Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 mar 2015 - Anul XX, nr. 56 (5868)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cereri validate

93% dintre elevii suceveni au fost înscrişi pentru a lua parte la ora de religie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

87.435 de elevi suceveni vor participa, în acest semestru şcolar, la ora de religie, acesta fiind numărul cererilor depuse la secretariatele şcolilor din judeţ în favoarea organizării orei de religie, potrivit unei centralizări a Inspectoratului Şcolar Suceava.

Potrivit insp. Mariana Drumea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar, 6.554 de elevi nu au fost înscrişi pentru a frecventa ora de religie la şcoală, la nivelul judeţului Suceava fiind înscrişi în clasele pregătitoare – a XII-a 93.989 de elevi.

Numărul de 6.554 de elevi care nu au fost înscrişi la ora de religie nu se traduce în mod obligatoriu prin refuzul părinţilor ca elevii să frecventeze această disciplină, ci şi prin faptul că aceşti elevi pot aparţine altor culte.

Părinţii şi-au putut înscrie copiii până vineri, 6 martie, pentru a frecventa ora de religie. Mariana Drumea a mai precizat că în judeţul Suceava sunt 226,75 de norme de profesori pentru ora de religie şi puţin peste 300 de cadre didactice care predau această disciplină.

 

Situaţia de la nivel naţional: 89,75% dintre elevi vor studia religia

Ministerul Educaţiei (ME) a centralizat, la nivel naţional, situaţia opţiunilor exprimate de elevi sau de părinţii acestora privind participarea la ora de religie. Datele înregistrate indică faptul că, la nivelul întregii ţări, au fost introduse 2.123.685 de cereri, reprezentând 89,75% din totalul celor 2.366.086 de elevi, fiind exceptaţi cei din grădiniţe, şcoala postliceală, dar şi din formele de învăţământ seral sau fără frecvenţă. La nivel naţional, în învăţământul preuniversitar sunt peste trei milioane de elevi.

Totodată, dintre cele 137.293 de cereri de înscriere la clasa pregătitoare pentru următorul an şcolar, pe 128.300, respectiv pe 93,45%, figurează opţiunea pentru ora de religie.

 

Ministerul spune că înscrierile se pot face în continuare

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că înscrierea pentru participarea la ora de religie este posibilă şi după data de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opţiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie s-au împlinit cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale.

Cîmpeanu a explicat că stabilirea zilei de 6 martie ca termen-limită pentru colectarea opţiunilor nu înseamnă că, după această dată, orice solicitare va fi respinsă, ci şcolile vor putea primi opţiuni şi peste acest termen.

Elevul care nu frecventează ora de religie va avea situaţia şcolară încheiată fără această disciplină.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, pe 12 noiembrie 2014, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie este neconstituţională, motivând că „oferta educaţională pentru materia religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. Potrivit Constituţiei, individul se bucură de libertatea neîngrădită a gândirii, a conştiinţei şi a credinţei religioase, situaţie ce oferă consistenţă liberei dezvoltări a personalităţii umane ca valoare supremă garantată de Legea fundamentală”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 93% dintre elevii suceveni au fost înscrişi pentru a lua parte la ora de religie.
 Vizualizări articol: 1896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 2 voturi
93% dintre elevii suceveni au fost înscrişi pentru a lua parte la ora de religie2.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mucenici moldovenești Pe 9 martie, ortodocșii cinstesc memoria celor 40 de Sfinți Mucenici din Sevastia. În memoria lor se pregătesc acum „mucenici”, colaci în formă de opt unși cu miere și presărați cu nuci pisate. În alte zone colacii sunt... Citeşte