Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 feb 2015 - Anul XX, nr. 40 (5852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Salarii foarte mari

Trai pe picior mare, din bani publici, la APIA Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul 2015 se dovedeşte unul extrem de bun din punct de vedere financiar pentru cei 140 de angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, cărora li s-a mărit salariul cu nu mai puţin de 60%. Aşa s-a ajuns ca cel mai mic salariu în cadrul instituţiei să fie de 2.200 de lei net, adică puţin sub salariul de director de la alte instituţii din domeniul agriculturii şi nu numai. APIA Suceava s-a transformat într-un adevărat „El Dorado”, la care râvnesc foarte mulţi angajaţi din alte instituţii. Schema de personal este însă ocupată 100%, a transmis conducerea APIA Suceava.

 

Salarii de la 2.200 la peste 6.000 de lei

Contactat şi întrebat de noile salarii din cadrul instituţiei, directorul executiv Iacob Caciur a precizat că personalul de execuţie al APIA Suceava are salarii nete între 2.200 şi 4.900 de lei. Aşadar, un funcţionar cu experienţă, dar care nu are funcţie de conducere, pleacă acasă cu aproape 5.000 de lei pe lună. Deşi în primă fază a evitat să vorbească de salariile personalului de conducere, Iacob Caciur a precizat apoi că şefii de servicii ori de agenţii locale APIA au salarii de circa 6.000 de lei sau mai mari, în funcţie de vechime.

 

Salariile şefilor depăşeau 4.000 de lei înainte de majorarea cu 60%

Nici înainte de aceste majorări cu 60% salariile angajaţilor APIA nu erau tocmai mici, fiind mult peste media salariilor din celelalte instituţii subordonate Ministerului Agriculturii.

Conform declaraţiei de avere pe anul trecut, Gheorghe Curelciuc, fost director executiv al APIA Suceava, actualmente şef de agenţie locală APIA, la Cajvana, a avut anul trecut un câştig salarial de 51.592 de lei, adică de 4.299 de lei pe lună.  

Lya Chiriac, şef Serviciu Măsuri Specifice în cadrul APIA Suceava, a avut în 2014 venituri din salarii de 51.035 de lei, adică în jur de 4.250 de lei.

 

Directorul Direcţiei Agricole are salariu cât un şofer al APIA

Un caz interesant este şi cel al lui Vasile Schipor, cel care a fost până în vara anului trecut directorul Direcţiei Agricole Suceava. Acesta nu s-a înscris la concurs, alegând să se întoarcă pe postul pe care îl avea anterior la APIA Suceava.

Acesta avea la Direcţia Agricolă Suceava un salariu de 2.600 de lei, iar la APIA, pe un post de execuţie, s-a transferat cu un salariu de 3.200 de lei, mai mult, aproape de domiciliul său din Putna, la Centrul Local Vicovu de Sus. Cum din ianuarie 2015 salariul de 3.200 de lei a crescut cu 60%, este evident că alegerea lui Vasile Schipor a fost una excelentă.

În momentul de faţă, din informaţiile pe care le avem, la Direcţia Agricolă Suceava salariile medii nete sunt între 900 şi 2.400 de lei, venitul maxim fiind al directorului Vasile Costan, care câştigă cam cât un şofer din cadrul APIA Suceava.

 

La APIA Suceava se lucrează în familie

Întâmplător sau nu, printre cei 140 de angajaţi ai APIA Suceava se găsesc persoane care fac parte din aceleaşi familii. În general sunt oameni care au deja ani de zile în cadrul instituţiei, în urma susţinerii unor concursuri, însă asta nu poate alunga semnele de întrebare.

Nu lipsesc nici angajaţi soţ şi soţie la APIA Suceava. Din calculele noastre este vorba de cel puţin cinci cupluri. În capul listei este chiar directorul Vasile Iacob Caciur, a cărui soţie este consilier asistent la Serviciul Economic, Recuperare, Debit la APIA Suceava.

 

Directorul APIA Suceava justifică salariile prin volumul mare de muncă

Directorul APIA Suceava a explicat că angajaţii instituţiei au un volum mare de muncă, gestionând tot ceea ce înseamnă dosare pentru forme de ajutor în agricultură, din fonduri guvernamentale sau ale Uniunii Europene. El a arătat că în anumite perioade ale anului, de exemplu când se depun zeci de mii de dosare pentru subvenţiile pe terenul agricol lucrat ori pe cap de animal, angajaţii lucrează zilnic peste program. Mai mult, în multe rânduri, angajaţii APIA au preluat dosare pentru subvenţii şi sâmbăta şi chiar duminica.  

Volumul mare de muncă ar justifica aşadar, pe de o parte, aceste salarii care, pentru omul de rând, par nesimţite.

 

Mai mulţi bani pentru diminuarea tentaţiei de fraudare

Ministrul Agriculturii, Dan Constantin, anunţa la finele anului trecut că salariile tuturor angajaţilor APIA din ţară vor creşte cu 60%. El motiva că volumul de muncă al angajaţilor este unul uriaş şi în plus răspunderea este foarte mare, funcţionarii fiind responsabili de gestionarea a miliarde de euro anual.

Potrivit declaraţiilor ministrului Agriculturii, salariile angajaților APIA au ajuns  la nivelul a 85% din salariile din Ministerul Fondurilor Europene. Chiar dacă oficial nu s-a spus acest lucru, creşterile substanţiale ale salariului au şi rolul de a-i face pe angajaţii APIA mai puţin tentaţi de manevre penale cu fondurile europene.

 

DNA a intrat puternicîn funcţionarii APIA

Reamintim că cinci angajaţi ai APIA Suceava sunt cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un mare dosar privind fraude cu subvenţii europene cu un prejudiciu estimat de 5 milioane de lei. Printre principalele persoane vizate de anchetă se află Delia Moldoveanu, care era directorul adjunct al APIA Suceava, şi Gheorghe Dorel Benu, şeful APIA la nivel naţional. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trai pe picior mare, din bani publici, la APIA Suceava.
 Vizualizări articol: 7028 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Trai pe picior mare, din bani publici, la APIA Suceava4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Banatul postacilor e fruncea trimis de
(19 feb 2015, 11:45:54
macar aici daca pot comenta, ca in rest, s-a cam crispat personalul.
pacat!
atit timp cit delia munteanu e libera, totul ca la concertul lui Tudor Gheorghe: degeaba!
2.   Tare greu e cu justitia.... trimis de
(19 feb 2015, 12:49:31


Mai degraba cei ce au putin nu prea sunt interesati de bani! Imi vin in minte imagini de pe la emisiunile TV in care unii parlamentari sau altii, cu salarii f. mari , in vazul tuturor, lupta cu inversunaresa si nu vor sa cedeze nimic din ce li se cuvine de drept! Si invers, guvernul se zbate si face tot posibilul sa le dea numai la unii salarii mari!... Ce urita e croita lumea cu ,,dreptatea''' ei !?
Totdeauna cei fara bani sunt marinimosi, tac, .... si se multumesc cu putin ...
3.   Pentru banaciosii lui Sandrinio trimis de
(19 feb 2015, 13:23:52
parerea mea e ca va comportati pueril cu banarile astea, impotriva celor care au o parere despre tov. pimen si suita.
parca ati fi din RObotzi, uitati-va pe net si vedeti la ce ma refer. semanati cu Pufosenia, drept pentru care va intreb, referitor la comentariile impotriva lui pimen:
si daca vorbim mumos, va dati din armura jos?
mai lasati armurile astea de fata mare!
se cheama centura de castitate si sint desuete, au aparut pe vremea cruciadelor, acum 1000 de ani, cind in Ierusalim evreii erau persecutati, ca si noi acum, proportional fie vorba...
3.1  RE: Pentru banaciosii lui Sandrinio trimis de
(19 feb 2015, 21:46:27
Păi Avram, de origine este nume de jidan..
4.   Conform unui studiu... trimis de
(19 feb 2015, 13:39:21
... întocmit de ... cercetătorii britanici *, care au studiat documentele templierilor pitulate în archiva Vaticanului, a rezultat un amănunt interesant:
96,(6) din domnițele medievale supuse caznei de a purta quiloți din fer, au fugit din castelul conjugal în compania vreunui țărănoi răpănos.
Mai trebuie de precizat amănuntul că, în procentaj de 100%, țărănoii aleși de cuconițele nobile aveau meseria de... FIERAR!hee hee
-----
* că numa cerșetătorii britanici sunt atât de țâcniți să se ocupe de tot felul de studii pe marginea unor teme bizare, gen „Cauza morții la masculii din specia Mantis Religiosa”

5.   Comentariu trimis de
(19 feb 2015, 15:21:33
Apartinatorul unui post la APIA are sange albastru. Ar fi interesant de studiat de catre DNA cum s-au facut angajarile, sa vedeti ce legaturi sunt, ce pregatire au avut la angajare, cum au devenit specialisti in agricultura peste noapte cu diplome de inginer agronom.
6.   Banati-ma! trimis de
(19 feb 2015, 15:58:01
Hai sa vad ca reusiti sa ma banati si pe mine, lua-v-as toate neamurile-n ☭  bolsevici nenorociti ce sunteti!
7.   Monitorulsv power off trimis de
(19 feb 2015, 17:38:41
dupa banat si comentarii sterse, eu zic ca ne ajunge la toti si ne oprim aici. am incercat sa transmit informatie pura ambalata in ironie antisubcultura.
faptul ca voi ma interziceti, mie imi spune totul.
despre voi.
scrieti voi pentru voi.
si cititi-va tot voi.
7.1  RE: Monitorulsv power off trimis de
(19 feb 2015, 18:44:42
Ba nu, bre PS2/Sucevean Keyboardshame on you
Libertatea de exprimare este un drept fundamental conturat în Declarația Universală a Drepturilor Omului, intabulat democratic în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și reiterat în Constituția României.
Astfel încât, ca unul care a primit 37 de BAN-uri în 5 ani de postăceală, zâc așa:
haida să facem cumva încât ediția print a scorMonitorului să fie a fondatorilor publicației, iar ediția online să fie a NOASTRĂ, a postacilor, trollilor, haterilor și stalkerilor.
Citii ultimele comentarii ale keyboardului bukowinean și zâc, în deplină cunoștință de cauză, că merită să înghiți o lămâie mixată cu emetiral numai ca să rămâi O VOCE FORMATOARE DE OPINIE CIVICĂ.
Mai ales că din simpla observație a commentariilor rezultă o doxă muuult, muuult peste media maimuțelor neo-socialiste.
Părerea mea!
Mi-ar părea rău să te văz doborât la primele mârșăvii ale scârțangiilor post-șeicăreni.

”Lupta Vieții”
”Copiii nu-nţeleg ce vor:
A plânge-i cuminţia lor.

Dar lucrul cel mai laş în lume
E un bărbat tânguitor.

Nimic nu-i mai de râs ca plânsul
În ochii unui luptător.

O luptă-i viaţa; deci te luptă
Cu dragoste de ea, cu dor.

Pe seama cui? Eşti un nemernic
Când n-ai un ţel hotărâtor.

Tu ai pe-ai tăi! De n-ai pe nimeni,
Te lupţi pe seama tuturor.

E tragedie nălţătoare
Când, biruiţi, oştenii mor,

Dar sunt eroi de epopee
Când braţul li-e biruitor.

Comediant e cel ce plânge,
Şi-i un neom, că-i dezertor.

Oricare-ar fi sfârşitul luptei,
Să stai luptând, căci eşti dator.

Trăiesc acei ce vreau să lupte;
Iar cei fricoşi se plâng şi mor.

De-i vezi murind, să-i laşi să moară,
Căci moartea e menirea lor.”
8.   Jihaaaaaaaaaadd! trimis de
(19 feb 2015, 19:19:13
Odinu Akbaar!
devildevildevildevildevildevildevildevildevildevildevil
' Tu-vă gâții mamicilor voastre de șobolan cu fofează!
8.1  RE: Jihaaaaaaaaaadd! trimis de
(19 feb 2015, 23:20:23
Da' chiar, TASTATURADESUCEAVA, mai stai cu noi, aista de deasupra mea a încasat BAN-uri în ritm de Gatling, e Highlander-ul forumului!
De-o vreme 'ncoace i-o plictisală pe forum de nu-ți vine să-ți vină nimic.
E tare frumos când cei din vechea gardă mai poposesc pe aici...
Cenzura?
Măsurile noi de apărare dau naștere la noi măsuri de atac. Pentru orice tip de blindaj se inventează și proiectilul potrivit.
Eu cred că pe lângă Taz ar merge de minune și un nene, care să confirme că nu chiar toți au puhăieli pe ochi, că nu chiar toți sunt conduși de instinctul de turmă.
9.   Ce maaaaaa? trimis de
(19 feb 2015, 20:01:27
Nu ma puteti bana?laughing
10.   Si la Cajvana trimis de
(26 mar 2015, 17:42:35
Gheorghe Curelciuc a avut in spate pe "fiul Cajvanei" domnul Gavril Marza, sau putem sa il numim mai bine Il Padrino, The GodFather al judetului Suceava

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine de casă ca la Valea Dragului Vechea controversă a proporției sării în bucate se încheie o dată cu aluaturile. Acestea nu pot fi nici prea sărate (decât dacă așa le vrem) și nici nesărate la gust. Există o măsură în toate. La aluaturi, ea este medie.... Citeşte