”, a declarat notarul Adela Ivaşcu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi foşti poliţişti şi un notar public din Suceava, condamnaţi pentru escrocherii cu terenurile din zona Metro.
 Vizualizări articol: 7612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Doi foşti poliţişti şi un notar public din Suceava, condamnaţi pentru escrocherii cu terenurile din zona Metro4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   RUSINEEE! trimis de
( 6 iun 2015, 12:47:04
Sa le fie RUSINE procurorilor carora desi li sau pus probe concrete de vinovatie ale inculpatilor,totusi acestia au propus solutii netemeinice dar mai ales ILEGALE! Aici exista intrebarea clara OARE DE CE???..pt ca TREBUE facut CURATENIE in sistem si asta nu poate decat singura institutie numita DNA iar aici subliniez NOUL DNA al Serviciului Teritorial Suceava care dupa cum se vede a inceput BINE sa miste lucrurile. RESPECT D.N.A !
P.S. Propun Parlamentului si M.J. masuri CONCRETE impotriva celor care desi sunt PLATITI sa vegheze la respectarea si aplicarea legilor acestia INCALCA cu buna stiinta si dupa bunul lor plac in functie de interesele personale sau de grup dand solutii precum cele din cazul articolulului si aducand PREJUDICII grave persoanelor si nu in ultimul rand statului.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei