Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 nov 2014 - Anul XIX, nr. 276 (5785)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acţiune în justiţie

O parte din agricultorii somaţi să returneze subvenţii în dosarul fraudelor anchetate de DNA dau în judecată APIA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sutele de crescători de animale din zona Horodnic care au primit somaţii privind returnarea subvenţiilor pentru animale, pe motiv că le-au încasat ilegal, mai exact că dosarele lor au fost semnate în fals, nereguli ieşite la iveală în marele dosar de corupţie instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), nu au returnat nici un leu din sumele imputate, iar o parte dintre ei vor da în judecată Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava.

Vasile Coroamă, cel care îi reprezintă pe crescătorii de animale care au de returnat subvenţiile pe cap de animal aferente anului 2013, a declarat că sunt 125 de persoane care şi-au dat acordul în scris pentru a da în judecată APIA, cererea de chemare în instanţă urmând a fi depusă la finele acestei săptămâni la Tribunalul Suceava, Secţia Contencios Administrativ.

„Vom cere în instanţă anularea proceselor verbale prin care ni s-a impus returnarea subvenţiilor, deşi în marea majoritate a cazurilor oamenii au luat sume pentru animale pe care le au, doar că alte persoane au semnat în locul lor”, a declarat Vasile Coroamă. Argumentul principal al oamenilor este că dosarele le-au fost semnate în fals în complicitate directă cu lucrători ai Agenţiei de Plăţii şi Intervenţii în Agricultură Suceava, condiţii în care obligaţia de a da înapoi subvenţiile ar fi abuzivă.

Este un argument plauzibil, în condiţiile în care procesele verbale de restituire a sumelor au fost întocmite pentru că nu s-a respectat condiţia ca beneficiarul să depună cererea în nume propriu sau prin intermediul unei persoane împuternicite în acest sens.

Vasile Coroamă a explicat: „În legislaţie se spune clar că dosarele se semnează de beneficiar în prezenţa unui reprezentant APIA. În realitate, cei de la APIA le-au spus oamenilor să dea dosarele la medicul veterinar (n.r. - Neculai Toma, pus sub acuzare în dosarul DNA), care se va ocupa de tot. Credem că de aici rezultă o complicitate clară, iar beneficiarii nu au fost decât nişte victime”.

Prin deschiderea procesului, reclamanţii vor solicita şi ca decizia de returnare a sumelor să fie suspendată până la finalizarea definitivă a acţiunii în instanţă.

 

330 de crescători de animale au de dat înapoi peste 260.000 de lei

Oficialii APIA Suceava au precizat în urmă cu două săptămâni, când 60 de crescători de animale din Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus au venit la sediul instituţiei să le ceară socoteală, că 330 de crescători de animale din zona Horodnic, care au încasat plăţile naţionale complementare pe cap de animal în baza dosarelor întocmite de medicul veterinar Toma, au de returnat 260.715 lei. Beneficiarii au de dat înapoi, fiecare, de la câtva sute la câtva mii de lei, în funcţie de numărul de animale declarate. Actuala conducere a APIA Suceava a admis că, în mod normal, dosarele trebuiau semnate de beneficiari în faţa unui angajat APIA, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Pentru aceste nereguli şi multe altele mai mulţi angajaţi APIA sunt suspendaţi din funcţii şi anchetaţi în dosarul DNA, foarte probabil mulţi urmând a fi trimişi în judecată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O parte din agricultorii somaţi să returneze subvenţii în dosarul fraudelor anchetate de DNA dau în judecată APIA.
 Vizualizări articol: 3722 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O parte din agricultorii somaţi să returneze subvenţii în dosarul fraudelor anchetate de DNA dau în judecată APIA5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cand le dai le fata vaca, cad........ trimis de
(26 nov 2014, 18:03:28
Sa dea toti banuti inapoi plus dobanda.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei