Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mai 2015 - Anul XX, nr. 111 (5923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Extrem de anevoios

Ancheta privind cel mai grav caz de braconaj din ultimii ani, nefinalizată din 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un caz de braconaj foarte grav, petrecut la finele lunii aprilie a anului 2012, se află şi acum în faza de anchetă, pe masa procurorilor. Dosarul este unul complex, cu un suspect şi doi inculpaţi puşi sub acuzare şi alţi suspecţi care între timp au scăpat de răspundere, însă asta nu scuză faptul că dosarul a înaintat atât de anevoios, fiind unul dintre cele mai vechi care nu au fost finalizate.

Cazul de braconaj petrecut în zona Izvoarele Sucevei - Cârlibaba a fost comis de indivizi din Borşa - Maramureş, zonă din care sunt multe persoane cunoscute cu preocupări de acest gen, iar la vremea respectivă a fost considerat cel mai grav act de braconaj din ultimii ani din judeţul Suceava.

 

Au măcelărit căprioare gestante

Pe 28 aprilie 2012, într-o zi de sâmbătă, un angajat al Ocolului Silvic Cârlibaba a auzit mai multe împuşcături şi a sunat la 112, sesizând poliţia că în zonă se află braconieri. Dându-şi seama că poliţia este pe urmele lor, indivizii, trei la număr, au bănuit poliţiştii, s-au urcat într-un autoturism de teren şi au dispărut în grabă de la faţa locului, abandonându-şi cealaltă maşină cu care erau veniţi, o dubă Fiat Ducato. Poliţiştii şi silvicultorii aveau să descopere un adevărat masacru în zona unde braconierii s-au apucat de tranşat animalele împuşcate.

Ei au găsit cinci căprioare împuşcate, din care trei erau femele gestante, care urmau să fete în aproximativ două săptămâni.

Animalele erau tranşate şi puse în butoaie din plastic, fiind găsiţi inclusiv fetuşii, scoşi în grabă şi aruncaţi printre celelalte resturi. 

 

Doi inculpaţi şi un suspect

Pornind de la maşina abandonată şi o poliţă RCA din interiorul acesteia, anchetatorii au stabilit un cerc de suspecţi. S-a ajuns în primul rând la un anume Gabriel Timiş, proprietarul maşinii, care este inculpat în dosar. La vremea respectivă au mai fost identificaţi încă doi autori, însă pe parcursul anchetelor doar unul a mai rămas cu calitatea de suspect, Dumitru Mihali. După o serie de percheziţii efectuate la Borşa şi după ridicarea mai multor arme a mai fost pus sub acuzare un inculpat, Florin Paul Danci.

Cert este că dosarul este înregistrat şi acum, după mai bine de trei ani, tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, fără ca inculpaţii să fi fost încă trimişi în judecată. Dosarul este unul foarte complex, de 600 de pagini, iar anchetatorii invocă tocmai complexitatea cercetărilor.

Totuşi, au precizat sursele noastre, dosarul se va finaliza în mod cert cu trimiterea în judecată a celor vinovaţi.

 

Braconierii de nouă generaţie nu au nici o legătură cu cei care vânează pentru consum propriu

Braconierii care au măcelărit căprioare gestante fac parte din categoria indivizilor care nu au deloc legătură cu noţiunea de vânătoare. Sunt în general oameni cu bani, care merg la vânătoare cu maşini de teren, proiectoare şi arme performante cumpărate ilegal şi care nu au nici o noţiune de selectare a vânatului pe principii etice. Nu mai este vorba în nici un caz de braconieri care să vâneze un animal pentru consum propriu, au explicat oamenii care cunosc acest fenomen, ci de indivizi veniţi să omoare cât de multe animale pot, pentru a le valorifica apoi pe piaţa neagră.

 

Dosarele de braconaj ajung rar în instanţă, iar pedepsele aplicate sunt mici

Un alt aspect care trebuie subliniat este că numărul dosarelor de braconaj finalizate cu o condamnare este foarte redus, după cum rezultă dintr-o simplă căutare pe portalul instanţelor de judecată. 

Inculpaţii care au fost totuşi trimişi în judecată, în cadrul unor dosare judecate la instanţele din Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei, s-au ales cu amenzi penale ori, cel mult, cu pedepse la închisoare cu suspendare. Asta după ce au achitat prejudiciile imputate.

În cazul de braconaj la care am făcut referire în acest material prejudiciul a fost estimat de poliţie la 60.000 de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ancheta privind cel mai grav caz de braconaj din ultimii ani, nefinalizată din 2012.
 Vizualizări articol: 5450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ancheta privind cel mai grav caz de braconaj din ultimii ani, nefinalizată din 20125.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   REMEMBER trimis de
(16 mai 2015, 21:52:50
ASA TRENEAZA DOSARELE IN GUBERNA C-LUNG.ODATA CE BRACONIERII POT ACHIZITIONA ARMAMENT CU LUNETA SI AMORTI ZOR DE PE PIATA LIBERA DIN IZV.SUCEVEI[A SE VEDEA CAZUL DIN NOIEMBRIE 2014]LA CE SA NE ASTEPTAM???
INAINTE DE SARBATORI BRACONEALA CU CINE SE IMPARTE???
DACA PRIN ABSURD SUNT PRINSI DOSARELE SUNT INCROPITE DUPA DEVIZA INVENTATA DE DOM 'ASILY DE LA ,,NATIONALA'':
-,,IOY,IOY,IOY -NU MAI TREBI DATI NOI""
UNDE MAI PUI CA AICI INTERVINE SI FAMILIA SEFILOR DE POST,REPARTIZATI STRATEGIC PE AXA RURALA POJORATA-BREAZA ,DEOCAMDATA,POATE MAI SOSESTE VREUN BUNIC CEVA SAU BAREMI UN UNCHI PTR POSTUL M.SULITA.
DOM 'ASILY,CATA PADURE S-A JEFUIT DE LA MARGINEA SI A AVUT DRUM LIBER PANA LA BESTWOOD MOLDOVITA,INTRU ,,SPONSORIZAREA TERORISMULUI,IN PERIOADA 1998-2005???
CATE CABANE SI CANTOANE SILVICE AU FOST LICITATE SI VANDUTE CU LICITATII ARANJATE,DE PE AXA VAMA- MOLDOVITA CAND MATALE ERAI SEF DE RURALA???
CATE VAGOANE CASATE INCARCATE CU LEMN FARA ACTE AU TRECUT PE LA POARTA LU' MATALE DE LA MUMOSU???
CAT MAI AI DE GAND SA TE FERESTI DE EXTINDEREA UNOR CERCETARI SI SA TII UN DOSAR DEPARTE DE ,,BUTOIUL CU PULBERE''???
M-AM GRABIT,ACUMA AM RABDARE.IN NOILE MODIFICARI LA CP VA FI INCRIMINAT ABUZUL DE PUTERE.ATUNCI VA INCEPE ,,CARNAVALUL''.
ATI PUS REPUBLICA PE CHITUCI,VA SOSI SI SCADENTA!!!
NIMENI NU E MAI PRESUS DE LEGE - DACANU STIATI,AFLATI ACUM!!!
2.   PTR ,,PRETENU' trimis de
(16 mai 2015, 22:12:06
DRAGA E - MANUEL,
CONDOLEANTE PTR GONFLABILA IRENELLA,DAR IATA CA SUFLETUL TI SE BUCURA DIN NOU.AM AUZIT CA TURISTII STRAINI CARE TE-AU VIZITAT,TI-AU PROMIS UN RAND DE ANVELOPE DE BOING 707 SA TE ,,INSORI'' DIN NOU.CAUTA SI TU SA SUB PERNA UN MANOMETRU DE PRESIUNE,TINE CONT DE TEMPERATURA DIN CAMERA SI DE AFARA,MAI STUDIAZA SI TU MATERIA IN PRIVINTA FORTEI DE FRECARE,LIBIDOUL SA FIE ASIGURAT DIN EMULSIE DE STRUNG,REZISTA LA CALDURA ,NU SE EVAPORA USOR,SI POATE FI RECUPERAT SI REFOLOSIT.
IN SCHIMB SERVICIUL TAU SECRET SI PARALEL CU CARE TE LAUDAI CA MA URMARESTI PRIN GUBERNA,[CU TOATE CA EU CIRCUL MAI MULT PE COCLAURI ACUM]ASADAR SSP-UL TAU SE PARE CA DIN NOU TE TRADEAZA,CICA DETII O CARTELA CU CARE POTI ACCEDE INTR-O LOCATIE DE PE DELNITA-BOTUS.DACA E ADEVARAT ,ATUNCI SE POT FACE ALTE CONEXIUNI.ALTA RASUFLARE AR FI CEA CA DUCI DESTUL DE DES,CUTII CU VOPSEA INTR-UN ANUMIT CAPUS DIN IASI,CAND TE DAI CU BLEAHUL IN TIMPUL LIBER,ADICA MAI TOT TIMPUL.E ADEVARAT???VOM REVENI!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura deşteaptă Ai nevoie de 8 oua, un pachet de unt, 300 g de zahar farin, un litru de lapte, 3-4 pachetele de zahar vanilinat si 10 linguri cu faina.Cum se prepară: citeşte continuarea pe Antena... Citeşte