Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 ian 2015 - Anul XX, nr. 16 (5828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mesaj

Două tinere sucevence povestesc cum au scăpat din ghearele cancerului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două tinere sucevence, Elisabeta şi Oana, ambele diagnosticate cu cancer, au avut curajul să vorbească în public despre drama prin care au trecut, în cadrul dezbaterii „Opreşte cancerul de col uterin”, organizată de televiziunea Intermedia, în data de 20 ianuarie a.c..

Elisabeta a povestit că în 2010 a fost diagnosticată cu cancer în stadiul II B, la un control medical făcut după ce a pierdut o sarcină. Până atunci nu-şi făcuse nici un test de depistare precoce a acestei cumplite boli. După ce a încasat din plin şocul veştii, şi-a spus că trebuie să se vindece pentru că vrea să trăiască, este tânără, are o familie şi, mai ales, un copil care are nevoie de ea. Au urmat intervenţia chirurgicală şi două luni chinuitoare de terapie. „În cele două luni mi-a fost foarte rău, tratamentul a fost anevoios. Mi-a căzut tot părul, dar nu am vrut să port perucă. Am purtat batic şi nu mi-a fost ruşine. Mi-am spus tot timpul că mă voi vindeca şi aşa s-a întâmplat: vindecată sută la sută. Sper să trăiesc până la 90 de ani”, a spus Elisabeta. Tonică, ea a povestit că boala i-a adus şi selecţia prietenilor, i-au rămas alături doar cei adevăraţi. „Încurajez mersul la timp la medic. Dacă faceţi asta, şansele de vindecare sunt de sută la sută”, a mai afirmat ea.

Oana are 30 de ani. În urmă cu un an, a fost diagnosticată cu cancer la sân. În august a fost operată şi rezultatele ulterioare au fost bune. Acum a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în stare incipientă. Urmează o nouă intervenţie chirurgicală, cu histerectomie totală. „Nu-mi venea să cred când mi-a spus medicul că am cancer, m-am gândit că mie nu mi se poate întâmpla asta vreodată. Uite că s-a întâmplat şi nu ştiam la cine să merg cu întrebările. Este foarte important să ai susţinere, să ai alături de tine familia, prietenii”, ne-a spus Oana, cu o oarecare amărăciune în glas. Ea a mai povestit că, în lunile pe care le-a petrecut prin spitale, a avut ocazia să întâlnească multe femei care au refuzat terapia dură recomandată în cancer din cauza unor motive fără legătură cu sănătatea lor: reacţia partenerilor de viaţă, a vecinilor, a prietenilor. Din păcate, o astfel de atitudine nu le ajută deloc pentru că orice zi de terapie pierdută înseamnă un teritoriu important cedat în faţa bolii. Care nu iartă.

 

Vaccinarea împotriva virusului incriminat în cancerul de col uterin, refuzată de români

La dezbaterea organizată de colegii de la Intermedia TV, moderată de Adriana Dascălu Bulină şi Angela Zarojanu, au participat medici ginecologi, medici de familie, un preot ortodox, Cătălin Cornel Mureş, şi alte persoane interesate de tema depistării precoce a cancerului de col uterin. Au prezentat date şi informaţii despre acest subiect doctorii Cristian Irimie, Laura Coca, Dan Dumitrache, Irina Badrajan şi Maria Bucşineanu, care nu au ocolit nici subiectul vaccinării împotriva virusului HPV, responsabil de mai mult de 70% din cazurile de cancer de col uterin înregistrate în Europa.

Din expunerile medicilor reiese că România este în fruntea topului negru al mortalităţii din cauza acestei boli în Europa.  Tot România este şi ţara în care vaccinarea împotriva tulpinilor HPV 16 şi 18, incriminate în peste 70% dintre cazurile de cancer de col uterin, a fost un eşec lamentabil. „Din prostie au refuzat vaccinul”, a spus brutal dr. Irimie. „Din lipsă de educaţie”, a apreciat mai diplomatic dr. Badrajan. Cel mai rău a fost în sudul şi nord-estul ţării. În Suceava, potrivit doctorului Irimie, anul trecut au fost doar două cereri de vaccinare anti-HPV. Bănăţencele şi ardelencele s-au arătat mai receptive, multe s-au vaccinat şi pe banii lor, n-au mai aşteptat campania gratuită derulată de stat.

Dr. Laura Coca a explicat că, în lume, de peste 9 ani există şi se foloseşte un vaccin pentru o formă de cancer. Este vorba de cancerul de col uterin, de care responsabil predominant este un virus extrem de contagios - HPV.

HPV este prescurtarea de la Human Papiloma Virus, pe care îl dobândesc, conform statisticilor medicale, până la 80% din persoanele active sexual, la un moment dat în decursul vieţii. 15 tipuri de HPV pot determina apariţia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45 şi 31. Tipurile 16 şi 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa.

 

Virusul responsabil de apariţia cancerului de col uterin se transmite sexual

Virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să aibă habar de existenţa acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată. Bărbaţii nu manifestă nici un simptom, dar oferă cu generozitate virusul femeilor.

Atenţie! Pe lângă transmiterea sexuală, HPV trece de la unul la altul şi prin mâini infectate, lenjerie, prosoape, purtarea hainelor persoanelor infectate sau chiar din piscină.

Sfatul Elisabetei, al Oanei, al medicilor prezenţi la dezbaterea de marţi seara pentru femei este ca, dacă nu intenţionează să se despartă prematur de familii şi prieteni, să meargă anual la un consult ginecologic şi să facă testul Babeş-Papanicolau. Doar aşa au şansa de a li se descoperi boala în primele faze, când cu tratament se vindecă 100%.

De asemenea, având în vedere transmiterea virusului HPV pe cale sexuală, este indicat să fie atente la alegerea partenerilor sexuali şi să se protejeze. Prezervativul nu asigură protecţie completă, dar este mult mai mult decât nimic.

 

În alte state se vaccinează şi bărbaţii pentru că e mai ieftin să previi, decât să tratezi

În ceea ce priveşte vaccinarea, dr. Coca a precizat că cea mai gravă consecinţă a infectării cu HPV este cancerul de col uterin. Ea amintit că unele state, precum Australia, au decis să-şi vaccineze şi băieţii, care transmit virusul, chiar dacă nu fac boala. Australienii au considerat că sunt mult mai mici costurile vaccinării în masă a bărbaţilor şi femeilor decât costurile tratării bolilor grave provocate de acest virus, cu peste 200 de tulpini. Nu toate au risc oncogen, însă toate provoacă neplăceri, inclusiv aşa-numiţii "negi genitali". Aşa cum nu stau o clipă pe gânduri dacă trebuie să facă tot felul de vaccinuri pentru a putea merge în anumite ţări, românii ar trebui să se gândească de două ori când refuză imunizarea împotriva unui virus atât de periculos.

În ţara noastră, Ministerul Sănătăţii a avut o campanie de vaccinare gratuită împotriva HPV, însă scenariile bazate pe teorii ale conspiraţiei au avut un succes incomparabil mai mare şi românii au refuzat în masă vaccinarea. În prezent există două tipuri de vaccin împotriva câtorva tulpini HPV cu risc oncogen crescut. După ce s-au aruncat zecile de mii de doze nefolosite şi care au expirat, acum vaccinul se administrează doar la cerere şi contra cost. Sunt necesare trei doze, care costă aproximativ 1.500 lei. Mult mai puţin decât un cancer. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două tinere sucevence povestesc cum au scăpat din ghearele cancerului.
 Vizualizări articol: 5427 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.27/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 11 voturi
Două tinere sucevence povestesc cum au scăpat din ghearele cancerului4.3511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lidal e la fel ca orice "dedicatie" DE BINE trimis de
(22 ian 2015, 22:07:59
Astia de la "lidel" sant spagari de spageri ca peste tot. Astia angajeaza tot felul de fatuci de 1 metru cinzeci si putin cu curul mare ca sa-si faca mana si sa prinda incredere cand taticu te introduce in piata muncii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei