Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 apr 2015 - Anul XX, nr. 82 (5894)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Un lux

Preţul unui miel, aproape jumătate din pensia medie a unui sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tradiţionalul miel de Paşte a ajuns să coste aproape cât jumătate din pensia medie a unui sucevean, care depăşeşte cu puţin 700 de lei. Asta este concluzia care se poate trage dacă avem în vedere că în acest an mieii aduşi la vânzare în hala special amenajată din Piaţa Centrală a Sucevei sunt vânduţi cu 25 de lei kilogramul. Aşadar, un miel de zece kilograme costă 250 de lei, în timpul ce unul mare, de 14 kilograme, se vinde cu 350 de lei.

 

Mieii s-au vândut într-un ritm bun, cu excepţia celor mici 

Chiar şi în aceste condiţii mieii s-au vândut relativ bine în ultimele două zile, când au fost scoşi la vânzare în hala Pieţei Mari a Sucevei. Paradoxal, vârstnicii sunt cei mai frecvenţi cumpărători ai mieilor din piaţă, în timp ce persoanele mai tinere preferă să cumpere carnea la kilogram, din marile magazine.

Aurica Dolceanu, din cartierul Burdujeni, a cărei familie creşte în jur de 450 de oi, era mulţumită de cum a mers vânzarea.

„Avem miei şi mai mici, de opt kilograme, şi mai mari, de 13-14 kilograme, vânzarea a mers destul de bine. Ieri (n.r. - marţi) am dat 20 de bucăţi, iar azi (n.r. - miercuri) am adus 14 şi mai am doi”, a declarat Aurica Dolceanu. 

 

Mielul tăiat în două, soluţia pentru cei cu bani mai puţini 

Ieri, puţin după ora 10.00, aceasta mai avea la vânzare doar miei mici, contrar preferinţelor majorităţii clienţilor, care voiau miei de minimum 10 kilograme.

O altă crescătoare de oi care vine an de an în hala autorizată din Piaţa Mare, Elena Şuiu, din cartierul Iţcani, era ceva mai rezervată.

„Vânzarea merge deocamdată potrivit, lumea vine, întreabă, dar nu prea are bani. Am vândut mulţi miei tăiaţi în jumătate, un miel la câte doi oameni”, a declarat Elena Şuiu, care are o stână cu 450 de oi. 

Trebuie amintit că în acest an mieii sunt în general ceva mai mici, asta în condiţiile în care sărbătorile de Paşti sunt mai timpurii. 

 

Un nou drum la hală astăzi, după miei mai mari

Crescătorii de oi au explicat că vânzarea mieilor este una din ultimele activităţi profitabile pentru ei şi nu prea au fost dispuşi să lase din preţ. Doar la mieii mari aceştia mai lăsau din preţ 1-2 lei la kilogram.

O parte din clienţii veniţi în hală ieri, când reporterii Monitorului de Suceava s-au aflat în zonă, erau nemulţumiţi că nu găsesc miei mai mari. Ei au fost rugaţi să revină astăzi, când crescătorii urmau să aducă o nouă serie de miei proaspăt sacrificaţi.

 

Cum a decurs o negociere savuroasă client-vânzător 

Între clienţi şi vânzători nu au lipsit nici replicile savuroase, fiecare susţinându-şi cauza. Un pensionar, de exemplu, era nemulţumit că trebuie să scoată 250 de lei din buzunar pentru un miel de zece kilograme. Elena Şuiu a început să se justifice şi să explice de câtă muncă este nevoie ca mielul să ajungă „agăţat în cui”.

„Ştiu doamnă, doar nu trăiesc în Berlin...”, a replicat clientul, în timp ce Elena Şuiu nu s-a lăsat mai prejos: “Ştiu că nu locuiţi la Berlin, dar poate staţi la etajul X, de asta v-am spus”.

Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a autorizat trei centre de sacrificare temporare a mieilor, la stâne din Iţcani, Pătrăuţi şi Şcheia. Numai de la aceste centre se pot cumpăra miei verificaţi sanitar-veterinar. În rest, mai pot fi achiziţionaţi miei verificaţi doar din halele din pieţe şi din marile magazine. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul unui miel, aproape jumătate din pensia medie a unui sucevean.
 Vizualizări articol: 1972 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţul unui miel, aproape jumătate din pensia medie a unui sucevean0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cozonaci (rețetă din 1865) Miercurea exista obiceiul de a se aduna pe un deal flacaii din sat. Ei striga tot ce au aflat de-a lungul anului despre vecinii lor. In felul acesta, secretele crezute bine ascunse se dezvaluie, iar functia moralizatoare a comunitatii este bine pusa... Citeşte