Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2014 - Anul XIX, nr. 287 (5796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

„Dorel” în acţiune

Străzile Sucevei, transformate în capcane, cu şanţuri în care se afundă maşini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Muncitorii firmei Pfeiffer, societate care efectuează lucrările de schimbare a reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Suceava, au reuşit ieri să se umple, din nou, de ridicol. O basculantă şi un autoturism s-au afundat în şanţurile săpate pentru montarea de conducte de apă sau canalizare. În condiţiile în care muncitorii acestei firme lucrează pe multe străzi din Suceava, chiar şi acum, în plină iarnă, iar calitatea lucrărilor este discutabilă, incidente de acest gen se pot repeta oricând.

 

Şanţul capcană pentru colegii de şantier

Primul episod s-a consumat ieri dimineaţă, în zona Areni. Într-un şanţ săpat de muncitori pentru înlocuirea conductei de apă potabilă şi acoperit apoi în bătaie de joc s-a înfundat, ironia sorţii, o basculantă a firmei care lucrează în colaborare cu Pfeiffer, în aceeaşi zonă. Incidentul s-a petrecut pe strada Leca Morariu, în zona Areni, arteră secundară paralelă cu strada Universităţii. Circulaţia de pe această stradă a fost blocată mai bine de o oră, până când s-a găsit o soluţie pentru scoaterea basculantei din şanţul surpat.

 

„Şi-au săpat singuri groapa”

Muncitorii firmei Pfeiffer lucrează pe strada Leca Morariu de aproximativ două săptămâni. Chiar vinerea trecută, după ce au montat noua conductă, au acoperit şanţul de pe marginea străzii. A fost vorba, din ce au explicat muncitorii, de o acoperire provizorie, iar ieri urma ca şanţul să fie tasat cu nisip şi pietriş. În aceste condiţii, ieri dimineaţă, o basculantă care aparţine firmei Mir Construct a intrat pe strada Leca Morariu, cu încărcătură de pietriş pentru lucrările de tasare. Chiar la intrarea pe stradă, dinspre Areni, roţile din dreapta vehiculului greu s-au înfundat în şanţul care a cedat sub greutate. Şoferul nu a mai putut scoate maşina din şanţ, astfel că strada a fost blocată.

Întrebaţi ce s-a întâmplat, muncitorii firmei Pfeiffer s-au dovedit a fi foarte scumpi la vorbă: „Ce să se întâmple, a cedat şanţul din cauza apei, nu vedeţi...”, a spus unul dintre muncitorii care se aflau în zonă.

Trecătorii se uitau uluiţi la isprava muncitorilor.

„Conducta e băgată de două-trei zile, de la finalul săptămânii trecute. Dacă au acoperit provizoriu şanţul trebuiau să-l semnalizeze cumva, să pună un semn, dar nu au făcut-o... şi-au săpat singuri groapa”, a spus unul din sucevenii care locuiesc în zonă.

 

Poliţiştii locali au aplicat doar un avertisment firmei vinovate

Pentru a putea să tragă vehiculul greu din şanţ, echipele de muncitori au început să descarce încărcătura. O parte din pietriş a fost descărcat direct pe trotuar, lângă basculanta rămasă blocată, în timp ce restul a fost mutat într-un camion.  Un alt vehicul greu, un buldoexcavator, a tras apoi basculanta din şanţ. La un moment dat pe strada Leca Morariu se adunaseră nu mai puţin de patru vehicule grele.

La faţa locului a intervenit şi un echipaj al Poliţiei Locale, care a dirijat şoferii pe alte străzi. După ce problema s-a rezolvat, poliţiştii locali au aplicat şi o sancţiune firmei Pfeiffer. Din motive greu de înţeles au decis că un avertisment scris este suficient, deşi în mod evident lucrarea provizorie nesemnalizată a fost un pericol real pentru traficul de pe această stradă.

 

Autoturism în şanţ

Câteva ore mai târziu, aseară, în jur de ora 19.00, un incident asemănător s-a petrecut pe strada Narciselor, de la Belvedere spre Zamca, prin faţa Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

Un şofer care circula dinspre Zamca a intrat în depăşirea unei maşini care staţiona, moment în care roţile din stânga ale autoturismului s-au cufundat în cimentul proaspăt turnat în şanţul de la marginea străzii, pe sensul Belvedere spre Zamca.

Muncitorii firmei Pfeiffer au susţinut că zona în care s-a lucrat era semnalizată, însă situaţia din teren era un pic diferită. În zonă erau dispuse într-adevăr mai multe popice de semnalizare a şanţului, însă mai la deal de zona unde fusese turnat ciment. Unii martori au acuzat că o parte din indicatoare au fost dispuse după consumarea incidentului. 

Un echipaj de Poliţie Rutieră a ajuns la faţa locului şi urma să stabilească cum era semnalizată lucrarea şi dacă se impune amendarea firmei.

 

Antecedentele firmei nemţeşti

Firma Pfeiffer a raportat, în luna noiembrie, finalizarea unei singure străzi din cele 13 pe care mai avea şantiere deschise, iar pe de altă parte, a anunţat începerea lucrărilor pe alte două străzi - Leca Morariu şi Mihail Kogălniceanu.  

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, le-a atras atenţia reprezentanţilor Pfeiffer să lucreze cu mare atenţie pe aceste străzi, care sunt înguste, condiţii în care pericolul de blocare este ridicat. Episodul de ieri a arătat că mesajul nu a fost perceput prea bine.

Un exemplu despre calitatea lucrărilor prestate de cei de la Pfeiffer, firmă nemţească, dat de primarul Ion Lungu, este cel al lucrărilor de refacere a străzii Duzilor, din cartierul Obcini, unde betonul turnat a fost brăzdat de şanţuri făcute de maşinile care au trecut peste compoziţia abia turnată, din cauză că şantierul nu a fost îngrădit şi supravegheat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Străzile Sucevei, transformate în capcane, cu şanţuri în care se afundă maşini.
 Vizualizări articol: 1619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Străzile Sucevei, transformate în capcane, cu şanţuri în care se afundă maşini3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bascalie continua trimis de
( 9 dec 2014, 12:25:40
Despre lucrarile firmei Pfeiffer discutam aici pe forum de ani de zile.In momentul de fata e greu de inteles de ce lucreaza pe zapada si zloata.E ca la nebuni.Portiunea care merita medalia de aur pentru santometrie este urmatoarea:mergi spre serpentine,pe dreapta este o spalatorie auto.Portiunea dintre spalatorie si inceputul coborarii serpentinei este brazdata de patru santuri.Tancurile nemtesti in fata Stalingradului aveau tot patru santuri.
2.   Bascalie continua trimis de
( 9 dec 2014, 12:30:10
Am mai avut un cosmar numit "Programul ISPA de reabilitare a retelelor de apa, de canalizare si a statiei de epurare .Aceste lucrari au durat vreo patru ani si au adus orasul in stare de asediu.Toate drumurile erau strabatute de canale,nisipul,pietrisul si praful erau peste tot.S-a lucrat haotic,s-a lucrat peste tot si ne-a facut viata un cosmar ani de zile.S-au incalcat toate normele de protectia muncii si de securitatea muncii.Daca asa ceva se intampla intr-o tara occidentala firma ar fi platit sute de milioane de euro amenzi.Se pare ca povestea se repeta.Domnul Lungu poate primi titlul onorific de CARTITA DE AUR.

3.   Remember din presa vremii trimis de
( 9 dec 2014, 12:36:57
Articol 2010 "De zile in sir, tot municipiul Suceava este blocat de bataia de joc a celor care fac lucrarile de reparatii, sau mai bine zis a celor care se prefac ca mai repara si ei cate ceva. Daca inainte soferii care se avantau la orele de varf cu masina pe strazile Sucevei considerau acest lucru ca un fel de aventura, acum lucrurile s-au transformat intr-un cosmar.Niciodata, cel putin in ultimii ani, sucevenii nu au fost atat de mult asediati de bataia de joc a celor care ar fi putut sa lucreze noaptea pe strada principala, la pavelare sau pe programul ISPA prin care se pun conducte noi de apa sau de canalizare. Asta desigur daca le-ar fi trecut prin cap acest lucru altminteri banal pentru "un oras de nivel european". Cum insa nu suntem la acest nivel, ci mai mult intr-un fel de perestroika obsura, firmele care au tocat nervii sucevenilor cu incapacitatea lor cronica de a face lucrari ca lumea au continuat si in ultimele zile sa isi faca mendrele. Au trimis cateva echipe de oameni in toate colturile orasului si s-au apucat sa "bortileasca" si mai tare strazile ca sa mai bage cateva conducte noi. Ca sa arate, chipurile, lumii cat sunt de harnici si de capabili, si-au trimis utilaje in mai multe zone, spunand ca "ataca pe mai multe fronturi". Fara sa le treaca macar o secunda prin cap ca atacurile mai trainice s-ar putea face pe timp de noapte."
4.   Remember din presa vremii trimis de
( 9 dec 2014, 12:40:18
Articol 2010 "Este o nebuneala mare pe strazi in momentul de fata. Se lucreaza pe zeci de strazi in acelasi timp, Pana in mai avem de executat lucrari doar pe bulevarde. Nu putem bloca orasul mai ales ca vine o perioada mai grea, vin Sarbatorile de Pasti, iar lumea circula mai mult", a declarat primarul Ion Lungu, cerandu-le celor doua firme principale - TMUCB si Pfeiffer - macar sa lucreze ingrijit si sa betoneze suprafetele afectate imediat dupa finalizarea lucrarilor.Nici la canalizare lucrurile nu se desfasoara mai profesional, echipele firmei Pfeiffer au grija sa "remedieze" situatia si sa provoace pagube suplimentare beneficiarilor proiectului ISPA, respectiv Primaria Suceava si ACET. Astfel, fie ca mai agata cate o conducta care se intampla uneori sa fie si magistrala de apa potabila, cauzand astfel intreruperea alimentarii cu apa pe zone intinse si degradarea carosabilului, fie solicita oprirea furnizarii apei potabile in anumite zone fara a anunta din timp locatarii in cauza. Scuza firmei, dar si a oficialilor Sucevei, o constituie faptul ca nu exista o harta exacta a retelei de conducte subterane pe teritoriul municipiului, astfel ca utilajele sapa "orbeste", fara a sti dinainte ce gasesc in zonele respective".
5.   Rusine... traseist politic nesimtit! trimis de
( 9 dec 2014, 12:58:46
Am ajuns bataia de joc accestui primar incompatibil, nesimtit si plimbaret politic dupa interesul lui propriu! Suceava arata dezastros, mai rau decat in anii 90! Nici o investitie majora in toti accesti ani de mandat. Rusine de drumuri, rusine de administratie. Ne meritam soarta, am votat un taran fara scoala si incapabil sa conduca un oras!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei