Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 ian 2015 - Anul XX, nr. 19 (5831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Buget 2015

Peste trei milioane de lei alocaţi de Primăria Suceava pentru susţinerea activităţilor culturale şi a bisericilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipalitatea suceveană va acorda anul acesta peste 3 milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi) pentru organizarea de evenimente culturale, dar şi pentru finanţarea unităţilor de cult din oraş.

Conform proiectului de buget care va fi supus spre aprobare Consiliului Local în această săptămână, suma totală alocată capitolului „Cultură şi culte” este de 3.049.600 lei, ceea ce reprezintă 0,87% din total buget. Modificări ale sumei, în plus sau în minus, ar putea să apară în funcţie de amendamentele aleşilor locali, în şedinţa din 29 ianuarie.

 

Sfinţirea Catedralei, prioritatea anului 2015

Cea mai mare parte din bani va merge către bisericile din oraş, pentru diverse lucrări de reparaţii, întreţinere ori de construire.

„Din aceşti bani, dacă şi consilierii locali vor fi de acord, doresc ca un milion de lei să fie acordaţi pentru Catedrală, să o putem sfinţi în acest an. Dacă dăm aceşti bani, sunt şanse să se termine anul acesta lucrările de acolo şi să i se poată face prima sfinţire. Granitul este adus, trebuie pusă pardoseala, mai e de lucrat la catapeteasmă, etc”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Până acum, construcţia Catedralei „Naşterea Domnului”, din intersecţia Mărăşeşti, a beneficiat de peste un milion de euro de la bugetul local, numai în timpul mandatului lui Ion Lungu.

Sfinţirea Catedralei va permite utilizarea acesteia ca lăcaş de cult, în care să se facă slujbe, iar veniturile obţinute de la enoriaşi ar putea finanţa parţial realizarea picturilor interioare şi exterioare, la care se va lucra încă 15-20 de ani.

 

Festival Medieval şi muzică în aer liber

Printre evenimentele culturale prinse la finanţare din bugetul local al Sucevei, cel mai important este Festivalul de Artă Medievală, pentru care suma propusă este de 200.000 lei. Pentru cea de-a 36-a ediţie a Festivalului Internaţional „Lira de aur”, suma propusă este de 80.000 de lei.

Şi în acest an,  Fanfara Municipiului Suceava, căreia i s-a alocat un buget de 100.000 lei, la fel ca anii anteriori, va cânta în sezonul estival în foişorul din Parcul Central, la fiecare final de săptămână, precum şi la alte evenimente publice la care i se solicită prezenţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste trei milioane de lei alocaţi de Primăria Suceava pentru susţinerea activităţilor culturale şi a bisericilor.
 Vizualizări articol: 2475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 10 voturi
Peste trei milioane de lei alocaţi de Primăria Suceava pentru susţinerea activităţilor culturale şi a bisericilor2.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bataie de joc pe banii sucevenilor trimis de
(26 ian 2015, 11:10:51
Vad ca domnul Lungu in continuare da bani in draci la biserici.Pentru el cultura inseamna de fapt culte.De ce mai numeste capitolul "Cultura si culte"din moment ce majoritatea banilor merg la bisericile din oras.Adica 3 milioane lei.Dar despre ce cultura vorbim cand Suceava nu are cinematograf,teatru,filarmonic decenta de spectacole.Automat un milion lei merge la Catedrala.In ultimii ani Primaria a dat o caruta de bani pentru catedrala.Vad ca domnul Lungu este expert in lucrarile de acolo.Le stie pe de rost.Daca il intrebi care este situatia strazilor din Suceava habar n-are.in schimb stie perfect de granit de pardoseala,de catapeteasma.
2.   Bataie de joc pe banii sucevenilor trimis de
(26 ian 2015, 11:16:48
Domnul Lungu este expert in lucrarile de la catedrala.Stie pe de rost cat granit mai trebuie.Si se repede imediat sa finanteze biserici.Dar habar n-are situatia strazilor din Suceava si faptul ca soferii isi fac praf masinile.Tin sa apreciez aici doi ziaristi activi care in articolele lor fac o radiografie exacta a starii orasului si care dezvaluie coruptia din sistemul administrativ.Primul este Dinu Zara.imi voi permite sa dau HARTA GLODULUI intocmita de el:
Strada Stadionului Itcani
Strada Dragomirna Itcani
Strada Traian Taranu
Strada Micsunelelor Itcani
Strada Eugen Lovinescu Burdujeni
Strada Leca Morariu Areni
Strada Gheorghe Doja Burdujeni
Strada Narciselor Zamca
Strada Pictor Panaiteanu Burdujeni
Strada Aleea Vamii Scheia

3.   Bataie de joc pe banii sucevenilor trimis de
(26 ian 2015, 11:26:57
Al doilea este Sandrinio.El prezinta fotografii cu strada care duce la Liceul Sportiv din George Enescu.La acest liceu internatul si stadionul stau in paragina(domnul primar a promis ca anul asta vor incepe lucrarile,sa speram).In schimb domnul primar s-a gandit totusi sa le creeze conditii de antrenament micutilor.Imi voi permite sa citez din Sandrinio.
"Primarul Ion Lungu s-a gândit la toate aspectele. Groapa cu nisip la care trebuie să sară viitorii atleţi a fost înlocuită cu mai multe gropi, dar nu în curtea şcolii, ci pe strada, pardon, pe uliţa care duce spre această unitate de învăţământ.
După ce vor fi învăţat să nu-şi rupă picioarele, micii sportivi pot exersa săritura peste groapă. Iar dacă ploua un pic, gropile ajung mici piscine, numai bune pentru înotul de mare performanţă.Se mai poate lua un calcul un nou sport, căzutul din groapă în groapă sau 100 de metri obstacole naturale."Sa mai precizam ca la capatul strazii se afla vila vicelui Ilie Nita.probabil cand are musafiri ii aduce la vila cu elicopterul.Sigur ca nu numai aceasta strada este in suferinta teribila.Toate stradutele din George Enescu,Zamca,Obcini sunt in suferinta.Chiar bulevardul george Enescu este jalnic.Piata din fata bancii tansilvaniei este gaurita parca de obuze.Ce sa mai vorbim de itcani sau Burdujeni.in schimb catedrala surade fericita la soare si se ia de mana cu magaoaia de Catedrala Neamului de la bucuresti.Constructii faraonice facute pe banii poporului rupt in fund de saracie.ca in evul mediu intunecat.
4.   Dosarul Lungu trimis de
(26 ian 2015, 11:34:08
Nu am nimic cu cetateanul Lungu.Nu am vorbit niciodata cu el,il cunosc de la televizor si din vedere.In schimb ma intereseaza foarte tare primarul Lungu.In momentul cand lucrurile par scapate cu totul de sub control intr-un oras ceva se intampla.Inseamna ca bugetul nu este folosit cum trebuie.Lucrarile nu sunt executate corect,licitatiile nu sunt in regula,devizele de lucrari nu sunt corespunzatoare.Ce va e in neregula.Din moment ce ani de zile nu faci nimic pentru oras,infrastructura,curatenie, vagabonzi,viata culturala,ceva nu e in regula.Trebuie sa precizez ca pana in momentul de fata domnul Lungu este curat ca lacrima.Nu are nici o suspiciune de frauda,nu este urmarit penal,nici o institutie
de control nu l-a gasit vinovat de nimic.Totusi voi deschide dosarul Lungu,precizand inca o data ca domnul primar este curat ca lacrima.
5.   Dosarul Lungu trimis de
(26 ian 2015, 11:42:33
Oricat am cautat in presa nu am gasit nimic incriminator la adresa domnului primar.
Am gasit doar doua lucruri.Domnul Lungu intr-un interviu a spus ca in 2013 a fost chemat de 5 ori la DNA in legatura cu situatia blocurilor anvelopate in 2013.Si atata.
Al doile lucru pe care l-am gasit a fost raportul Curtii de Conturi 2010:
"În 2010, în plină criză economică, autorităţile locale au irosit zeci de milioane de euro pe achiziţii şi sporuri plătite ilegal.
În opinia auditorilor Curţii de Conturi, mare parte dintre edili au ignorat Legea achiziţiilor publice la atribuirea unor contracte; le-au acordat ilegal sporuri şi prime subordonaţilor; au încălcat normele privind administrarea şi gestionarea patrimoniului primăriei, al consiliului judeţean sau al consiliului local şi au aruncat pe apa sâmbetei fondurile alocate de la bugetul statului. Printre judeţele cu cei mai risipitori primari se numără Caraş-Severin, Bihor, Sibiu, Timiş, Braşov, Suceava şi municipiul Bucureşti. 86 de milioane de euro este suma cheltuită ilegal de autorităţile locale în 2010.
La capitolul ,,achiziţii", cei mai risipitori edili s-au dovedit a fi, potrivit Curţii de Conturi, cei din Suceava care au irosit 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro), Braşov - 4,2 milioane de lei (990.000 de euro) şi Argeş - 3,6 milioane de lei (840.000 de euro).Dar cum bine stim raporturile Curtii de Conturi nu le baga nimeni in seama.Mai mult Ponta a dat legea amnistiei fiscale si pentru functionarii publici.

6.   Dosarul Lungu trimis de
(26 ian 2015, 11:47:02
Ne vom referi in continuare la scandalul declansat de situatia familiei Cimpoesu la Mirauti.Constantin Cimpoesu crede crede că reprezentanţii Primăriei Suceava îi protejează pe ţigani din motive electorale, aceasta fiind singura explicaţie pentru care sunt toleraţi şi li s-a permis să-şi construiască fără nici un fel de autorizaţie magherniţele insalubre. După câte se pare, casele au fost construite pe un pământ aşezat peste gunoaiele care trebuiau transportate la Călău (fosta groapă de gunoi a Sucevei), dar au fost descărcate ilegal pe un teren aparţinând Primăriei şi aflat în vecinătatea locuinţei familiei Cimpoeşu.
7.   Dosarul Lungu trimis de
(26 ian 2015, 11:50:31
Imi voi permite sa citez in continuare din cele spuse de Constantin Cimpoesu:
"Precizez ca-n anul 90 cand am ales sa cumpar acest loc de casa pe Mirauti era doar o casa de tigani si zona era superba.Dar cum de atunci au fost atatea campanii electorale toti au tolerat si chiar au favorizat extinderea lor abuziva.Asta in timp ce noi romani am platit taxe si impozite pentru orice.Apogeul a fost atins de primarul Lungu care a dat dispozitie sa li faca tiganilor buletine pe banda rulanta.Sunt 70 de buletine pe Mirauti 54 ....!!!!! un imobil de 100 m patrati.Tot el a dispus racordarea la curent fara nici o taxa sau forma legala bine inteles totul este sponsorizat de noi. Apa consumata de tigani este trecuta ca si consum la fantani arteziene.Gunoiul nu il platesc caci platim noi suficient si au de unde acoperi chieltuielile.Pe langa ajutoarele banesti domnul Lungu are grija sa le asiguresi papica zilnica de la cantina de ajutor social si cum ei sunt foarte ocupati cu chiefurile mancarea o ridica de la cantina hargatul Gheorghe,un roman in slujba familiei Hagiu de caldura are grija tot domnul Lungu care le-a dat liber la padurea cetatii,ca doar nu-i din propietatea domniei sale si daca s-ar limita doar pentru ei ar fi ceva,dar vand lemn la greu caci au nevoie de bani pentru bautura .Asta pana cand domnul Lungu le va introduce si o ratie de votca ,cred ca e prinsa in plan pentru urmatoarele alegeri .Cu toate aceste servicii asigurate , clar ca urmeaza si distractia cu manele la maxim, chefuri care se lasa cu curse de cai pe strada si daca cineva indrazneste sa spuna ceva pateste ca mine adica : toti pe el de la mic la mare ."
8.   Rusineeeee trimis de
(26 ian 2015, 12:55:34
sa va fie rusine domnule primar dupa ce ca popa ia banii de la oameni din buzunar mai dai si tu milioane la biserici...~cultura~ pentru tine este aia de fasole si de cartofi ca oricum esti afon si apropo daca se sfinteste cocioaba aia mare ce trebe bani?....da ce podele nu va plac numai granit si marmura de sute de mii de euro....?
sper sa ajunga cineva primar si sa va darame cosmilia ca sa faca locuri de parcare pentru ca se bat sucevenii si isi zgaraie masinile intre ei...si spatii de joaca ca avem copii care nu au unde se juca.....in primarie ne primiti la tine pe birou cu ei???
9.   Donatiile catre biserica, inteligenta manageriala trimis de
(26 ian 2015, 15:05:45
Cand "statul" da pomeni la "biserici" macar stii ca banii aia sant colectati de la vaduve, de la credincioase si credinciosi mai pe scurt sant colectati de la noi toti , de la prostime. Asa ca ciocu mic , mic de tot cand sant livrate "miliarde de la prostime". Prostimea nu poate sa-l aiba nici pe nasu nici pe necuratul in suflet. De ce sa-ti pup tie mana mafiotule ca tu oricum faci avere pe persoana fizica ?
10.   A respecta trecutul este o datorie! trimis de
(26 ian 2015, 16:35:03
In orice tara civilizata banii pentru cultura si patrimoniu sunt pe primul plan. Chiar daca sunt probleme vitale a caror rezolvare treneaza de zeci de ani, pentru turistii care, venind la salba de manastiri unice pe plan mondial din Bucovina, tranziteaza Suceava, importante sunt obiectivele culturale.
11.   Aparent trimis de
(26 ian 2015, 23:30:56
Iisus Hristos a calcat in casa tatalui sau si a zis 'Acesta era o casa de pace si rugaciune iar voi ati facut-o intr-un odaie he hoti si escroci'. Aparent preotii nostri nu le place sa calce in urmele sale!

Nu pot sa spun cat de mult dispretuiesc ca orasul acesta trebuie sa fie mizerabil, in decadenta, un oras in culmea saraciei fara drumuri bune, reparate, fara investitii in locuri de munca si cat timp tinerii il injura si il dispretuiesc pe Lungu, el e multumit ca macar a pus un banisor in buzunarul lui Dumnezeu si poate face tinerii astia, care vor si ei sa traiasca decent, sa dispara.

Rusine biserica ca luati bani de la oameni care fac rau cu intentie si cu indiferenta altora.
Pana la urma, banul tot e ban, nu?
12.   Culte si oculte trimis de
(27 ian 2015, 10:34:50
Domnule primar Lungu sunt un cetatean agnostic,nu ma intereseaza institutia bisercii si nu sunt de acord ca banii platiti de mine ca impozit sa ajunga sub sutana popilor de aceea va cer sa opriti jaful ordinar cu care va cumparati voturile si locul in asa zisul rai...dati din banii dumneavoastra personali,din banii incasati la pub-ul feciorasului si din spagile pe care le-ati luat in cele doua mandate si jumatate.Oare DNA ul cand dracu se va sesiza sa umble la dosarele de plati si licitatii ale onor Primariei Suceava?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei