Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 nov 2014 - Anul XIX, nr. 276 (5785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dezbateri

Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii, marcată ieri la Prefectura Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii a fost marcată ieri, pe 25 noiembrie, la Prefectura Suceava, prilej cu care a fost lansată a IV-a ediţie a Campaniei ,,16 zile de activism împotriva violenţei şi respectarea demnităţii”.  Evenimentul a fost realizat în cadrul parteneriatului dintre Comisia Judeţeană pentru Egalitate de Şanse, Asociaţia SEVA, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

Vicepreşedinte al Comisiei Judeţene de Egalitate de Şanse, Angela Zarojanu, care este şi preşedinta Asociaţiei SEVA şi a fost moderatoarea evenimentului, a explicat că cele 16 zile de campanie „sunt momente de reflecţie, pentru ceea ce înseamnă învăţarea şi trăirea drepturilor şi obligaţiilor, asumarea rolului de cetăţean într-o societate democratică. Sunt 16 zile de activism împotriva violenţei şi respectarea demnităţii. Am numit campania <DAR>, adică <Dăruieşte. Ajută. Respectă>”.

Lucrările Campaniei „DAR” au fost deschise de Angela Zarojanu, care i-a avut alături de ea pe directorul executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, Mirela Florea, care a prezentat situaţia femeilor şi a bărbaţilor în poziţii de decizie în administraţia publică centrală în anul 2014, pe inspectorul principal de poliţie Ileana Iacob, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, care a vorbit despre aspecte ale dinamicii infracţionalităţii din sfera intrafamilială la nivelul judeţului Suceava, pentru ca, spre finalul dezbaterilor, Florin Tărnăuceanu, din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţiei Copilului Suceava, coordonatorul Proiectului UNICEF - „Nici un copil invizibil”, să vorbească despre impactul acestuia la nivelul comunităţii.

 

„În 2013 numărul infracţiunilor de loviri şi alte violenţe a cunoscut un trend descendent comparativ cu anul 2012”

Sociologul Ileana Iacob a spus că „înanul 2013, numărul infracţiunilor de loviri şi alte violenţe a cunoscut un trend descendent comparativ cu anul 2012, de la 253 în anul 2012, la 238 în anul 2013, scăderea fiind de 15 infracţiuni de acest gen, adică aproximativ 6%. De asemenea, pentru toate infracţiunile comise cu violenţă în mediul familial, scăderile sunt vizibile, exceptând numărul infracţiunilor de omor (plus unu), în creştere în anul 2013, în comparaţie cu anul 2012. Când vorbim însă despre violenţa asupra copiilor, aceasta este, din punct de vedere social, mai bine tolerată decât violenţa manifestată în sens invers, dinspre copii spre părinţi. 93,49% dintre cei chestionaţi au răspuns că este foarte grav ca părinţii să fie bătuţi de copii, în timp ce 74,42% sunt de părere că este foarte grav faptul că părinţii îşi bat copiii.

Transpare astfel credinţa socială care aprobă violenţa ca metodă de educaţie şi control, de disciplinare a femeilor şi copiilor pe principiul că <bătaia e ruptă din rai> şi reflectarea inegală a dominaţiei culturale a adulţilor în raport cu copiii”.

 

Memoriu cu măsuri necesare în direcţia prevenirii şi combaterii violenţei în familie

În cadrul Campaniei „DAR”, preşedinta Asociaţiei SEVA le-a propus tuturor participanţilor să semneze un memoriu adresat Prefecturii Judeţului Suceava, Preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, consilierilor din Consiliul Judeţean Suceava, primarului municipiului Suceava, consilierilor din Consiliului Local Suceava, prin care solicită întreprinderea „ de măsuri necesare în direcţia prevenirii şi combaterii violenţei în familie”. Printre măsurile propuse în memoriu se numără şi aceea prin care „victimelor nevoiaşe să li se acorde sprijin financiar pentru decontarea certificatului medico-legal”, „să se facă o evaluare internă pentru a cunoaşte situaţia exactă a serviciilor oferite victimelor violenţei în familie, direct sau prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale”, precum şi, în viitor, „să se prevadă existenţa de servicii pentru prevenirea şi combaterea violenţei, ţinând cont că România a semnat Convenţia de la Istanbul şi, după armonizarea legislativă, în ţara noastră vor trebui create servicii specializate pentru victimele violului şi ale altor violenţe sexuale”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii, marcată ieri la Prefectura Suceava.
 Vizualizări articol: 1692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeii, marcată ieri la Prefectura Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei