Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 ian 2015 - Anul XX, nr. 23 (5835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Succes

Rasele naţionale de câini, la un pas de omologarea internaţională definitivă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rasele autohtone de câini Ciobănesc Românesc Carpatin, Ciobănesc Românesc Mioritic şi Ciobănesc Românesc de Bucovina au mai făcut un pas spre omologarea definitivă. În data de 24 ianuarie a.c., la Timişoara, a avut loc  etapa de vizualizare, în vederea omologării definitive. Inginerul sucevean Cristian Domiţian Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Chinologice a judeţului Suceava, arbitru chinolog şi membru al Comisiei Naţionale de Omologare a Raselor Autohtone, ne-a declarat că Asociaţia Chinologică Română, în colaborare cu Asociaţia Chinologică Timiş, a organizat ultima vizualizare a raselor Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănesc Românesc Mioritic de către reprezentanţii  Federaţiei Chinologice Internaţionale. Totodată, Asociaţia Chinologică Română a solicitat vizualizarea şi evaluarea rasei Ciobănesc Românesc de Bucovina.

„Anul 2015 constituie un an hotărâtor, cel al recunoaşterii defintive, pentru primele două rase de câini româneşti recunoscute provizoriu în anul 2005: Ciobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic, făcând posibil un mare deziderat al chinologilor români”, a declarat Moroşanu. Asociaţia Chinologică a judeţului Suceava a fost prezentă la Timişoara prin crescători de Ciobănesc Românesc Carpatin şi mai ales prin crescători de Ciobănesc Românesc de Bucovina, care au prezentat 28 de exemplare din această rasă. Printre aceşti crescători s-au numărat Ştefan Dorin Ghiuţă şi Constantin Drelciuc.

 

Procesul de omologare a raselor noastre naţionale de câini a fost blocat în 2004

În urma evaluării, oficialii Federaţiei Chinologice Internaţionale au concluzionat că rasele Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănesc Românesc Mioritic prezintă o omogenitate care să permită recunoaşterea definitivă, iar rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina, care a fost recunoscută provizoriu în 2009, „are o dinamică favorabilă recunoaşterii definitive în anii următori. În urma referinţelor favorabile ale comisiei de evaluare, este aproape sigur că rasele Ciobănesc Românesc Carpatin şi Ciobănesc Românesc Mioritic vor fi omologate definitiv în şedinţa Adunării Generale a Federaţiei Chinologice Internaţionale care va avea loc la Milano, în 10-14 iunie a.c.”, a spus ing. Moroşanu.

Acesta a amintit că procesul de omologare a raselor noastre naţionale de câini a fost blocat în luna noiembrie 2004 prin nerecunoaşterea Ciobăneştilor Româneşti ca rase distincte de către Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale.

Apoi, în perioada 3-6 iunie 2005, o delegaţie a noii conduceri a Asociaţiei Chinologice Române a prezentat membrilor Comitetului General al Federaţiei Chinologice Internaţionale motivele întemeiate ale cererii de omologare şi a primit asigurări ferme că aceste dosare vor fi reanalizate în cadrul reuniunii Comitetului General al Federaţiei Chinologice Internaţionale de la Buenos Aires.

În 7 iulie 2005, la Buenos Aires, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale a aprobat şi recunoscut provizoriu două rase naţionale de Ciobăneşti Româneşti, respectiv Ciobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic. Cu privire la Ciobănescul Românesc de Bucovina, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale a hotărât reluarea discuţiilor după rezolvarea dosarului Ciobănescului Balcanic. Cu toate acestea, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale a dat asigurări ferme conducerii Asociaţiei Chinologice Române că această rasă/varietate este recunoscută ca fiind românească şi, indiferent de modalitatea de rezolvare a acestui dosar, Ciobănescul Românesc de Bucovina se va bucura de recunoaştere ca rasă sau varietate românească.

În martie 2009, Comitetul General al Federaţiei Chinologice Internaţionale, întrunit la Luxemburg, a recunoscut cu titlu provizoriu Ciobănescul Românesc de Bucovina ca varietate a rasei Ciobănesc de Sud-Estul Europei, alături de Ciobănescul Sârbesc.

 

Crescătorii suceveni de ciobăneşti au avut o contribuţie majoră la procesul de omologare

În conformitate cu procedura Federaţiei Chinologice Internaţionale de recunoaştere definitivă a noilor rase, sunt necesari circa zece ani pentru ca o rasă de câini recunoscută provizoriu să fie definitiv omologată pe plan internaţional. În acest interval de timp, rasa este adusă la omogenitate prin selecţie şi ameliorare. În final, este elaborat standardul definitiv al rasei.

„Noi, membrii Asociaţiei Chinologice a Judeţului Suceava, am plecat la Timişoara cu speranţa că vom fi martorii unui moment istoric pentru chinologia din România. Şi aşa a fost. Pentru prima dată în istoria sa, România va avea în curând două rase omologate de câini. Este, în aceeaşi măsură, o mândrie şi o recunoaştere a efortului depus de Asociaţia Chinologică Română şi de crescătorii de ciobăneşti româneşti, care au creat premisele acestui succes chinologic din 24 ianuarie 2015. Mai mult, sunt mândru că am putut contribui la acest pas important şi mulţumesc tuturor membrilor noştri pentru eforul depus în creşterea şi prezentarea câinilor din rasele româneşti. Din toate punctele de vedere, chinologia din România avea nevoie de acest succes pentru a se alătura altor ţări cu o chinologie de elită.

Putem spune fără a greşi că Ciobănescul Românesc Carpatin şi Ciobănescul Românesc Mioritic  sunt deja două rase recunoscute definitiv şi îmi exprim speranţa că Ciobănescul Românesc de Bucovina va fi a treia rasă românească omologată definitiv pe plan internaţional. Pentru acest din urmă deziderat trebuie să continuăm munca chinotehnică de selecţie şi de ameliorare pentru eliminarea unor defecte actuale, pentru asigurarea omogenităţii exemplarelor şi pentru individualizarea acestei rase faţă de alte rase omologate de alte ţări. Şi să nu uităm că România deţine şi o a patra rasă naţională, Ciobănescul Românesc Corb, omologată deocamdată doar pe plan naţional, care îşi va găsi şi ea locul în nomenclatorul Federaţiei Chinologice Internaţionale”, a afirmat Moroşanu.

Preşedintele Asociaţiei Chinologice a judeţului Suceava a mai precizat că din Comisia de evaluare a Federaţiei Chinologice Internaţionale, prezentă la Timişoara, au făcut parte arbitrul internaţional Tamas Jakkel, membru al Comitetului General al Federaţiei Chinologice Internaţionale, şi dr. Gregoire Leroy, membru al Comisiei Ştiinţifice şi de Standarde a Federaţiei Chinologice Internaţionale. Alături de oficialii Asociaţiei Chinologice Române, comisia a evaluat exemplarele prezente din cele trei rase autohtone din punct de vedere al parametrilor fenotipici de standard şi al omogenităţii caracteristice unei rase, analizând oportunitatea recunoaşterii definitive. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rasele naţionale de câini, la un pas de omologarea internaţională definitivă.
 Vizualizări articol: 2401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Rasele naţionale de câini, la un pas de omologarea internaţională definitivă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocană „ca la Bot'șăni” Ai trebuință de: carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru și sămânță de mărar. Cum se procedează: Carnea macră de porc, tăiată în bucăți potrivite, se pârpălește nițel... Citeşte