Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2015 - Anul XX, nr. 20 (5832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Revendicări

Fierbere la mina de uraniu de la Crucea: o nouă grevă spontană a început ieri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este fierbere din nou printre ortacii de la mina de uraniu de la Crucea după ce aceştia au refuzat ieri dimineaţă să intre la muncă în subteran. Dacă în martie anul trecut greva spontană s-a derulat la sectorul Botuşanu, ieri salariaţii s-au adunat în curtea Sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU). Aceştia au cerut să discute cu cei din conducerea unităţii, dar cum şefii erau plecaţi la Braşov, la o comisie paritară, împreună cu liderii de sindicat şi conducerea CNU, nemulţumiţii au avansat o nouă propunere: să vină la negocieri prefectul de Suceava şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei.

Principala revendicare este de ordin salarial, minerii dorind o creştere a lefurilor cu 500 de lei. Oamenii spun că nu pot trăi cu salarii care depăşesc cu puţin 1.000 de lei, mai ales că lucrează în condiţii foarte dificile.

De cealaltă parte, Ioan Moraru, directorul general al CNU, a precizat ieri după-amiază că nu a primit nici o revendicare, nici în scris, nici verbal.

„Vineri am fost la Crucea şi nu s-a pus în discuţie vreo intenţie de grevă. Noi suntem la Braşov într-o comisie paritară unde se informează sindicatele despre bugetul pe 2015 şi ce s-a întâmplat în 2014. L-am informat pe domnul ministru despre această acţiune, dar eu consider că nu au ce revendica pentru că prevederile contractuale au fost respectate 100%.

Acest conflict, chiar dacă este spontan, trebuia asumat de liderii lor sindicali, dar văd că nu se întâmplă aşa ceva. Este o acţiune de forţă care se situează în afară legii şi nu pot fi de acord cu ea”, a declarat Ioan Moraru.

Directorul CNU a precizat că se va deplasa din nou la Crucea pentru a afla cine sunt iniţiatorii acţiunii de protest, despre care crede că sunt „unii şi aceiaşi care generează periodic conflicte spontane, oameni cu vârstă de pensionare şi cărora le este indiferent dacă vor fi sancţionaţi”.

Florin Sinescu, prefectul de Suceava, a confirmat că a fost chemat de mineri la negocieri şi şi-a arătat disponibilitatea pentru a discuta cu aceştia.

„Mă voi deplasa la Crucea împreună cu conducerea Companiei Naţionale a Uraniului pentru a vedea ce soluţii putem găsi în vederea dezamorsării tensiunilor de acolo”, a arătat prefectul de Suceava.

 

Greve spontane şi în 2012, respectiv 2014

Sucursala Crucea a CNU are în acest moment o organigramă care cuprinde 711 angajaţi, dar efectiv pe statele de plată sunt 690 de salariaţi.

Referitor la durata grevei spontane, minerii au spus că aceasta este pe o perioadă nedeterminată şi că modalitatea în care va continua protestul se va decide de comun acord cu toţi ortacii. Angajaţii CNU de la Crucea nu au exclus să se blocheze în subteran, aşa cum s-a întâmplat şi la precedentele acţiuni, din martie 2014 şi vara lui 2012.

Timp de o zi şi o noapte, în luna martie a anului trecut, o parte dintre mineri au refuzat să meargă la lucru în abataj, dar în urma promisiunilor primite au revenit la sentimente mai bune faţă de conducerea societăţii.

Un protest de amploare s-a derulat în vara lui 2012, când aproape 300 de ortaci s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare, dar şi pentru că 100 dintre ei urmau să fie trimişi în şomaj. La acea vreme, oamenii nu au ieşit din mină timp de 36 de ore, protestul încheindu-se abia după ce conducerea Companiei Naţionale a Uraniului le-a promis că va căuta soluţii pentru satisfacerea revendicărilor.

Crucea a rămas singura mină de uraniu funcţională din România. De aici se extrage minereul de uraniu, care este transportat şi preparat la Feldioara, iar mai apoi ajunge la Cernavodă, unde asigură funcţionarea reactoarelor nucleare. Mina de la Crucea are un regim special, fiind considerată un obiectiv de importanţă strategică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fierbere la mina de uraniu de la Crucea: o nouă grevă spontană a început ieri.
 Vizualizări articol: 2986 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Fierbere la mina de uraniu de la Crucea: o nouă grevă spontană a început ieri1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Potârnichi boierești Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea acces tot omul odinioară, cum nici azi nu se încumetă multă lume să... Citeşte