Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mar 2015 - Anul XX, nr. 73 (5885)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Morminte decopertate

Monedă de secol XVI, elemente de podoabă şi teracote de sobă descoperite în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O monedă de secol XVI, elemente metalice de podoabă şi câteva fragmente ceramice de teracotă de sobă au fost descoperite cu prilejul săpăturilor efectuate pentru fundaţia punctului de informare, care va fi construit în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion” din municipiul Suceava.

 

Au fost scoase la iveală şapte morminte, cu osemintele a cinci adulţi şi doi copii

Lucrările, care se efectuează în cadrul proiectului care vizează „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română „Sf. Simion”, proiect care include şi construirea unui punct de informare în incinta cimitirului, au scos la iveală şapte morminte, în care au fost găsite osemintele a cinci adulţi şi doi copii, precum şi o serie de piese de interes arheologic. 

În perimetrul în care s-a săpat fundaţia pentru punctul de informare din cimitirul ansamblului Bisericii „Sf. Simion” (ansamblu care este alcătuit din două obiective, lăcaşul de cult, ctitorie atribuită armeanului Donig, închinată Sf. Simion Dzerun/Simion cel Bătrân, şi turnul clopotniţă, cunoscut în istoria urbei ca Turnul Roşu) au fost decopertate câteva morminte care, aşa cum a declarat vineri, la faţa locului, arheologul expert dr. Ioan Mareş (care asigură asistenţa arheologică specializată), „erau înmormântări din prima etapă”, morminte al căror loc nu se mai cunoştea cu exactitate, întrucât nu mai era semnalat prin lespezi funerare.

 

Mareş:„Vom săpa sistematic în continuare pentru a dezveli în întregime aceste morminte”

Arheologul dr. Ioan Mareş a subliniat că, odată cu osemintele, au fost descoperite o serie de artefacte care vor avea un rol esenţial în datarea mormintelor respective, cum ar fi o monedă (estimată la prima vedere ca fiind din prejma anului 1600), fragmente ceramice, câteva cuie de sicriu din bronz şi rămăşiţele unor papuci din piele, dar şi elemente metalice de podoabă (care se aflau pe genunchii unui înhumat), provenind probabil de la o ţesătură cu astfel de ornamente, „piese deosebite, rare, datate până la anul 1600”.

Aşa cum a precizat el „vom săpa sistematic în continuare pentru a dezveli în întregime aceste morminte”, iar „osemintele vor fi reînhumate tot în incinta cimitirului”.

Preotul parohiei armene din Suceava, Azad Mandalian, care a accentuat faptul că „cimitirul Bisericii <Sf. Simion> este cel mai vechi cimitir armenesc din oraş”, a spus că mormintele din locul în care s-au efectuat săpăturile „au avut probabil cruci din lemn, care nu au rezistat timpului şi au putrezit”, iar mormintele nu au mai putut fi identificate.

 

Arhiepiscopul Bisericii Armene din România a fost înştiinţat de descoperirile făcute

La rândul său, părintele Constantin Ciupu, preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sf. Simion” Suceava (parohie care a iniţiat şi care derulează proiectul de consolidare, reabilitare, protejare şi valorificare durabilă a monumentelor menţionate, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltate Regională), a accentuat faptul că Biserica „Sf. Simion” este „o biserică respectată de comunitatea suceveană”.

El a spus că descoperirile făcute cu prilejul săpăturilor se fac sub directa supraveghere a arheologului dr. Ioan Mareş, care asigură prin contract descărcarea arheologică a perimetrului în care se efectuează lucrările.

Tot părintele Constantin Ciupu a precizat că a fost înştiinţat de mersul lucrărilor şi de descoperirile menţionate PS Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, care va veni la Suceava săptămâna viitoare.

 

Proiectul care se derulează la Biserica „Sf. Simion” are o valoare totală de 6.434.683,72 de lei

Proiectul care vizează „Consolidarea, reabilitarea, protejarea şi valorificarea durabilă a monumentelor de sec. XVII şi XVI, aflate în Patrimoniul Naţional şi cunoscute sub numele de <Turnul clopotniţă> şi <Biserica Sf. Simion din Suceava>”, al cărui beneficiar este Parohia Ortodoxă Română „Sf. Simion”, a demarat din vara anului trecut.

Proiectul, care se derulează printr-un contract de finanţare încheiat între Parohia Ortodoxă „Sf. Simion” din Suceava şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (ca autoritate de management), având ca intermediar Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, are o valoare totală de 6.434.683,72 de lei (din care 1.447.284,38 de lei reprezintă contribuţia beneficiarului, 388.304,66 de lei contribuţia Guvernului României şi 4.599.094,68 de lei sunt bani ai Uniunii Europene).

Finanţarea se face prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5, domeniul major de intervenţie 5.1. „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea şi modernizarea infrastructurilor conexe”, iar data finalizării proiectului este 30 decembrie 2015.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monedă de secol XVI, elemente de podoabă şi teracote de sobă descoperite în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion”.
 Vizualizări articol: 1633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Monedă de secol XVI, elemente de podoabă şi teracote de sobă descoperite în vechiul cimitir armenesc al Bisericii „Sf. Simion”4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei