Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 feb 2015 - Anul XX, nr. 38 (5850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alternative

Guvernul nu permite Primăriei Suceava preluarea angajaţilor de la Termica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană nu poate înfiinţa un serviciu propriu de termoficare, în cadrul căruia să preia 157 de salariaţi de la Termica, pentru a asigura în continuare serviciile de transport şi distribuţie a energiei termice către 20.000 de locuinţe din municipiul reşedinţă de judeţ.

„Răspunsul venit de la Guvern este unul negativ. Ni se spune ceea ce ştiam deja – în ce condiţii se pot face angajările, cu respectarea numărului de personal stabilit de Prefectură şi încadrarea în anvelopa salarială”, a spus primarul Ion Lungu, care a fost împuternicit de Consiliul Local să facă demersurile necesare înfiinţării unui serviciu de termoficare în cadrul Primăriei Suceava.

Practic, pentru rezolvarea problemei termoficării mai rămân doar două opţiuni – licitarea acestui serviciu sau înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare.

„Ne preocupă desemnarea unui nou operator de termoficare. Consilierii locali au propus în ultima şedinţă de Consiliu să reluăm procedura de licitaţie, este posibil să facem asta chiar de luna aceasta, cu aceleaşi condiţii ca la licitaţia de anul trecut.

Nu este exclus ca în paralel să facem şi o societate a primăriei. Este aşteptat un nou act normativ prin care se dă posibilitatea încredinţării directe a unui serviciu public de către autorităţile locale unei societăţi care are acţionariat 100% Consiliul Local”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.

Conform prevederilor legislative actuale, varianta de înfiinţare a unei noi societăţi de termoficare era considerată ca fiind riscantă, pentru că necesită cheltuieli mari, fără a exista vreo garanţie că acea firmă va câştiga licitaţia organizată de municipalitate, la care este obligată să participe, ca oricare alt agent economic.

„Acum este o luptă între cele două societăţi care asigură acest serviciu public, de furnizare a căldurii şi apei calde în municipiul Suceava. Ori primăria este interesată să aibă o stabilitate în ceea ce înseamnă producerea, transportul şi distribuţia energiei termice. Pentru iarna viitoare să avem stabilit foarte clar cine face aceste servicii şi să avem asigurat un stoc de masă lemnoasă, să nu păţim ca în această iarnă, în care Dumnezeu ne-a ajutat să o scoatem la capăt, pentru că a fost mai cald”, a concluzionat edilul sucevean.

Producţia energiei termice necesare municipiului Suceava este asigurată de compania Bioenergy Suceava, care a construit o centrală modernă, pe biomasă, în vreme ce Termica a rămas cu activitatea de transport şi distribuţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul nu permite Primăriei Suceava preluarea angajaţilor de la Termica.
 Vizualizări articol: 2314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Guvernul nu permite Primăriei Suceava preluarea angajaţilor de la Termica2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Termica in colaps trimis de
(17 feb 2015, 11:07:55
Neplata la timp,de către primărie, a subvenţiei, neîncasarea istorică de la populaţie a serviciilor oferite, pierderile peste cele reglementate şi prinse în tarif din reţelele de distribuţie aparţinând primăriei (aflate doar în concesiunea Termica), alături de decapitalizarea cu 70 de milioane de lei, au fost principalele cauze care au condus la situaţia financiară catastrofală a societăţii.S-a mers pe foamea de mandate si lipsa de orizont tehnic si pragmatic. Foamea de mandate prin populismul ieftin al păstrării preţului gigacaloriei pentru populaţie la unul din cele mai scăzute nivele din ţară şi prin tolerarea sistematică a neplăţii serviciilor prestate de Termica. Lipsa de orizont tehnic si pragmatic prin abordarea singulară a părţii de producere , încurajând investitorul privat care va construi noua centrală , dar uitând cu totul de partea de distribuţie (abandonată în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea, dar şi încurcată de amestecul pe lanţul de distribuţie al reţelelor publice cu capacităţile SC Termica).

2.   Termica in colaps trimis de
(17 feb 2015, 11:09:21
Domnul Lungu ştia, de vreo 12 ani, că Termica este, „o piatră de moară de gâtul primăriei”. S-au luat niste masuri nepotrivite de-a lungul timpului care au dus la tragedia Termica.Ne referim la iniţierea de către primar, în mandatul trecut a decapitalizării SC Termica cu 75 de milioane de lei. Ne referim de asemenea, la iniţierea de către primar a demersurilor în urma cărora Termica şi-a pierdut, în favoarea primăriei, terenurile (până şi cele de sub clădiri). In mod sistematic, subvenţia la energia termică a fost plătită de primărie cu mari întârzieri, Termica fiind silită să funcţioneze, în ultimi ani, luând credit după credit, cu costuri financiare pe măsură. . Reţelele de distribuţie a energiei termice, aparţinând Primăriei, nu au fost la timp reparate şi modernizate, pierderile în reţele peste limita stabilită de autoritatea de reglementare aducând societăţii o pierdere anuală de circa cinci milioane de lei.

3.   Dosarul Lungu trimis de
(17 feb 2015, 11:13:05
Primul proces între Primăria Suceava şi administratorii judiciari de la Termica priveşte colosala sumă de 93,3 milioane de lei .Un alt proces în care este chemată Primăria Suceava de către administratorii judiciari ai SC Termica SA priveşte returnarea către societatea de termoficare a suprafeţei de 155,46 hectare de teren. Este vorba de un teren pe care Primăria Suceava s-a intabulat în cursul anului 2007 şi care ulterior trebuia trecut înapoi la Termica pentru a compensa neachitarea subvenţiilor în sumă de 70 de milioane de lei.Suprafaţa de 155,46 hectare de teren pe care s-a intabulat Primăria Suceava nu a aparţinut niciodată integral oraşului. O parte din aceste terenuri au fost în proprietatea oraşului Salcea, altele au aparţinut Primăriei Ipoteşti. Printr-un miracol, terenurile de la Salcea şi Ipoteşti au ajuns în proprietatea Sucevei.În cursul anului 2009, Primăria Suceava era deja în proprietatea celor 155,46 hectare de teren. Şi cum avea de achitat către Termica Suceava subvenţii însumate în valoare de 700 de miliarde de lei vechi, s-a propus compensarea datoriei cu terenurile.Ar fi interesant de cercetat cum au ajuns terenuri din salcea si ipotesti in posesia primariei Suceava.

4.   Dosarul Lungu trimis de
(17 feb 2015, 11:15:26
Prin Hotărârea de Consiliu Local Nr. 170 din 16 iulie 2009: „Proprietatea asupra terenurilor în suprafaţă totală de 1.554.636 mp va fi transferată de la Municipiul Suceava la SC Termica SA prin încheierea unui act în formă autentică, în baza hotărârii consiliului local şi hotărârii AGA de la SC Termica SA”.valoarea terenurilor a fost stabilită la suma de 670 de miliarde de lei vechi, adică 4,3 miliarde de lei vechi per hectar, ceea ce înseamnă mai mult de 100.000 de euro/ha.bazele legale pentru ca terenurile să ajungă în proprietatea Termica erau puse la punct. Trebuia doar ca primarul Ion Lungu să semneze documentele, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Mai mult, compensarea s-a realizat teoretic, iar Primăria Suceava a rămas şi cu 155,46 hectare de teren şi fără datoria de 700 de miliarde de lei vechi rezultată din neplata subvenţiei.ar fi interesant de cercetat toate aceste manevre financiare care seamana oarecum a inginerii financiare.

5.   Dosarul Lungu trimis de
(17 feb 2015, 11:17:02
Constantin Plăcintă, fostul director al SC Termica SA Suceava, este exemplul unui om fericit după ce şi-a încheiat conturile cu societatea de termoficare.Şi asta pentru că nu a plecat cu buzunarele goale, ci cu o sumă consistentă, aproximativ 700 de milioane de lei vechi. Banii reprezintă salariile compensatorii pe care Constantin Plăcintă le-a încasat la plecarea de la SC Termica SA, dar modul cum au fost acordate aceste drepturi ridică mari semne de întrebare.Pentru cele 208 persoane disponibilizate în perioada 2010 - 2011, SC Termica SA Suceava a scos din conturi suma de 3.340.114 lei, adică în jur de un milion de dolari. O sumă colosală pentru o societate la poarta căreia bătea vântul falimentului şi pe care Consiliul Local şi Primăria Suceava au ţinut-o în viaţă cu credite şi tot felul de artificii,

6.   Pacat trimis de
(17 feb 2015, 11:18:12
Credeam ,ca cei de la DNA lau ascus de nu l=am mai vazut si auzit inpresa ,pe acest COMISIONAR, dar poate va veni si timpul LUI . ALOOOOO TREZIREA
7.   Distrugere trimis de
(17 feb 2015, 11:42:32
De mai bine de zece ani Primaria si Termica distrug sistemul de termoficare din Suceava, ba mai mult, i-au incurcat si pe cei de la Adrem sa investeasca intr-o centrala de distrus padurile si soselele, ca in final Bioenergy sa produca doar energie electrica pe lemne carate din 4 judete. Asa cum s-a procedat si in alte orase, Primaria ar trebui sa suporte contravaloarea unei centrale termice pentru fiecare apartament racordat la sistemul de termoficare centralizat cu plata utilitatilor la zi si impreuna cu cei care au condus si mai conduc la Termica si la Bioenergy, sa-si ceara scuze pentru faptul ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din surse de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare construit cu mari eforturi, pe parcursul a zecilor de ani, cu fonduri publice.
8.   Trebuie sa stim ce vrem cu Sistemul Centralizat! trimis de
(17 feb 2015, 14:16:03


Parerea UE este ca trebuie sa se ramana in sistemul centralizat. Oricum se va impune acest lucru, printr-o hotarare de consiliu local sau printr-un proiect european, etc

Ginditi-va ca toata Europa de vest si toata Europa centrala a folosit aceste centrale de apartament inaintea noastra si au renuntat la ele si au trecut din nou la sistemul centralizat de termoficare!
Apoi profesori universitari in domeniul instalatiilor, constructiilor, spun ca intotdeauna eficienta cea mai mare exista in sistem centralizat.
Se considera ca investitiile in centrale care sa foloseasca drept combustibil
biomasa si deseul menajer sunt benefice si trebuiesc incurajate.
In acest sens in Departamentul de Energie care urmeaza sa fie infiintat sa se elaboreze o strategie de utilizare eficienta a surselor regenerabile.
Ar fi bine sa ramanem in sistemul centralizat, pentru ca oricum se va impune acest lucru cit mai curind.
9.   Lungu, ai ajuns la capatul funiei... trimis de
(17 feb 2015, 17:42:14
mai baieti, lasati vorbaria, ca domnul lungu are treaba!
puisor, bai lungu!
te duci acasa si iti faci frumos valijoara si exersezi in fata oglinzii gestul prostesc cu nasul. ca acusi, acusi iti vine rindul.
speram sa tragi dupa tine si plozii tai imbuibati cu terasele si interlopii lor, pe frate-tu cu pavelistii lui penali, niste infractori cu x6,q7 si alte magaoaie de neam cu ei.
preventiv eu iti doresc sa intri cu tot cu suita pentru vreo 25 de ani, dupa care terminind cu arestul preventiv sa venim sa te scoatem ca sa te judecam sub arest la domiciliu. daca ne vom mai aminti, ca uite simt deja ca ma lasa memoria cind iti vad soricul ala de hrebenciuc!
10.   Domnule Lungu trimis de
(18 feb 2015, 08:04:05
trei mandate in fruntea Primariei Suceava si numai idiotenii realizate peste tot,Oul de Paste,Tirbusonul de la steaguri,parcarea fara plata(porcului ii trebuia tichie de margaritar,nu?),terasa lui fiu-tu si pavele de prost gust peste tot...nimic notabil...urmeaza apoi parteneriatul cu mall-ul,alta varza,centrala pe biomasa,un mare esec condus de un imbecil cum e Ilie sotul si tatal de notaritze...ok...ce mai urmeaza...poate populatia nu stie ca iei 10% din orice contract incheiat de primarie cu diversi abonati,poate nu stie de relatia ta stransa cu Florconstruct,cu Loial,cu Test Prima si cu alte 400 de firme si si firmulitze...esti o lepra si o ciuma domnule primar,speram sa intre dracului DNA-ul in cumatreala de la Consiliul Local poate va trimite pe toti ,in sfarsit la BRUTARIEEEEEEE....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Curcan fript Prieten cu Anton Pann și cu mulți cărturari români de la jumătatea veacului al XIX-lea, J.C. Hințescu era de fapt sas - pe numele său real: Hintz -, librar în Șcheii Brașovului. Era însă împătimit după tot ceea ce venea din... Citeşte