Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mai 2015 - Anul XX, nr. 103 (5915)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Ruşinos

Ruinele Cetăţii Şcheia, transformate în groapă de gunoi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ruinele Cetăţii Şcheia, fortificaţia care prezintă cele mai vechi urme ale unei construcţii de piatră în perimetrul Sucevei, au ajuns un soi de groapă de gunoi, PET-uri şi alte deşeuri alecelor care ies la iarbă verde fiind aruncate din zona de belvedere din vârful dealului. Practic, după cum se poate vedea clar la faţa locului, cei care s-au bucurat de natură din zona cea mai înaltă a dealului au aruncat mizeria câţiva metri mai la vale, între ruine, într-un loc care treptat a devenit groapa de gunoi din zonă. În condiţiile în care mormanul de gunoi este deja foarte vizibil, dacă nu se va interveni pentru igienizare, „iubitorii de natură” care fac efortul dea ajunge la cetate vor continua să arunce tot ce rămâne în urma lor în acel loc.

Cetatea Şcheia are în spate o istorie interesantă şi au existat proiecte pentru exploatarea sa turistică. Proiectele au rămas însă doar la nivel de vorbe goale, iar în realitate pentru acest obiectiv nu s-a făcut absolut nimic.

Cetatea Şcheia, cunoscută şi ca Cetatea de Apus a Sucevei, a fost ridicată în timpul domniei lui Petru I Muşat (1375-1391), cel care a mutat centrul politic al Moldovei de la Siret la Suceava şi cel care a ridicat şi Cetatea de Scaun a Sucevei, în prima sa formă. Istoricii au estimat că Cetatea de la Şcheia a fost ridicată cam în acelaşi timp cu prima formă, din lemn, a Curţii Domneşti dincentrul Sucevei de astăzi.

Cetatea a fost amplasată strategic, pe un deal care oferă o perspectivă vizuală foarte largă, de la 80 de metri înălţime. Cetatea a fost demantelată rapid, în vremea domniei lui Alexandru cel Bun, din motive ce nu au putut fi stabilite cert. Sunt două variante vehiculate de istorici: una ar fi că terenul s-a dovedit a fi instabil pentru tehnica de ridicare a unei cetăţi în acea vreme, iar alta că cetatea a fost distrusă pentru a face pe placul puterii suzerane polone. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ruinele Cetăţii Şcheia, transformate în groapă de gunoi.
 Vizualizări articol: 2671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Ruinele Cetăţii Şcheia, transformate în groapă de gunoi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei