Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 nov 2014 - Anul XIX, nr. 278 (5787)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţie

Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a pierdut definitiv procesul în care revendică 166.813 hectare de pădure

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei (FBORB) a pierdut definitiv procesul pentru retrocedarea unei suprafeţe impresionante de pădure, respectiv 166.813 hectare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ieri recursul formulat de reprezentanţii bisericii din Bucovina, astfel încât soluţia dată de magistraţii de la Curtea de Apel Cluj la finele anului trecut rămâne în picioare.

Procesul dintre Fondul Bisericesc şi statul român a început în aprilie 2001 şi s-a plimbat pe la mai multe instanţe din ţară până să se ajungă la soluţia de ieri.

Contactat telefonic, Sorin Ciobanu, directorul Direcţiei Silvice Suceava, nu a dorit să comenteze soluţia şi a precizat doar că se va conforma deciziilor luate de instanţele de judecată.

De partea cealaltă, avocatul Vasile Tudor, cel care a reprezentat Fondul Bisericesc încă de la începutul procesului, crede că soluţia de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este una care aruncă statul român la nivelul anului 1949 şi devine „mânios proletar”.

 

Avocatul Vasile Tudor spune că există o confuzie între dreptul de proprietate şi cel de simplu administrator

Contactat telefonic, Vasile Tudor a declarat că în mod cert biserica din Bucovina va merge spre Strasbourg. „Este inadmisibil ca cel care este înscris în cartea funciară ca proprietar să fie considerat ca simplu administrator. Ar însemna ca toate persoanele fizice şi juridice din Bucovina care au înscris dreptul de proprietate în cartea funciară anterior anului 1938 să nu-şi justifice proprietatea pentru că într-o zi va veni statul român şi va spune că a avut doar folosinţa acelui bun, iar statul a fost proprietar”, a arătat avocatul care a apărat interesele Fondului Bisericesc.

Pe de altă parte, Vasile Tudor este de părere că soluţia de ieri a fost dată pe un anumit fundal politico-juridic, în care retrocedările ilegale ale proprietăţilor sunt puse pe acelaşi plan cu retrocedările în condiţiile legii.

„Foştii proprietari suferă influenţa anchetelor penale care se duc împotriva retrocedărilor ilegale. Mă întreb ce judecător ar fi atât de independent, în condiţiile în care la dezbaterea recursului în această cauză avocatul RNP, doamna Diculescu Şova, a exclamat în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: <Atenţie judecători, există un caz Covasna privind retrocedările>. Este un act grav de ameninţare la adresa judecătorilor, care nu a mai existat până acum. Este evident că în aceste momente există o confuzie între dreptul fostului proprietar de a i se restitui bunul şi actele de restituire efectuate de autorităţile statului care au fost comise cu încălcarea legii şi cu iz penal”, a mai arătat avocatul Fondului Bisericesc.

Acesta a mai menţionat că dacă reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor vor avea răbdare, Curtea Europeană va condamna statul român în această cauză.

„Este ceva de nivel ABC în domeniul funciar pe care orice persoană care locuieşte în Bucovina îl cunoaşte, şi anume că cine are înscris în cartea funciară la fila D dreptul de proprietate este proprietar şi nu simplu administrator. Din păcate, în sistemul actual, totul este posibil, să devii din uzufructuar proprietar şi invers. Aceasta este modalitatea actuală prin care statul român al anului 2014 redevine statul român din anul 1949, care a confiscat averile bisericii din Bucovina”, a concluzionat avocatul Vasile Tudor.

 

Procesul a început în aprilie 2001

Procesul care vizează cea mai mare retrocedare din istoria post-decembristă a României a avut un traseu extrem de sinuos. În cei mai bine de 13 ani din momentul înregistrării acţiunii la Tribunalul Suceava şi până ieri, au fost zeci de termene de judecată şi s-au încheiat mai multe cicluri procesuale. Procesul a început pe 12 aprilie 2001 şi a ajuns de patru ori până acum la instanţa supremă.

Unul din momentele cheie s-a petrecut în martie 2007, când Tribunalul Suceava a admis acţiunea formulată de Fondul Bisericesc şi a trecut în proprietatea acestuia suprafaţa de 166.813,50 hectare de pădure. Soluţia a fost menţinută ulterior şi la Curtea de Apel Timişoara, iar la recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat soluţia şi a trimis dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj.

Aici s-a admis efectuarea unei expertize cu privire la terenuri, valoarea acesteia fiind stabilită la suma de 310 miliarde de lei vechi, jumătate din bani urmând a fi plătiţi de FBORB. Această soluţie a fost atacată la instanţa supremă, care a anulat prevederile magistraţilor de la Cluj.

Ulterior, în decembrie 2013, Curtea de Apel Cluj a admis apelul statului român şi a anulat soluţia de la Tribunalul Suceava, ceea ce a însemnat că biserica din Bucovina a pierdut procesul pentru pădurile solicitate. Soluţia de la Cluj a fost confirmată ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Fondul Bisericesc trebuie să achite şi 300.000 de lei

În afară de faptul că a pierdut procesul, Fondului Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei i s-a impus şi plata unei sume de bani consistente. Mai exact, magistraţii i-au obligat pe reprezentanţii bisericii din Bucovina la plata sumei de 300.000 de lei. Practic, magistraţii instanţei supreme au menţinut soluţia de la Cluj în care se menţiona: „Curtea reţine că reclamanta este partea căzută în pretenţii în sensul normei de procedură, prin urmare este obligată la suportarea cheltuielilor de judecată proprii, precum şi ale celorlalte părţi în proces”, se arată în motivare. Dintre toate părţile implicate în acest dosar, doar RNP a putut face dovada unor cheltuieli legate de procesul tocmai finalizat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a pierdut definitiv procesul în care revendică 166.813 hectare de pădure.
 Vizualizări articol: 4056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.63/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 19 voturi
Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a pierdut definitiv procesul în care revendică 166.813 hectare de pădure4.6519

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Com trimis de
(28 nov 2014, 12:29:27
in sfarsit neam dat seama in ce pericol se afla societatea noastra. ganditiva cati bani ia biserica de la prostime fara sa faca ceva pentru ei. felicitari justitiei
2.   Bravos... trimis de
(28 nov 2014, 13:56:04
Subscriu comentariului de mai sus..Bogdan Zaharesculaughing)...Mi se pare de-a dreptul hilar modul cum se bate`n chept avocatul Tudor despre asa zisii ``proprietari`` din fondul bisericesc si drepturile lor dinainte de 1938. Pai preacuratele si prea nevinovatele fete bisericesti au infiintat asociatia fondului in anii `90, in 1938 si inainte se incaltau cu fesul...nu vad cum ar fi putut sa fie proprietari pe altceva decat pe tetinele biberoanelor...dar ma rog. Om fi noi toti neshte tampitzi si nu realizam ca batman-ii propovaduitori de cutia milei or fi descoperit o modalitate de a calatorii in timp.
3.   Cine este fundatia Fondul Bisericesc Ortodox trimis de
(28 nov 2014, 14:35:29
Conform actului constitutiv din 15 martie 2000, Fundația Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei avea 27 de membri fondatori, persoane fizice, din care au mai rămas 22.
IPS Pimen Suceveanul, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuţilor, președinte
Mircea Nuțu, preot, consilier economic al Arhiepiscopiei, la acea dată
Aurel Goraș, preot protopot de Câmpulung Moldovenesc
Petru Crăciun, preot consilier la Arhiepiscopie
Gheorghe Brădățanu, preot consilier la Arhiepiscopie
Petru Fasolă, fost viceprimar de Rădăuți
Constantin Patrolea, preot protopop Fălticeni
Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareț al Mânăstirei Putna
Mihail Bălan, stareț al Mânăstirei Râșca
Benedicta Tatulici, stareța Mânăstirei Vatra Moldoviței
Irina Pântescu, stareța Mânăstirei Voroneț
Ioan Alisavetei, contabil - șef al Arhiepiscopiei
Petru Asmarandei, referent la Arhiepiscopie
Costel Ciobanu, casier la Arhiepiscopie
Ienache Drob, revizor contabil la Arhiepiscopie
Liviu Gâză, revizor contabil la Arhiepiscopie
Vasile Irimia, preot protopop de Suceava
Mihai Valică, preot
Grigoriu Bogdan
Gheorghe Bujor
Gheorghe Calancea
Tatiana Pintilie

4.   Cine este fundatia Fondul Bisericesc Ortodox trimis de
(28 nov 2014, 14:37:29
Cei 22 de fondatori ramasi ai Fondului Bisericesc erau gata de a prelua 38% din suprafața județului Suceava, acoperită cu pădure, atât cât fac cele 166.813 ha.Pe langa paduri sunt revendicate peste 160 de clădiri, majoritatea sedii de cantoane sau ocoale.Din toata tarasenia asta eu asa inteleg.Ca in 2000 27 de cetateni au format o fundatie.Apoi au zis ca ei sunt fundatia aia din 1870.Care este legatura intre ,de exemplu ,domnul Ienache Drob si austroungari?Dumnezeu stie.Apoi aceasta fundatie care zice ca e fundatia din 1870 vrea 38% din padurile Sucevei.Daca n-at fi tragic ar fi comic.Nea Pimen de-abia asteapta sa ia drujba in spate si sa rada codrii Bucovinei.

5.   Cine este fundatia Fondul Bisericesc Ortodox trimis de
(28 nov 2014, 14:38:53
Cea mai mare suprafaţă de pădure din România, evaluată la aproximativ 10 miliarde de euro, era pe cale de a intra pe mâna unei fundaţii bisericeşti, Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB).Fundaţia umanitară bisericească, înfiinţată în anul 2000, se pretinde succesoarea fundaţiei înfiinţată în anul 1925 de către statul român, prin lege specială, ca persoană juridică de drept public. "Este de neînţeles cum o fundaţie careia nu i s-a acordat nici măcar statutul de fundatie de interes public a fost declarată continuatoarea unei fundaţii de drept public", mai spune purtatorul de cuvant RNP, ing. Cristian Becheru.Fundatia veche a fost fondată în 1925 de statul român prin lege specială şi a funcţionat până în 1948.In "Statistica pădurilor din anul 1924 realizată de Ministerul Agriculturii", imprimeria statului Chişinău, în partea a II-a, la pădurile instituţiilor şi stabilimentelor publice, apar pădurile fondului religionar ortodox din Bucovina cu o suprafaţă de 192.000 hectare de pădure,ca apartinand statului roman.

6.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(28 nov 2014, 14:55:13
Biserica Ortodoxă Română se află în topul celor mai profitabile instituţii din ţară, iar veniturile continuă să crească. Arhiepiscopiile şi Mitropoliile din ţară deţin averi uriaşe, de la clădiri, terenuri, mii de hectare de pădure până la trusturi de presă. În ultima perioadă, mai multe organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia asupra bogăţiilor Bisericii, stârnind un val de dispute publice.Ţara noastră are cele mai multe biserici pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, pe întreg teritoriul României există 18.000 de biserici şi doar 400 de spitale. Lăcaşe noi de cult se construiesc la tot pasul, ceea ce aduce prosperitate financiară continuă Bisericii Ortodoxe.Cultul ortodox deţine la nivel naţional 35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil.

7.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(28 nov 2014, 15:01:12
Zeci de mii de hectare de pădure, hoteluri şi pensiuni în Neamţ, Suceava şi Iaşi, un spital privat şi un centru de conferinţe sunt doar câteva dintre bunurile lumeşti din administrarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.Mitropolia Moldovei şi Bucovinei stăpâneşte o avere greu de estimat în echivalent bănesc. Conform Legii Cultelor, bisericile şi mănăstirile plătesc impozit numai dacă declară că desfăşoară activităţi economice, după cum a precizat Cristina Ionescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Neamţ. Din această cauză, multe dintre proprietăţile Mitropoliei nu figurează în evidenţele fiscale. Mănăstirile asigură cel mai important lanţ de cazare. În staţiunea Durău, Mitropolia deţine un hotel în toată regula, „Casa Pelerinul“, şi alte şase vile pentru servicii de cazare independente de mănăstire. La Miclăuşeni, undeva după graniţa cu judeţul Iaşi, Mitropolia a dobândit şi un castel, lăsat moştenire de ultima supravieţuitoare a familiei Sturdza.Un alt domeniu în care Mitropolia Moldovei deţine proprietăţi importante este cel silvic: suprafaţa de pădure deţinută ajunge la aproape 10.000 de hectare. În urmă cu câţiva ani, de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ au fost retrocedate către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei 9.615 hectare de pădure. Odată cu pădurea, Mitropolia a obţinut şi clădirile construite pe terenul respectiv. Mitropolia a mai primit sediul Ocolului Silvic Târgu Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Mănăstirea Neamţ, cantonul silvic de locuit de la pepiniera silvică Dumbrava, cantonul silvic de locuit de la Cărbuna, cantonul cu etaj de la Mănăstirea Neamţ, sediul de brigadă silvică de la Secu şi cabana forestieră Secu. Preoţii au mai obţinut şi celebra cabană de vânătoare a lui Ceauşescu de la Nemţişor, unde se organizează petreceri private, împreună cu celelalte trei cabane şi chioşcul de vânătoare.

8.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(28 nov 2014, 15:08:20
Cea mai mare lovitură în afaceri a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei ar fi fost însă, de departe, obţinerea dreptului de proprietate asupra celor 166.000 de hectare de pădure revendicate pe raza judeţului Suceava încă din 2001.De menţionat că până în prezent, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a primit 15.000 de hectare de pădure, câte 30 de hectare pentru fiecare unitate de cult.Şase vile şi o sală polivalentă din comuna Ceahlău (judeţul Neamţ), aflate în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost trecute de Guvern, în mod gratuit, în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Transferul proprietăţilor a fost aprobat prin hotărâre aprobată recent de Guvern.
Vilele, denumite "Floare de Colţ", "Crinul", "Toporaşul", "Ghiocelul", "Bujorul" şi "Viorica", au fiecare o suprafaţă construită de peste 150 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de peste 300 metri pătraţi, iar sala polivalentă are o suprafaţă desfăşurată de 4.572 metri pătraţi şi o suprafaţă construită de 1.722 metri pătraţi.

9.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(28 nov 2014, 15:12:46
In ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserică nouă la fiecare două zile; finanțările fiind asigurate, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În aceeași perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educației, s-au desființat peste 21.000 de unități de învațământ, ceea ce este echivalent cu disparitța a patru școli în fiecare zi a fiecărui an .după 1989 în România s-a construit în medie 200 de biserici noi pe an. Astfel că în perioada 1989-2010 au apărut 4.000 de biserici noi.
Potrivit raportului Curții de Conturi pentru 2011, Biserica Ortodoxă a beneficiat de circa 8 milioane de euro, bani din rezerva bugetului de stat. Potrivit aceluiași raport, banii au fost direcționați către construirea Catedralei Neamului, construcție care va necesita circa 200 de milioane de euro.

10.   Biserica ortodoxa romana trimis de
(28 nov 2014, 15:16:59
Potrivit datelor făcute publice de către reprezentanţii ASUR, în România există 56.000 de clerici, "mai mulţi decât medici, care sunt circa 48.000".
Preoti 17.000
Personal neclerical(ex.clopotar) 19.000
profesor religie 10.000
Calugar 10.000
Calugarii nu primesc efectiv salarii,dar statul le plateste asigurarile de sanatate.
Plata personalului neclerical este realizată de la administraţiile locale.
Pe 29 decembrie 2013 s-au implinit150 de ani de la secularizarea averilor mănăstirești realizată de Alexandru Ioan Cuza. .Secularizarea averilor mănăstirești a fost, alături de reforma agrară, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea României, prin care proprietățile bisericilor și mănăstirilor închinate din țară au fost trecute în proprietatea statului. Alexandru Ioan Cuza a folosit averile manastiresti pentru intretinerea scolilor si spitalelor.

11.   Se ştie trimis de
(28 nov 2014, 17:57:44
Radumamii dacă ai informaţii şi de forestoarele,gaterele care sunt administrate de parohiile ce se ocupă cu tăierea materialului lemnos.
De la Vicov în sus.
12.   Era si timpul!!! trimis de
(29 nov 2014, 01:00:32
Deci sa va spun un lucru, cred ca din toate lucrurile care a trecut Suceava, acesta este unul din cele mai bune.
Pentru toti cei care plang de biserica, as vrea sa ii intreb: ce credeti ca biserica face cu atatea hectare de padure, hm? Credeti ca ei o restaureaza pe restul? Ca o pazeste sa nu fie furata de hoti de lemne?
Nu domnilor, biserica vindea padurea aia ca paine calda pentru orice il interesa sa cumere lemne. Din toata padurea aia, Biserica castiga destul bani sa se intretina inca 100 de in Suceava.
In primul rand, nu este firesc ca o resursa natural sa apartina numai unui grup de oameni. Padurile alea au fost sub-evaluate si date sau vandute pe nimic bisericii. Cum poti sa spui ca a fost corect ca biserica sa aiba tot?
Asta e ca si cum eu as cumpara raul Suceava si taxez tot orasul sa imi plateasca mie bani pentru o resursa data de Dumnezeu pe pamant pentru toti.

Acum nu vreau sa spun ca a fost o batalie intre bine si rau, a fost intre incompetenta si rau, si a castigat incompetenta. Acum vedem daca incopententa aia poate se va apuca de treaba si va deveni competenta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei