Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 apr 2015 - Anul XX, nr. 86 (5898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Miză uriaşă

Termoficarea Sucevei pe următorii 30 de ani este scoasă astăzi la licitaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Serviciul de transport şi distribuţie a energiei termice către un număr de peste 20.000 de consumatori casnici din municipiul Suceava este scos astăzi la licitaţie, pentru o perioadă de 20 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 10 ani.

Deşi mai multe companii s-au arătat interesate să preia acest serviciu public, pentru ca licitaţia să poată fi adjudecată este necesar să fie depuse minim trei oferte eligibile.

Printre cei care şi-au anunţat deja intenţia de a prelua serviciul de termoficare al Sucevei se numără şi actualul operator, Termica SA, care este în insolvenţă şi chiar la un pas de faliment, dacă aşa va decide judecătorul sindic, luna aceasta sau cel târziu în luna mai.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că a fost informat de conducerea Termica de două decizii luate de Adunarea Creditorilor.

Pe de o parte, Adunarea Creditorilor de la Termica cere revocarea Hotărârii de Consiliu Local prin care s-a decis reluarea licitaţiei de termoficare, dar, în acelaşi timp, a decis ca Termica să participe la licitaţia de transport şi distribuţie a energiei termice.

„Nimeni nu le interzice asta, au participat şi data trecută, dar comisia de licitaţie va decide dacă oferta lor este sau nu eligibilă”, a spus Lungu.

 

Varianta de rezervă a Primăriei Suceava

În acelaşi timp cu organizarea licitaţiei de încredinţare a termoficării Sucevei unui operator privat, municipalitatea şi-a pregătit şi un plan de rezervă.

Astfel, Primăria Suceava a înregistrat la Registrul Comerţului societatea Transagent SRL Suceava, înfiinţată prin decizia Consiliului Local.

„Deja am deschis cont bancar pentru această societate, acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă la licitaţia de joi şi în funcţie de asta vom avea discuţii consultative cu consilierii locali, să vedem ce facem mai departe. Ar fi necesar să solicităm la ANRSC o licenţă temporară de funcţionare pentru a putea participa la etapa a II-a de licitaţie”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.

Etapa a II-a are loc în condiţiile în care la prima etapă nu s-au depus trei oferte eligibile. Dacă nici la aceasta nu sunt îndeplinite condiţiile legale, se ajunge la cea de-a III-a etapă, a negocierii directe, la care participă toate firmele care au depus oferte eligibile în oricare din cele două etape anterioare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termoficarea Sucevei pe următorii 30 de ani este scoasă astăzi la licitaţie.
 Vizualizări articol: 2290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Termoficarea Sucevei pe următorii 30 de ani este scoasă astăzi la licitaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 11:28:13
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele echipamente energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de 110/6 Kv, cu mai multe celule de medie tensiune si gospodaria de cabluri aferenta. 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si actualmente sa fie scoasa din insolventa, deoarece acum prin infiintarea unei noi societati, TRANSAGENT, care nu are si trebuie sa cumpere de la Termica elementele foarte scumpe necesare transportului energiei termice, enumerate mai sus, lucrurile se complica si mai mult si in final toti locuitorii Sucevei vor iesi in pierdere datorita acestor mari cheltuieli.
1.1  RE: PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 14:24:04
Domnule DORULET, dupa modul profesionist in care ati prezentat situatia, banuiesc ca sunteti chiar dottore Vasile Ilie (sau alt doctor in energetica).
2.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 11:29:24
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne carate din 4 judete si cu distrugerea drumurilor nationale. Termica a avut personal foarte competent dar acolo a condus/consiliat un grup care nu dadeau nici un raport anual asa cum fac firmele cu capital public din tarile civilizate, care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei nu este rezolvata si este aproape zilnic subiect de discutie.
3.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 11:30:32
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Aceste probleme nu se pot rezolva prin articole de ziar si populism ieftin. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem concurential.
4.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 11:36:47
La licitatia de astazi nu cred ca se vor mai prezenta si alte firme datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece inafara de Termica nimeni nu are in patrimoniu complexitatea instalatiilor de inalta tensiune si de transport a energiei termice, inclusiv personal autorizat pentru astfel de instalatii. Nu cred ca ANRSC ar putea acorda licenta unui operator care nu are asemnea instalatii si personal specializat.
5.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 11:37:59
La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate, debransat cu centrala de apartament, al structurii pe cale de a intra în faliment, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis, sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai speră că Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Pacat ca astfel de oameni au condus / consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala ei au strans averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava.
5.1  RE: PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 14:48:16
Cine este personajul care adreseaza astfel de cuvinte sucevenilor ? Spuneti-i numele. Sper sa nu fie chiar directorul Frunzaru, am o impresie buna despre acest veritabil profesionist al termoficarii.
5.2  RE: PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 14:52:59
Si ar putea conduce firma TRANSAGENT
5.3  RE: PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 16:44:03
Domnule VOINEA va citez din Obiectiv SV/01.04.2015: "O conferinţă de presă organizată de administratorul special Ovidiu Clement Dumitrescu, la ultimul etaj al Casei de Cultură, a spus cam totul despre viitorul inexistent al societăţii de furnizare a agentului termic în municipiul reşedinţă de judeţ. In destinul firmei falimentare n-a crezut niciodată nici măcar directorul Ovidiu Dumitrescu, care a declarat ieri că s-a debranşat de la sistemul de termoficare al SC Termica de multă vreme. Un alt important director din Termica, întrebat dacă el mai crede în sistemul termoficării centralizate pe care îl reprezintă, a transmis sucevenilor un răspuns plin de căldură: “Da’ ce vă f…e grija?!”. D-l Frunzaru, recent numit membru in consiliul de administratie la noua firma TRANSAGENT are studii solide de frigotehnica si pana acum "a dat clasa" tuturor energeticienilor de la TERMICA in materie de termotehnica.
6.   PROBLEMA DE SISTEM trimis de
(16 apr 2015, 11:40:55
Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si la Bioenergy, ar trebui sa-si ceara scuze pentru faptul ca i-au incurcat pe consumatori, au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, din bani publici, sistem care deja a inceput sa fie vandalizat.
7.   Dar chiar Termica face ce vrea? trimis de
(16 apr 2015, 13:53:31

Zilele trecute era exclusa din cauza datoriilor! Termica, pina acuma a facut ce a vrut cu intreg sistemul: neglijenta, au permis furturile la vedere, decopertarea tevilor chiar din proximitatea Termicii, prin scarile blocurilor tevile sunt colmatate, gigacalorimetre sunt supradimensionate, etc
Singura grija a fost de a-si mentine salariile grase, marind si luptindu-se sa mareasca permanent pretul gigacaloriei. De ani buni Termica a batut ,,apa-n piua” prin sedinte, avind doar scopul de a impresiona prostimea ca se ,,lucreaza”, in schimb toti si-au vazut de viata lor personala!
Toate astea, bineinteles, in detrimentul consumatorilor.
Au dovedit ca sunt incapabili de a administra acest sistem, de ce sa nu lasa si pe altii sa administreze acest sector?!
Conducatorii nostri sunt asa cum i-am ales: corupti, aroganti, nepregatiti si dezinteresati in a relationa cu oamenii.
8.   Cum de primaria din Cluj, a gasit solutia? trimis de
(16 apr 2015, 14:01:31

In Cluj-Napoca au demarat o campanie de informare privind rebransarea locuintelor la sistemul centralizat de termoficare.
Campania se adreseaza proprietarilor care au renuntat la sistemul centralizat si si-au montat centrale termice de apartament, avertizandu-i pe acestia ca pretul gazelor se va dubla pana in 2018.
Reprezentantii primariei distribuie fostilor consumatori ai regiei fluturasi cu mesajul "Sistemul centralizat de termoficare, o solutie eficienta si sigura", in care se arata ca se ofera posibilitatea rebransarii gratuite pentru cei care s-au debransat.
Potrivit materialelor informative, sistemul centralizat prezinta o serie de avantaje, precum predictibilitatea costurilor (165 lei/gigacalorie) in conditiile cresterii constante cu 10 - 12 la suta anual a preturilor gazelor naturale pentru consumatorii casnici, eficienta ridicata demonstrata in sistemele centralizate moderne vest - europene sau siguranta in exploatare si monitorizare permanenta a functionarii sistemului.
La Cluj-Napoca au fost facute investitii in modernizarea retelei de termoficare si a centralelor termice. In acelasi timp, compania cauta solutii pentru a mentine un pret cat mai scazut al gigacaloriei.

La noi nu se poate, nu?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu este unul dintre acei schimnici duhovnici, căutați de toată lumea pentru vorbele-i înțelepte. Părintele... Citeşte