Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2015 - Anul XX, nr. 15 (5827)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bani virtuali

Cu un milion de dolari, Primăria Siret este campioana judeţului la amenzi pe care nu le poate încasa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Absenţa pârghiilor concrete pentru încasarea la primării a amenzilor aplicate de diverse instituţii ale statului face ca administraţiile locale să se confrunte cu mari probleme în ceea ce priveşte impactul acestor sume asupra bugetelor locale. Suma rezultată din amenzi trebuie inclusă, conform legii, în evidenţele contabile la capitolul creanţe neîncasate, ceea ce reduce gradul de încasare a veniturilor proprii, care este unul dintre criteriile pe baza cărora primăriile primesc bani de la bugetul de stat. Acesta este principalul motiv pentru care primarul de Siret, Adrian Popoiu, preferă să-şi asume riscul unei sancţiuni severe din partea Curţii de Conturi, prin neintroducerea în evidenţa contabilă a primăriei a sumei de 3,3 milioane de lei ( un milion de dolari), bani de recuperat din amenzile date cetăţenilor străini la Punctul de Trecere a Frontierei Siret pentru încălcarea regimului vamal.

„Avem aceste amenzi separat, în evidenţele noastre extracontabile. Cu un milion de dolari creanţe neîncasate, gradul de realizare a veniturilor proprii la Primăria Siret ar coborî la 15%. În 98% din cazuri este vorba despre amenzi aplicate unor cetăţeni din Ucraina. Legea ne obligă să le încasăm, dar nu avem nici o pârghie pentru asta”, ne-a declarat primarul de Siret.

Acesta a mai spus că amenzile transmise din frontieră la Primăria Siret sunt cuprinse între 1.000 şi 10.000 de euro, majoritatea fiind de aproximativ 5.000 de euro (20.000 de lei). Conform Codului Fiscal, amenzile aplicate în punctele de trecere a frontierei se plătesc la primăriile de graniţă. Aşa a ajuns Primăria Siret să se confrunte cu o avalanşă de amenzi date în vamă celor care nu respectă regulamentul vamal.

 

Primăria Siret a cerut în scris Guvernului să-i spună cum să recupereze banii de la ucraineni

În cazul cetăţenilor străini din ţările Uniunii Europene, există posibilitatea aplicării Codului Fiscal şi se trimit somaţii în ţările respective. În cazul statelor din spaţiul extracomunitar, cum ar fi Ucraina, nu există acorduri în acest sens şi nu sunt pârghii de recuperare. „Ce să fac, să mă duc în Ucraina, să le bat oamenilor la uşă şi să le cer banii?”, se întreabă primarul Popoiu. El a precizat că a informat despre această situaţie şi a cerut sprijin la Ministerul de Externe, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Ministerul de Interne şi la Consulatul României de la Cernăuţi, dar nu a primit răspuns. De asemenea, a apelat la parlamentarii din Colegiul Siret pentru o eventuală iniţiativă legislativă, în sensul îmbunătăţirii legii. În opinia sa, eliberarea vizei pentru România în statele care nu fac parte din Uniunea Europeană ar trebui condiţionată de un cazier fiscal curat emis de primăriile de graniţă.

Primarul de Siret crede că situaţia s-ar putea rezolva simplu, prin înfiinţarea unui ghişeu la frontiere pentru recuperarea sumelor datorate în vamă de cetăţenii români şi străini, bugetului de stat sau bugetelor locale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cu un milion de dolari, Primăria Siret este campioana judeţului la amenzi pe care nu le poate încasa.
 Vizualizări articol: 2073 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Cu un milion de dolari, Primăria Siret este campioana judeţului la amenzi pe care nu le poate încasa3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei