Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 30 mai 2015 - Anul XX, nr. 123 (5935)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Test trecut

Suceava va găzdui anul viitor cel de-al 78-lea Festival Mondial de Film UNICA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Suceava a fost desemnat oficial, ieri, drept gazdă a ediţiei din 2016 a Festivalului Mondial de Film UNICA, după ce membrii comitetului de organizare al evenimentului, din opt ţări, au vizitat oraşul şi câteva din obiectivele de interes din zonă.

Membrii Comitetului UNICA s-au declarat mulţumiţi de facilităţile puse la dispoziţie de municipalitatea suceveană, dar şi de primirea călduroasă pe care au avut-o, mulţi arătându-se interesaţi să revină aici anul viitor cu familia şi prietenii, pentru a vizita Bucovina.

„Se vede că am făcut o alegere foarte fericită cu Suceava. Nu speram să primim atâta sprijin cât am primit aici. Este extraordinar că în România există încă atâta interes pentru cultură. Oraşul iese în câştig prin prezenţa celor 300 de concurenţi internaţionali”, a declarat Emil Mateiaş, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România pentru relaţii internaţionale.

Acesta a precizat că România a fost la concurenţă cu alte patru ţări pentru organizarea ediţiei din 2016 a festivalului, iar Suceava, la rândul ei, a fost în competiţie cu alte patru mari oraşe din ţară.

„Toate ţările îşi doresc să organizeze această manifestare, pentru că nu este un festival obişnuit, ci aici vin autorii filmelor, cam 300 de persoane, care îşi achită singuri cheltuielile de cazare, masă, deplasări etc. Încă de la înfiinţarea Cinecluburilor din România şi a filmului independent, din 1957, visul nostru a fost să fim afiliaţi la Uniunea Mondială de Cinema şi să organizăm UNICA în România”, a adăugat Mateiaş, unul din pionierii cineamatorismului din România, care şi-a văzut visul împlinit.

Acesta i-a înmânat primarului Ion Lungu insigna aurită a festivalului UNICA, rugându-l să preia protejarea acestui festival şi să fie preşedinte de onoare al comitetului de organizare al evenimentului de anul viitor.

„Mă onorează şi mă obligă acest titlu. Este o onoare pentru oraşul nostru să găzduiască acest eveniment, dar şi o delegaţie atât de importantă, ai cărei membri sunt din ţări precum Franţa, Germania, Italia, Olanda. Acest festival, pe lângă latura culturală, are şi un rol important în promovarea turismului în ţările care îl găzduiesc. Festivalul UNICA va fi principalul eveniment cu care vom inaugura clădirea Centrului Cultural Bucovina, unde s-au investit trei milioane de euro”, a spus primarul Ion Lungu, căruia i s-au înmânat, de către preşedintele UNICA, Georges Fondeur, o plachetă aurită şi un trofeu al festivalului, care vor fi afişate la loc de cinste în sediul Primăriei Suceava.

 

“Scopul UNICA este ca delegaţii să ia contact cu tradiţiile, cultura şi ospitalitatea ţării în care sunt”

Ediţia cu numărul 78 a Festivalului şi Congresului UNICA se va desfăşura în perioada 19-26 august 2016. Până atunci, în toamnă, primarul Ion Lungu este aşteptat în Rusia, la Sankt Petersburg, unde se organizează ediţia de anul acesta a Congresului şi Festivalului UNICA, pentru a prelua steagul evenimentului şi a-l aduce în ţara care va găzdui următoarea ediţie.

Georges Fondeur, preşedintele UNICA, a precizat că la festival vor participa aproximativ 130 de filme, la care intrarea va fi gratuită. Pe de altă parte, concurenţii şi prietenii acestora nu vor beneficia de gratuităţi la cazare, mâncare sau excursii, încât vor contribui la economia locală.

„Scopul UNICA este ca delegaţii să ia contact cu tradiţiile, cultura şi ospitalitatea ţării în care sunt, astfel încât să fie motivaţi să mai vină. Deja delegaţia din Austria m-a anunţat că ei vor să vină cu 30-40 de persoane în plus, cu trei zile înainte, pentru a vizita judeţul”, a spus preşedintele UNICA.

Deşi, de obicei, Festivalul UNICA ţine de sâmbătă până în cealaltă sâmbătă, în România regulile festivalului au trebuit să fie schimbate, din cauza obiceiurilor locale. Deşi au venit cu doi ani înainte de a avea loc festivalul la Suceava, pentru a face o rezervare pentru restaurant şi cazare, nu au găsit locuri libere decât până vineri, sâmbetele fiind rezervate nunţilor.

Pentru organizarea Festivalului UNICA municipalitatea suceveană se va asocia cu Universitatea Suceava, cu Asociația Cultural-Educativă „Clubul Video-Art” a elevilor de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și cu Centrul Cultural Bucovina.

Activităţile UNICA se desfăşoară încă din 1933, dar piatra de temelie a acestei organizaţii internaţionale, care are 32 de ţări membre, de pe cinci continente, s-a pus în 1937, la Paris.

Festivalul Mondial de Film este destinat cineaştilor amatori, independenţi, şcolilor de film şi tinerilor regizori profesionişti, cu vârsta până în 28 de ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava va găzdui anul viitor cel de-al 78-lea Festival Mondial de Film UNICA.
 Vizualizări articol: 2243 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava va găzdui anul viitor cel de-al 78-lea Festival Mondial de Film UNICA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei