Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 ian 2015 - Anul XX, nr. 20 (5832)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Concluzii control

Comisarii de mediu au constatat nereguli la fertilizarea imaşului de la Bursuceni cu îngrăşământ de la porci

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reclamaţiile depuse la Garda de Mediu Suceava de mai mulţi săteni din Bursuceni - Vereşti, cu privire la încheierea unui contract prin care Asociaţia locală a Utilizatorilor de Păşune a pus la dispoziţie o suprafaţă de 60 de hectare de păşune pentru fertilizare cu îngrăşământ organic de la o fermă de porci, au fost confirmate în parte de echipa de control care s-a deplasat în două rânduri la faţa locului. Mai exact, chiar dacă înţelegerea scrisă privind fertilizarea terenului pe o perioadă de zece ani este legală, deversările din vidanje, începute pe 21 ianuarie, s-au făcut fără a se realiza o analiză a materialelor deversate şi a se obţine un permis de aplicare a dejecţiilor, în perioade optime pentru teren. O altă problemă constatată de comisarii de mediu este că fertilizarea a fost demarată pe o suprafaţă pentru care nu s-a făcut un studiu agrochimic.

 

Avertisment şi activitate sistată până la remedierea problemelor

Adriana Iordache, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Suceava, a declarat, ieri, pentru Monitorul de Suceava, că firma care a trecut la fertilizarea terenului are autorizaţie integrată de mediu pentru fertilizare, însă nu a  realizat analiza şi nu a obţinut permisul de aplicare a dejecţiilor. Prin aceste abateri societatea cu sediul în Iaşi a încălcat prevederile Legii 278/2013, privind emisiile industriale.

„Principala problemă este că nu s-au aplicat cele mai bune tehnici disponibile în ceea ce priveşte deversarea dejecţiilor lichide. Fiind la prima abatere, societatea a fost sancţionată cu avertisment scris. De asemenea, activitatea de fertilizare a fost sistată încă din 21 ianuarie, până la remedierea deficienţelor constatate”, a explicat Adriana Iordache.

 

Un contract de fertilizare semnat pe zece ani de zile

După cum a relatat Monitorul de Suceava într-o ediţie anterioară, prin contractul semnat pe data de 20 ianuarie 2015, pe o perioadă de zece ani de zile, Asociaţia Utilizatorilor de Păşune din Bursuceni a pus la dispoziţie suprafaţa de păşune concesionată în vederea fertilizării cu îngrăşământ organic. Cealaltă parte în contract este SC Tagro Grup SRL, cu sediul în Iaşi, care, conform înţelegerii scrise, va împrăştia dejecţiile de porc din ferma pe care o deţine la Vereşti. Reprezentanţii asociaţiei susţin că înţelegerea este una foarte bună, în condiţiile în care firma ieşeană a solicitat doar achitarea costului carburantului utilajelor, fără nici un tarif suplimentar pentru cantitatea de îngrăşământ ori operaţiunea de împrăştiere a acestuia. 

 

Terenul moale şi îmbibat cu apă, degradat de utilaje

Adriana Iordache a precizat că analiza şi obţinerea permisului de aplicare a dejecţiilor se realizează la un laborator atestat în acest sens. În mod normal, fertilizarea se face în perioade în care terenul este uscat, pentru a nu fi degradat de utilaje. Tocmai degradarea păşunii îmbibate de apă, care a fost „arată” pe mai multe porţiuni, a fost reclamată de contestatarii contractului  încheiat între cele două părţi.

Sătenii nemulţumiţi urmează se sesizeze şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava cu privire la cum s-a intervenit pe păşunea pentru care se iau subvenţii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisarii de mediu au constatat nereguli la fertilizarea imaşului de la Bursuceni cu îngrăşământ de la porci.
 Vizualizări articol: 1609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisarii de mediu au constatat nereguli la fertilizarea imaşului de la Bursuceni cu îngrăşământ de la porci0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Potârnichi boierești Potârnichile! Păsăruici mari abia cât pumnul unui bărbat învățat cu munca la cîâmp ori la pădure. „Orătanie” la care nu avea acces tot omul odinioară, cum nici azi nu se încumetă multă lume să... Citeşte