Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mar 2015 - Anul XX, nr. 59 (5871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Beţe în roate

Universitatea din Suceava ar putea fi privată de fondurile europene pentru cercetare şi dezvoltare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În exerciţiul bugetar 2014-2020, Universitatea din Suceava, considerată instituţie de învăţământ superior centrată doar pe educaţie, ar putea avea “interzis” la accesarea fondurilor europene pentru cercetare şi dezvoltare.

Ghidul “Proiecte de investiţii pentru institute publice de CD şi universităţi”, aflat în dezbatere publică, interzice universităţilor mici, aflate în categoria A, potrivit clasificării lui Daniel Funeriu, să depună proiecte pentru cercetare şi dezvoltare.

Clauza a stârnit nemulţumire printre universitarii suceveni, rectorul Valentin Popa trimiţând actualului ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, un memoriu în acest sens. În memoriu, Popa atrage atenţia că această prevedere are la bază clasificarea realizată de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, clasificare intens contestată de comunitatea academică românească şi chiar de oficialii care l-au succedat pe Funeriu la cârma ministerului.

“Prevederile cuprinse în acest document au ca efect interzicerea accesului la finanţare publică a infrastructurii de cercetare pentru universităţile introduse, în mod abuziv, de către domnul ministru Daniel Funeriu, în categoria A, a universităţilor centrate doar pe educaţie”, se arată în memoriul semnat de rector.

Totodată, acesta îi aminteşte actualului ministru că acest ordin a fost anulat în primă instanţă de Curtea de Apel Suceava, iar apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Ministerului Educaţiei, fără ca motivarea sentinţei să fie emisă nici până astăzi.

În memoriu se mai menţionează că evaluarea primară a universităţilor se realizează anual, iar rezultatul este valabil în anul universitar la începutul căruia s-a făcut evaluarea. De cealaltă parte, evaluarea instituţională se realizează o dată la maximum patru ani, iar rezultatul ei este valabil până la următoarea evaluare.

“Având în vedere că nu s-a mai efectuat nici o evaluare anuală şi nici o evaluare instituţională, efectul ordinului emis de Daniel Funeriu încetează de drept la 9.09.2015, moment când se împlinesc patru ani de la publicarea lui în Monitorul Oficial. Având în vedere că o clasificare nu poate fi valabilă mai mult de patru ani, considerăm că este inadmisibil ca, în situaţia în care nu se organizează evaluări instituţionale, prevederile unui ordin să fie extinse fără limite de timp, statuând o clasificare cel puţin dubios efectuată şi privând de finanţare o serie mare de universităţi”.

Rectorul Valentin Popa ne-a transmis că forma actuală a ghidului solicitantului se află în dezbatere publică până marţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea din Suceava ar putea fi privată de fondurile europene pentru cercetare şi dezvoltare.
 Vizualizări articol: 1753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Universitatea din Suceava ar putea fi privată de fondurile europene pentru cercetare şi dezvoltare4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Limba soacrei Spunea Esop că mâncarea cea mai gustoasă este limba... cu măsline. Și că tot limba este și cea mai rea... când nu o stăpânești bine și ai de pătimit din pricina ei. Dar nu despre acest joc de cuvinte esopian voiam să vă vorbesc.... Citeşte