Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mai 2015 - Anul XX, nr. 112 (5924)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Premieră

Cel mai important eveniment chinologic din Moldova a adus în faţa sucevenilor sute de câini de rasă din toată lumea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cei mai buni prieteni ai omului, câinii, cu reprezentanţi din întreaga lume, şi-au dat întâlnire la Suceava, care, timp de două zile, a devenit gazda celui mai important eveniment chinologic din Moldova.

Sute de câini, de la uriaşii dog german, ciobănescul mioritic, caucazian ori de Bucovina, faţă de care păstrai distanţa, respectuos, până la căţei de buzunar, care trebuia să fii atent să nu ţi se lipească de talpa pantofului, au putut fi admiraţi sâmbătă şi duminică, în parcarea centrului comercial Shopping City Suceava (SCS), care a găzduit cel mai important eveniment chinologic din Moldova - Bucovina Dog Show 2015.

Evenimentul, organizat de Asociaţia Chinologică a Judeţului Suceava, în parteneriat cu SCS, este o premieră pentru municipiul Suceava, care a devenit gazda unei expoziţii chinologice internaţionale.

„Este pentru prima dată în istoria Asociaţiei Chinologice Române când la Suceava se desfăşoară o expoziţie internaţională de tip CACIB. Aceasta a fost obţinută ca urmare a expoziţiilor foarte bine organizate din perioada precedentă. O altă premieră este numărul cel mai mare de câini înscrişi la o expoziţie din regiunea geografică Moldova, 271 de câini înscrişi în prima zi şi 310 câini, din 64 de rase, pentru a doua zi, la expoziţia internaţională”, a declarat preşedintele Asociaţiei Chinologice a Judeţului Suceava, Cristian Domiţian Moroşanu.

De altfel, evenimentul de la finele săptămânii trecute este singura expoziţie chinologică CACIB din zona Moldova, în anul 2015.

„Suceava a intrat în galeria asociaţiilor chinologice care au dreptul de a organiza CACIB, alături de doar alte 12 organizaţii teritoriale din România. Este o mândrie, un vis împlinit, pentru că, chiar de la constituire, în 1996, ne-am dorit un astfel de nivel chinologic la Suceava”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Chinologice a Judeţului Suceava.

În cele două zile, sutele de câini înscrişi în competiţie au fost testaţi şi apreciaţi de arbitri internaţionali din Serbia, Ucraina, Cehia şi România, în cadrul celor cinci ringuri amenajate în parcare, în vederea desemnării titlului de BOB (Best of Breed – cel mai bun al rasei) în cadrul celor 10 grupe de rase ale Federaţiei Chinologice Internaţionale. La finalul primei zile un singur câine a ajuns să fie desemnat „Best in Show”, acesta confruntându-se în finală, pentru titlul de „Supreme Best in Show”, cu exemplarul care a câştigat competiţia duminică. În plus, la această expoziţie, din partea Asociaţiei Chinologice Române, cu rol de monitorizare, a participat şi vicepreşedintele chinotehnic al ACR, Lokodi Csaba Zsolt.

Pe lângă participanţii veniţi din trei ţări, expoziţia de câini din parcarea SCS a atras mii de spectatori, care au avut ocazia să admire exemplare de mare valoare ale unor rase mai mult sau mai puţin cunoscute, dar care, fără excepţie, îşi demonstrează zilnic ataşamentul faţă de stăpânii lor.

 

Câinele samurailor versus ciobănescul mioritic

Printre cele mai admirate rase de câini prezente la Bucovina Dog Show 2015 au fost simpaticii Akita Inu – câinele samurailor, originar din Japonia, dar şi varianta sa americană, cu o înfăţişare mai impunătoare.

De altfel, numărul exemplarelor înscrise în concurs a fost mai mare decât în ceilalţi ani, pe lângă variantele clasice, în care predomină culoarea bej, putând fi admirate şi exemplare de Akita Inu tigrat, dar şi unul complet alb, o frumoasă femelă de numai 8 luni, dar bine crescută şi puternică, cu un nume apropiat de cel al vedetei acestei rase, din filmul „Povestea unui câine” - Achiko.

Ca de fiecare dată, printre câinii pe care nu ai cum să nu îi admiri, de preferabil de la distanţă, au fost cei din rasele ciobăneşti, de la miţosul Mioritic, care umblă cu pleata-n ochi, dar care se dovedeşte oricând un paznic excelent şi un bun prieten al familiei, la masivii ciobăneşti caucazieni ori cei de Asia Centrală, credinciosul ciobănesc de Bucovina, ori agerii şi inteligenţii ciobăneşti germani, cunoscuţi la noi drept câini-lupi.

Dacă tot vorbim de lup, nici acesta nu a lipsi, dar în varianta sa mai domestică – lupul de Cehia, care păstrează foarte bine caracteristicile rudei sale din păduri.

 

„Câinele care zâmbeşte” şi „Domnul american”

În cadrul acestei expoziţii, sucevenii au putut urmări câteva rase de câini în premieră: Bouvier de Flandra (câine de turmă de Flandra), Welsh Corgi Pembroke (câinele preferat al reginei Elisabeta a Marii Britanii), despre care proprietarul exemplarului desemnat BOB a afirmat că este cunoscut ca fiind „câinele care zâmbeşte”, Tchiorny Terrier (terrier negru rusesc), Bichon maltez – o pufoşenie mică şi albă, botosul Boston Terrier, cunoscut şi ca „American Gentleman”, adică „domnul american”, precum și câinele de apă spaniol.

De asemenea, la expoziția chinologică a participat și un Mastiff tibetan, singurul câine din proprietatea românească ce a câștigat Clasa la celebra Expoziție Mondială de la Crufts, din Anglia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai important eveniment chinologic din Moldova a adus în faţa sucevenilor sute de câini de rasă din toată lumea.
 Vizualizări articol: 4542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 7 voturi
Cel mai important eveniment chinologic din Moldova a adus în faţa sucevenilor sute de câini de rasă din toată lumea4.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei