Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 feb 2015 - Anul XX, nr. 25 (5837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Anul maturităţii

Activitate rodnică a Ansamblului artistic studenţesc „Arcanul USV” în cel de-al 50-lea an de activitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În 2014, Ansamblul artistic studenţesc „Arcanul USV” a păşit în cel de-al 50-lea an de existenţă, un an al maturităţii artistice, care s-a circumscris aceluiaşi ţel propus încă de la înfiinţare - valorificarea şi promovarea folclorului bucovinean, a cântecului şi jocului popular, prin spectacole folclorice susţinute pe scene din ţară şi de peste hotare.

Participarea Ansamblului Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) la evenimentele culturale, la nivel local, regional, naţional şi internaţional, a urmărit promovarea imaginii Universităţii din Suceava, a municipiului Suceava, a judeţului Suceava şi a României, după cum mărturiseşte universitarul Sorin Pohoaţă, coordonatului Ansamblului „Arcanul USV”. În cel de-al 50-lea an de activitate, formaţia de jocuri populare (coregraf Ioan Ilie Nemţoi), orchestra (dirijor Trifan Leancă) şi soliştii „Arcanului USV” au bifat zeci de spectacole, festivaluri şi premii în cadrul competiţiilor de gen.

„Putem să spunem că a fost un an foarte bun, în care am promovat Suceava şi Universitatea în lung şi în lat. Am reuşit să adunăm lângă noi oameni de caracter, oameni de ispravă, şi astfel am participat la 63 de evenimente cultural-artistice. De asemenea, puteţi fi siguri că nu am făcut Bucovina sau România de râs, fiindcă am promovat adevăratele valori bucovinene - caracterul, bunul-simţ şi omenia”, a povestit Sorin Pohoaţă.

 

Celebrarea semicentenarului

În cursul anului trecut, membrii „Arcanul USV” au urcat pe scene internaţionale, pe scene ale marilor festivaluri folclorice din România, şi şi-au adus aportul în cadrul unor evenimente caritabile.

Nu în ultimul rând, o importanţă deosebită a fost acordată manifestărilor prilejuite de aniversarea a unei jumătăţi de secol de activitate. Semicentenarul a fost marcat printr-o serie de emisiuni televizate de TVR 3 şi TVR Iaşi, sub egida „Cântec şi poveste”, în cadrul cărora membrii ansamblului au împărtăşit telespectatorilor secvenţe din istoria ansamblului, au povestit despre paşii de debut ai trupei, despre emoţii, oprelişti şi satisfacţii.

Totodată, în cinstea celor 50 de ani de activitate, ansamblul a organizat un concert jubiliar la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, prilej cu care a fost lansat şi DVD-ul „Cântec şi poveste”.

 

Activitate rodnică în 2014

Tot în 2014, participările la evenimentele internaţionale de gen au reprezentat o importantă componentă a activităţii ansamblului.

Prima participare a fost bifată la Festivalul Internaţional de Obiceiuri de Iarnă „Malanka Fest” Cernăuţi, Ucraina, cel mai mare festival internaţional al obiceiurilor de iarnă din sud-estul Europei, cu peste 50.000 de spectatori şi peste 2.000 de artişti amatori.

De asemenea, Ansamblul Universităţii din Suceava a răspuns afirmativ la invitaţia de a participa la Festivalul Internaţional de dans popular pentru copii şi tineret „Cine joacă horele” din Bălţi, Republica Moldova, dar şi la evenimentul aniversar TVR Iaşi, din Cernăuţi.

Cât priveşte participările în cadrul festivalurilor naţionale sau internaţionale de folclor din România, „Arcanul USV” se mândreşte cu spectacolul folcloric susţinut în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a „Festivalului inimilor”, Timişoara, cel mai mare festival din Europa de Est, „Arcanul USV” fiind primul ansamblu sucevean invitat la acest festival.

Totodată, membrii ansamblului au fost prezenţi şi la Festivalul Internaţional de Folclor „Hercules”, ediţia a XLIV-a, Băile Herculane (cel mai vechi festival internaţional din România), la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Dobroge, mândră grădină” (manifestare de unde s-au întors cu numeroase premii), Festivalul de România, Alba Iulia, eveniment prilejuit de Ziua Naţională a României, Festivalul Naţional de Muzică, tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri populare „Leru-i ler”, Braşov, Festivalul Folcloric Interjudeţean „Rapsodia Trişcanilor” Bistriţa-Năsăud, cel mai vechi festival interjudeţean din România.

Tot în 2014, de Ziua Naţională a Românei, „Arcanul USV” a fost, în premieră, solia Cetăţii de Scaun a Sucevei la Marea Unire de la Alba Iulia, transmiţând mesaje patriotice către autorităţile judeţene şi naţionale aflate în oraşul Marii Uniri.

Dincolo de promovarea valorilor spirituale româneşti, ale folclorului românesc autentic, Ansamblul „Arcanul USV” a venit în sprijinul semenilor, prin participarea la o serie de evenimente caritabile - „Îngeri pentru îngeri” Rădăuţi şi „Cântăm cu drag pentru îngeraşi”, organizat de Asociaţia Blijdorp România. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activitate rodnică a Ansamblului artistic studenţesc „Arcanul USV” în cel de-al 50-lea an de activitate.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Activitate rodnică a Ansamblului artistic studenţesc „Arcanul USV” în cel de-al 50-lea an de activitate5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tolstolob umplut La Hârjăuca, pe Valea Ichelului, în Basarabia, mănăstirea veche de trei veacuri, am g[sit-o pe Valentina Podgurschii, cea care găteşte pentru sfinţii părinţi, am aflat-o pregătind orețetăcu un nume straniu: „Tolstolob... Citeşte