Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mai 2015 - Anul XX, nr. 104 (5916)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pregătiri

Noua societate de termoficare a Primăriei Suceava, „la încălzire” pentru a lua locul Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Recent întors de la Bucureşti, unde a fost timp de două zile, pentru a face demersurile necesare licenţierii noii societăţi de termoficare a municipalităţii sucevene, primarul Ion Lungu a convocat de la primele ore ale dimineţii o şedinţă a Consiliului de Administraţie şi una a Adunării Generale a Acţionarilor de la Transagent.

„În această dimineaţă a fost prima şedinţă a Consiliului de Administraţie şi prima şedinţă AGA a Transagent, toată lumea a fost de acord cu mandatarea lui Neculai Frunzaru, un specialist care lucrează de peste 25 de ani în termoficare, să reprezinte noua societate, pentru obţinerea unei licenţe temporare de la ANRSC”, a spus şeful municipalităţii sucevene.

Pregătirile pentru licenţierea Transagent se fac ca urmare a discuţiilor avute pe această temă, în Capitală, cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

„Licenţierea Transagent se va face prin intermediul ANRSC Botoşani, unde este reprezentantul zonal al acestei instituţii a statului, iar pentru asta va fi necesar să închiriem şi nişte utilaje, să facem un proiect de funcţionare a acesteia şi organigrama societăţii. Dacă va câştiga licitaţia, se vor face demersurile pentru obţinerea unei licenţe definitive”, a explicat primarul Ion Lungu.

Cel care se va ocupa de licenţierea Transagent, Neculai Frunzaru, este actualul director de termoficare de la Termica.

 

Ambele societăţi de termoficare ale Consiliului Local pot participa la licitaţie

O altă problemă clarificată la Bucureşti este cea a legalităţii participării Transagent la licitaţie, în condiţiile în care vechea societate de termoficare a Sucevei, Termica, aflată în insolvenţă, s-a înscris  deja la licitaţia de încredinţare a acestui serviciu pentru 20 de ani, înaintând şi o ofertă la prima rundă care a avut loc, dar care a fost anulată în lipsa unui număr suficient de participanţi.

„Ni s-a spus că putem participa la licitaţie cu două societăţi ale Consiliului Local, încât nu este nici o problemă dacă depun oferte şi cei de la Termica şi cei de la Transagent. Deşi legea nu prevede expres data la care se organizează a doua rundă a licitaţiei de termoficare, aceasta trebuie făcută într-un termen de 60 de zile de la prima rundă, deci în a doua parte a lunii iunie, cel târziu până la 1 iulie. În această perioadă avem timp să ne licenţiem cu Transagent”, a adăugat edilul sucevean.

Chiar de legalitatea participării Transagent SRL la licitaţia la care este înscrisă şi Termica SA nu mai este considerată o piedică, este foarte mare probabilitatea ca municipalitatea să fie prezentă cu o singură ofertă la licitaţie, cea a Transagent. Asta deoarece pe 19 mai ar urma să fie pronunţat falimentul Termica, conform opiniei mai multor jurişti consultaţi în această privinţă.

Practic, noua societate de termoficare a Consiliului Local este deja scoasă „la încălzire” pentru a intra „pe teren” în locul Termica, care de mulţi ani este tot „c-un picior în groapă”, iar în mai puţin de două săptămâni ar putea ajunge cu ambele acolo.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua societate de termoficare a Primăriei Suceava, „la încălzire” pentru a lua locul Termica.
 Vizualizări articol: 2186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noua societate de termoficare a Primăriei Suceava, „la încălzire” pentru a lua locul Termica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 12:31:14
Actualul director de termoficare de la Termica, d-l Frunzaru, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum umbla pe la Botosani pentru a ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Transagent, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou.
1.1  RE: PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 15:36:23
Cum de primaria din Cluj, a gasit solutia?
I
n Cluj-Napoca au demarat o campanie de informare privind rebransarea locuintelor la sistemul centralizat de termoficare.

Campania se adreseaza proprietarilor care au renuntat la sistemul centralizat si si-au montat centrale termice de apartament, avertizandu-i pe acestia ca pretul gazelor se va dubla pana in 2018.

Reprezentantii primariei distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat.

Potrivit materialelor informative, sistemul centralizat prezinta o serie de avantaje, precum predictibilitatea costurilor (165 lei/gigacalorie) in conditiile cresterii constante cu 10 - 12 la suta anual a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest - europene sau siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului.

La Cluj-Napoca au fost facute investitii in modernizarea retelei de termoficare si a centralelor termice. In acelasi timp, compania cauta solutii pentru a mentine un pret cat mai scazut al gigacaloriei.

La noi nu se poate, nu?

2.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 12:33:34
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT sau THERMONET care nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice, enumerate mai sus, pentru a obtine licenta de transport, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
3.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 12:34:45
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete si cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale. Termica a avut personal foarte competent dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
4.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 12:36:00
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
5.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 12:38:00
Licitatia pentru concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica nimeni, nici Transagent, nici Thermonet si nici Bioenergy, nici alt competitor nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia de 110 KV de la Termica, etc.., inclusiv personal autorizat pentru astfel de instalatii. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai poate obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice.
6.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 12:39:57
La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica, pe cale de a intra in faliment, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai spera ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Pacat ca astfel de oameni au condus / consiliat la Termica in ultimii zece ani iar acum, ca specialist in frigotehnica, deja si-a gasit un loc caldut in consiliul de administratie a noii firme de transport si distributie a energiei termice TRANSAGENT. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat.
7.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 12:42:13
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc... De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta si locuitorii racordati la sistemul centralizat dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
8.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
( 8 mai 2015, 12:43:45
Sistemul de termoficare din Suceava a ajuns intr-o situatie foarte grava si pare sa fie distrus/dezorganizat cu buna stiinta . Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, repet, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice.
9.   Obs trimis de
( 8 mai 2015, 14:52:20
Corecte si competente comentariile lui Dorulet.Din ele ar trebui sa-si extraga DNA-ul cele necesare pt a verifica cauzele falimentarii Termica.Lungu ar trebui sa ia aminte ca societatea lui, Transagent, nu poate lucra fara instalatiile descrise mai sus care apartin Termica.Directorul Frunzaru de la Termica nu este in CONFLICT DE INTERESE daca reprezinta si Transagentul?Nu face concurenta neloiala?Ce-ar fi sa-i faca Termica o hartiutza unde trebuie.
10.   Ceva e putred in toate astea... trimis de
( 9 mai 2015, 08:01:03
Multumim, Dorulet, pentru analiza lucida a situatiei existente la Termica, dar mai ales pentru ca ne-ai lamurit cu privire la toate imbarligaturile care exista intre aceste societati si Primaria Sucevei. Nu mi-am putut explica niciodata de ce Termica, societate apartinand Primariei, a putut ajunge in faliment. Cred ca prima data trebuia concediata conducerea societatii si aducerea de oameni noi, tineri si capabili sa sa o scoata din mocirla de interese divergente in care se afla. Dorulet, te rugam sa mai postezi detalii despre aceasta afacere incurcata.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei