Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 apr 2015 - Anul XX, nr. 86 (5898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Săpături arheologice

Numărul mormintelor decopertate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” a ajuns la 29

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul mormintelor decopertate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” din municipiul Suceava a crescut de la şapte, câte au fost semnalate iniţial, în luna martie, la 29.

 

Nivelul de decopertare, de secol XVII, a scos la suprafaţă, odată cu mormintele, o zonă de locuire

Săpăturile care se efectuează în vechiul cimitir armenesc se circumscriu proiectului care vizează „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română „Sf. Simion”.

Suprafaţa decopertată, care va fi străbătută de o cale de acces şi pe care va fi construit un punct de informare, trebuie descărcată arheologic.

Nivelul de decopertare, de secol XVII, a scos la suprafaţă, odată cu mormintele, o zonă de locuire concentrată în jurul a două cuptoare menajere, precum şi un bogat material osteologic animalier.

În primele morminte investigate au fost descoperite o serie de artefacte, cum ar fi câteva elemente metalice de podoabă (iniţial pe genunchii unui înhumat, apoi şi ornamente circulare pentru coate, dar şi o cruce pe zona pieptului), cuie de sicriu şi rămăşiţe de încălţăminte din piele.

 

Monedei găsite în primele zile în care s-au efectuat săpăturile i s-au mai adăugat încă trei

Lângă cele două cuptoare („vetre deschise în groapă”, aşa cum le-a semnalat arheologul dr. Ion Mareş) au fost cercetate două gropi menajere, care conţineau fragmente de vase ceramice, fragmente de cahle şi material osteologic animalier.

Alte artefacte găsite cu prilejul săpăturilor sunt un cuţit, un nasture, un fragment dintr-o pipă din lut şi o bucată dintr-o potcoavă.

Monedei găsite în primele zile în care s-au efectuat săpăturile i s-au mai adăugat încă trei, ultima monedă, din cupru, fiind trecută în inventarul mormântului cu nr. 26.

Monedele, dar şi elementele metalice de podoabă au fost depuse la Laboratorul de restaurare al Muzeului Bucovinei, pentru a fi curăţate şi restaurate.

 

Asupra osemintelor umane urmează să se pronunţe arheo-biologul dr. Carmen Oleniuc

Asupra osemintelor umane urmează să se pronunţe arheo-biologul dr. Carmen Oleniuc, care, în constatările sale referitoare la primele şapte morminte investigate (morminte de copii şi adulţi - bărbaţi şi femei), a remarcat „o serie de aspecte patologice la nivelul articulaţiilor şi al dentiţiei”.

Arheologul dr. Ion Mareş spune că „într-o săptămână, perimetrul investigat trebuie descărcat arheologic”, întrucât urmează să fie turnată fundaţia centrului de informare.

Osemintele umane dezgropate, care vor fi reînhumate tot în incinta cimitirului prin grija comună a preotului parohiei armene din Suceava, Torkom Mandalian, şi a părintelui Constantin Ciupu, păstorul Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Simion”, au fost depozitate deocamdată în Biserica „Sf. Simion”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Numărul mormintelor decopertate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” a ajuns la 29.
 Vizualizări articol: 2034 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Numărul mormintelor decopertate în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” a ajuns la 295.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos Rețeta ce urmează mi-a fost „dăruită” de unul dintre cei mai cunoscuți monahi de pe Muntele Athos din zilele noastre. Nu, nu este unul dintre acei schimnici duhovnici, căutați de toată lumea pentru vorbele-i înțelepte. Părintele... Citeşte