Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2015 - Anul XX, nr. 37 (5849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Veşti alarmante

Sindicaliştii suceveni avertizează asupra schimbărilor majore care vor avea loc în învăţământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar sucevean consideră „inacceptabil” proiectul unui ordin al Ministerului Educaţiei, proiect ce ar putea aduce o serie de schimbări însemnate în sistem.

Reducerea a 4.000-5.000 de norme didactice, diminuarea unor indemnizaţii de conducere, ore mai multe la catedră pentru directori şi schimbarea modului de  normare a personalului nedidactic din şcoli sunt doar câteva dintre prevederile ordinului.

Referitor la acest document, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, prof. Giani Leonte, atrage atenţia că „la nivel național, vor fi disponibilizate 5.000 de posturi din învățământul preuniversitar, asta în condițiile în care, în 27 octombrie 2014, s-a semnat un Acord între Guvern și federațiile sindicale reprezentative, Acord care la punctul 5 prevede deblocarea a 1.250 de posturi în anul școlar în curs”.

 

Directorii, la birou şi la catedră

Sindicaliştii susţin că aplicarea acestui ordin ar putea periclita şi buna funcţionare a şcolilor. Potrivit proiectului, directorii de şcoli şi grădiniţe, care în prezent petrec mai puţine ore la catedră pentru a se putea ocupa de treburile administrative, vor trebui să efectueze integral norma de predare.

„În această situație directorul nu ar avea timp să-și desfășoare activitatea managerială care este supradimensionată”, mai punctează Giani Leonte.

Tot prin acest Ordin se dorește modificarea, de la 1 mai 2015, a cuantumului indemnizațiilor de conducere pentru personalul de conducere din unitățile învățământului preuniversitar, dar și a indemnizațiilor pentru personalul de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic.

Despre aceste reglementări, prof. Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro Educaţia” Suceava, spune că ”indemnizaţia de conducere pentru directori scade cu 5-10%, indemnizaţia de conducere pentru directorii adjuncţi rămâne la 23-25%, în condiţiile în care sunt obligaţi şi la efectuarea a 10-12 ore din norma didactică”.

Proiectul de ordin, dacă va fi aprobat în forma actuală, va face ca majoritatea contabililor din şcoli să îşi piardă indemnizaţiile de conducere, pentru că se pleacă de la ideea că trebuie să aibă în subordine un birou format din cinci persoane.

 

Oamenii şcolii, loviţi pe la spate de astfel de ordine

Giani Leonte apreciază că cei de la conducerea Ministerului Educaţiei urmăresc modificări majore, începând cu data de 1 mai 2015, în sistemul de normare a personalului didactic auxiliar şi a personalului nedidactic din unităţile de învăţământ, în funcţie de numărul mediu de elevi la nivel de judeţ.

„Nu se poate face nici o disponibilizare fără o analiză temeinică, fără a se consulta oamenii școlii, pentru că noi credem că aceste tăieri se fac din birou, necunoscându-se realitatea din școli. De exemplu, numărul femeilor de serviciu din școală se poate raporta la suprafață, nu la numărul de elevi. Nu poți avea calitate în educație cu o resursă umană lovită mereu pe la spate de astfel de ordine inacceptabile”, spune Giani Leonte.

De cealaltă parte, Traian Pădureţ opinează că „90% din modificările ce vor surveni se fac pentru reducerea cheltuielilor. Nimeni nu se gândește și la calitatea procesului educativ și a actului managerial”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii suceveni avertizează asupra schimbărilor majore care vor avea loc în învăţământ.
 Vizualizări articol: 2244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sindicaliştii suceveni avertizează asupra schimbărilor majore care vor avea loc în învăţământ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei