Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 ian 2015 - Anul XX, nr. 23 (5835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Consens politic

Cel mai mare buget local al Sucevei din ultimii ani, aprobat în unanimitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul bugetului local al Primăriei Suceava pentru acest an, care are cea mai mare valoare de până acum, a fost aprobat ieri, în unanimitate, de aleşii locali ai tuturor partidelor politice.

„În urma celor trei runde de negocieri avute cu membrii Consiliului Local Suceava, în final, bugetul este de 356.114.263 de lei, fiind mai mare cu 19,2% decât în 2014”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.

La secţiunea de funcţionare, fondurile alocate sunt de 227 de milioane de lei, mai mult cu 1,57% decât anul trecut.

De remarcat însă este ponderea foarte mare a bugetului la secţiunea dezvoltare, unde au fost alocaţi peste 129 de milioane de lei, adică cu 71,59% mai mult decât anul trecut.

„Faptul că bugetul la dezvoltare este mai mare se datorează şi faptului că anul acesta va fi pus în aplicare proiectul de opt milioane de euro de modernizări stradale, poduri şi pasaje, licitat anul trecut, dar care nu a mai putut fi pus în practică din 2014, dar şi faptului că anul acesta vor putea fi accesate în final fondurile elveţiene. Pentru că investiţiile reprezintă 34,5% din bugetul total, putem spune că este un buget al dezvoltării”, a precizat Lungu.

În cadrul acestei secţiuni bugetare există finanţare pentru două categorii de proiecte – cele finanţate din fondurile primăriei şi cele din fonduri structurale (fonduri externe).

Pe lista investiţiilor care urmează a fi finalizate anul acesta se numără amenajarea Centrului Cultural Bucovina, inclusiv a cinematografului 3D, al cărui proiect a fost finalizat, încât, după aprobarea bugetului, se poate trece la faza de execuţie a acestuia.

Anul acesta va continua modernizarea zonei centrale a municipiului Suceava, cu zona din jurul Palatului Administrativ, dar va începe şi proiectul de înlocuire a acoperişului Pieţei Centrale. În planul de investiţii se regăseşte şi amenajarea unei zone de agrement la baza dealului Tătăraşi (la lacuri), reabilitarea de reţele şi puncte termice, amenajarea a trei terenuri de sport, demararea lucrărilor de dotare cu reţele de energie electrică, iluminat public şi de infrastructură rutieră la cartierul Tătăraşi.

Achiziţionarea a cinci microbuze noi pentru TPL se află de asemeni pe lista de priorităţi a acestui an, precum şi reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, lucrările urmând să fie finalizate pe 15 aprilie.

Modernizarea iluminatului public şi proiectul de achiziţionare a 18 maşini electrice, realizarea campusului şcolar la LPS şi a sălii de sport la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” sunt prinse tot pe lista de investiţii a anului 2015.

O pondere mare la acest capitol bugetar o au lucrările de reparaţii stradale, pentru care s-au alocat 20 de milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi).

Dar, dacă se iau în calcul şi lucrările de modernizare finanţate din fonduri europene, bugetul total al străzilor din acest an este de 60 de milioane de lei (600 de miliarde de lei vechi), cel mai mare buget din ultimii 25 de ani.

 

Cea mai mare parte din buget, alocată Învăţământului

La fel ca şi anii anteriori, cea mai mare parte a bugetului Sucevei merge pentru cheltuielile de funcţionare, investiţii şi reparaţii în învăţământ – 31,38%.

„Ca urmare a numeroaselor amendamente venite din partea consilierilor, bugetul a fost suplimentat la acest capitol cu 11 miliarde de lei vechi”, a precizat Lungu.

O pondere mare, de 22,7% din buget, merge la capitolul Transporturi, 10,4% la locuinţe şi dezvoltare publică, 8,45% la combustibili şi energie, 7,5% la protecţia mediului (include salubrizarea). Domeniul public primeşte 6,46% din buget, autorităţile executive – 2,94%, serviciile comunitare şi de ordine publică - 3,56%, sănătatea - 1,35%, în vreme ce 1,92% reprezintă datoria publică a municipalităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare buget local al Sucevei din ultimii ani, aprobat în unanimitate.
 Vizualizări articol: 1399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai mare buget local al Sucevei din ultimii ani, aprobat în unanimitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tocană „ca la Bot'șăni” Ai trebuință de: carne macră de porc, untură (sau unt, sau untdelemn), arpagic, roșii, ardei, boia, sare, cimbru și sămânță de mărar. Cum se procedează: Carnea macră de porc, tăiată în bucăți potrivite, se pârpălește nițel... Citeşte