Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2014 - Anul XIX, nr. 287 (5796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Venituri necuvenite

Abuzurile comise de şefa Arhivelor Naţionale Suceava, confirmate de superiorii de la Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Abuzurile comise de Simona Maria Palagheanu, şefa Serviciului Judeţean Suceava a Arhivelor Naţionale, au fost confirmate de superiorii acesteia. La finele lunii noiembrie, o echipă de control de la nivel central, în frunte cu Ioan Drăgan, şeful Arhivelor Naţionale, a fost prezentă la Suceava pentru a verifica toate documentele întocmite de Simona Palagheanu din momentul în care a ajuns în fruntea instituţiei.

Potrivit raportului înaintat săptămâna trecută procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, Simona Palagheanu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu în legătură cu modul în care a folosit parafa şi antetul instituţiei pentru a semna diferite acte cu ajutorul cărora a obţinut fonduri în interes propriu în numele Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava. Prin aceste manevre, şefa Serviciului Judeţean Suceava a Arhivelor Naţionale a obţinut circa 40.000 de lei, sume de bani ce nu au fost folosite pentru organizarea de evenimente arhivistice, conferinţe şi expoziţii, aşa cum era menţionat în cererile de obţinere a sponsorizărilor.

De asemenea, reprezentanţii de la nivel central ai Arhivelor Naţionale au constatat că Simona Maria Palagheanu a sprijinit o firmă de arhivare, SC Serv Arhiv SRL Suceava, reprezentată de Bogdan Filip, membru al Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina. Ajutorul a constat în emiterea de avize ilegale, instigarea subordonaţilor pentru a întocmi în fals procese verbale de control prin care să se confirme avizele de funcţionare şi chiar înmânarea gratuită a unor rafturi de tip „Aiud” ce au fost transportate în depozitul de la Comăneşti al firmei Serv Arhiv.

Practic, Bogdan Filip a sprijinit logistic şi material înfiinţarea Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina, primind ulterior ajutor din partea Simonei Maria Palagheanu.

Concluzia echipei de control venite de la Bucureşti este aceea că Simona Maria Palagheanu a vătămat interesele legitime ale instituţiei, comiţând infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

 

Faptele s-au petrecut în perioada 2011-2012

Faptele de care este acuzată Simona Maria Palagheanu s-au petrecut în perioada 2011-2012.

După ani de zile în care agenţii economici care aveau obiect de activitate de  deţinători/formatori de arhivă, unii înființați în 1991-1996, nu au fost verificaţi de angajaţii de la Arhivele Naţionale, în 2011-2012 au început controalele, eventualele nereguli descoperite ducând la sancţiuni sau chiar ridicarea avizului de funcţionare.

În timpul acţiunilor de control sau ulterior, agenţilor economici li se solicitau sponsorizări pentru Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina, sens în care li se înmânau solicitări de sponsorizare - cu antetul, parafa Arhivelor Naţionale şi semnătura Simonei Maria Palagheanu.

„Prin această modalitate, în perioada 2011-2012, s-a încasat în numerar sau prin virament în contul bancar al Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava, cu titlu de sponsorizări, suma de 40.000 de lei, din care doar o mică parte a fost folosită în această perioadă pentru sponsorizarea unor activităţi în domeniul arhivistic, iar diferenţa a fost folosită de inculpata Palagheanu Simona Maria în interes personal”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

Neregulile au fost constatate atât de Garda Financiară, cât şi de cei de la DNA, dar şi de Corpul de control al ministrului Afacerilor Interne, care a stabilit într-un raport de control că Simona Maria Palagheanu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu.

 

DNA vorbeşte şi de fapte mai vechi, din 2006

DNA Suceava o mai acuză pe Simona Maria Palagheanu că demarase operaţiunea „sponsorizările” încă din 2006.

Din acel an şi până în 2011, arată procurorii anticorupţie, Simona Maria Palagheanu a favorizat mai multe firme cărora nu li s-a solicitat să îndeplinească condiţiile cerute de legislaţie pentru depozitarea arhivei. „Pentru aceasta, reprezentanţii acestor firme i-au oferit periodic inculpatei Palagheanu sume de bani sub o formă mascată de sponsorizare şi fără a fi încheiat vreun contract de sponsorizare sau a emite chitanţe pentru sumele primite, în realitate aceasta reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită”, mai spun reprezentanţii DNA, specificând că au fost identificate mai multe firme care în perioada 2006-2011 au oferit anual sume de bani (în total circa 24.000 de lei).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abuzurile comise de şefa Arhivelor Naţionale Suceava, confirmate de superiorii de la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 3937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Abuzurile comise de şefa Arhivelor Naţionale Suceava, confirmate de superiorii de la Bucureşti5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei