Google
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
AGRO DENMAR - Pepiniera Maia
 
joi, 26 mar 2015 - Anul XX, nr. 70 (5882)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,7582 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,3186 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Iulius Mall Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   2 imagini |   ø fişiere video

Întâlnire Direcţia Agricolă

Procesatorii suceveni, informaţi cu privire la atestarea produselor după reţete consacrate româneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcţia Agricolă Suceava a organizat acum două zile un seminar în cadrul căruia procesatorii interesaţi au aflat informaţii detaliate despre posibilitatea de a se atesta cu produse alimentare realizate în baza unor reţete consacrate româneşti. Este vorba de un nou ordin al Ministerului Agriculturii, care oferă producătorilor posibilitatea de a se atesta cu o nouă categorie de produse, o alternativă pentru cei care au pierdut atestatele de producători tradiţionali.

La întâlnirea de la Direcţia Agricolă Suceava au participat în jur de 20 de procesatori din judeţul Suceava.

 

Ce reprezintă produsul după reţetă consacrată românească

Vasile Irinel Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a subliniat că Ordinul 394 din 12 martie 2014 are în prim plan termenul de „reţetă consacrată românească” şi reprezintă produsul alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a ordinului. Cei care vor dori să se ateste trebuie să depună o documentaţie tehnică care va cuprinde date şi documente care stau la baza atestării unui produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti, numele produsului, descrierea materiilor prime şi a ingredientelor folosite, reţeta consacrată, schema tehnologică, descrierea indicatorilor de calitate, elemente specifice privind ambalarea şi etichetarea produsului alimentar etc.

Atestatele vor fi emise de Ministerul Agriculturii.

 

Cătălin Nechifor: “La Suceava aceste iniţiative trebuie stimulate, trebuie multiplicat efortul local”

Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a subliniat necesitatea ca fiecare procesator şi producător să-şi găsească locul său pe piaţă.

„Discutăm de o schimbare, iar când sunt schimbări aduse la cunoştinţa publicului apare şi un pic de teamă. Dar cei care sunt curajoşi şi care vor de fapt să înţeleagă viitorul cred că au de profitat. S-a încercat în trecut acea măsură cu produse tradiţionale, acum se încearcă stimularea unui produs consacrat şi sigur că în final piaţa decide pentru că cei care sunt consumatori ştiu să aleagă mai bine produsele care sunt de calitate. La Suceava aceste iniţiative trebuie stimulate, trebuie multiplicat efortul local, trebuie multiplicat şi efortul administraţiei în aşa fel încât cei care vor să lucreze la standarde, cu calitate, cu respectarea tuturor normelor, să aibă cu adevărat şi de profitat în acest sens”, a declarat Cătălin Nechifor.

 

Producătorii tradiţionali au devenit o raritate

De precizat că după înăsprirea procedurilor de atestare a produselor tradiţionale, au mai rămas doar trei producători tradiţionali, cu opt produse. Prin comparaţie, la începutul anului 2014, în judeţ erau înregistraţi 25 de producători tradiţionali atestaţi, care comercializau 126 de produse tradiţionale. Pentru aceştia din urmă se oferă acum posibilitatea reorientării spre acest nou tip de produse după reţete consacrate româneşti.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesatorii suceveni, informaţi cu privire la atestarea produselor după reţete consacrate româneşti.
 Vizualizări articol: 816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesatorii suceveni, informaţi cu privire la atestarea produselor după reţete consacrate româneşti0.05

Shopping City Suceava
DAREX AUTO - Showroom Botosani
Denis
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Optik Tataru - Oftalmologie Ochelari Lentile Rame Optometrie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Păstrăvi mănăstirești cu legume Se zice că, de Buna Vestire, ca să ai spor în casă, trebuie să-ți fie masa plină. Mai ales cu bucate de pește. Aflată demult la Mănăstirea Bistrița din Neamț, această rețetă de Păstrăvi mănăstirești cu legume s-ar potrivi numai bine în... Citeşte