Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 mar 2015 - Anul XX, nr. 74 (5886)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţie de avarie

Crescătorii de vaci care nu mai aveau cui da laptele au găsit un procesator din Botoşani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de vaci din mai multe localităţi ale judeţului Suceava care s-au aflat într-o situaţie disperată din cauză că procesatorul cu care aveau contract i-a anunţat că de la 1 aprilie nu le va mai prelua laptele au găsit, din fericire, o soluţie pentru a nu intra în faliment. Vestea este însă bună doar pe de o parte, în doar câteva luni de zile aceştia pierzând 40 de bani la litrul de lapte, în condiţiile în care şi aşa preţul la producător era mic.

 

Preţul scade la producător, însă nu şi când ajunge la consumator

Gheorghe Vatamanu, crescător de bovine din Dumbrăveni, a declarat că el şi alţi nouă fermieri care au un număr semnificativ de animale, din Salcea, Dumbrăveni şi Bursuceni - Vereşti, au semnat un contract cu firma Lacto Solomonescu Botoşani, care le va prelua laptele după 1 aprilie, data la care expiră contractul cu procesatorul cu care au colaborat.

„Tot ce pot să spun este că la acest procesator din Botoşani am găsit înţelegere şi am semnat contracte de livrare pe un an de zile. Pentru moment am trecut de riscul de a nu mai avea ce face cu laptele”, a declarat Vatamanu. El a arătat că procesatorul le va achita 1,1 lei la litrul de lapte. În toamna anului trecut fermierii primeau pe litrul de lapte 1,5 lei.

„Este interesant şi inexplicabil ce se întâmplă pe piaţă. Dacă produsele din lapte, în orice formă, care ajung la raftul magazinelor, au acelaşi preţ ori chiar mai mare, la producător preţul la litrul de lapte este în continuă scădere”, a arătat fermierul.

 

Crescătorii caută soluţii pentru a fi un pic mai puternici

El a mai spus că în perioada imediat următoare crescătorii de bovine din zona Salcea - Dumbrăveni - Vereşti se vor organiza într-o cooperativă agricolă. Prin această cooperativă se pot accesa fonduri cu un grad de cofinanţare foarte bun, iar planul lor este să achiziţioneze o cisternă de capacitate mare, pentru a face mai facil livrarea laptelui. Membrii acestei cooperative pot livra zilnic în jur de 7 tone de lapte, a mai pus Gheorghe Vatamanu. De asemenea, prin cooperativă s-ar putea negocia la alt nivel atât preţul per litrul de lapte, cât şi achiziţiile pentru ferme.

 

Oamenii care au investit sume mari în ferme sunt în pragul colapsului financiar

Dacă fermierii din localităţile limitrofe cu Botoşani au găsit soluţia cu procesatorul din judeţul vecin, alţii au fost preluaţi de Dorna Lactate.

Unul dintre ei este Romică Costan, care deţine la Liteni o fermă de 125 de bovine, din care 90 de vaci cu lapte.

„Vreau să mulţumesc procesatorului Dorna Lactate, care ne-a înţeles şi ne va prelua laptele de la 1 aprilie. Este însă doar o soluţie temporară, pentru a nu intra în faliment. Preţul laptelui la fermă este mic, iar dacă nu se vor limita importurile, noi, producătorii autohtoni, care am făcut investiţii mari şi avem credite, vom muri”, a declarat Costan.

Mare parte din procesatorii de lapte din tot judeţul se declară în prag de faliment din cauză că primesc din ce în ce mai puţini bani pe litrul de lapte.  În unele situaţii plăţile către crescătorii de animale se fac şi cu întârzieri mari, în condiţiile în care ei trebuie să plătească la timp ratele la credite. Pe de altă parte, ameninţaţi mai mult sau mai puţin voalat că într-o zi s-ar putea ca nimeni să nu le mai cumpere laptele, fermierii au ajuns să se mulţumească şi cu banii puţini şi cu întârzierea cu care îi primesc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de vaci care nu mai aveau cui da laptele au găsit un procesator din Botoşani.
 Vizualizări articol: 2402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii de vaci care nu mai aveau cui da laptele au găsit un procesator din Botoşani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Babic sârbesc de Buzău Dintre toate cărnurile tocate și vârâte în maț, două sunt specifice Buzăului și de neîntâlnit altundeva: cârnații de Pleșcoi și babicul sârbesc de Buzău.Babicul se face din carne de porc (pulpă), tăiată cu... Citeşte