Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 nov 2014 - Anul XIX, nr. 259 (5768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Suceava

Peste 20.000 de familii, la un pas de a rămâne din nou fără căldură şi apă caldă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Furnizarea căldurii şi apei calde în municipiul Suceava ar putea fi din nou întreruptă, de luni dimineaţă, pe termen nelimitat, din cauza datoriilor imense acumulate producătorul de energie termică.

Printr-o adresă oficială transmisă ieri de firma Bioenergy Suceava, care gestionează noua centrală termică, pe biomasă, către Termica Suceava, dar şi conducerii Primăriei Suceava şi Consiliului Local Suceava, se solicită plata urgentă, până pe 7 noiembrie, a restanţelor acumulate pentruenergia termică furnizată, în valoare de aproape 17 milioane de lei (4 milioane de euro).

În caz contrar, de săptămâna viitoare, sucevenii nu vor mai avea căldură şi apă caldă, pentru că centrala îşi va sista din nou activitatea, la fel cum s-a întâmplat în data de 7 octombrie, din cauza lipsei de combustibil (biomasă).

„Dat fiind cuantumul şi vechimea creanţelor datorate, în data de 9 noiembrie 2014 vom fi nevoiţi să reînchidem centrala, fapt de care Termica Suceava este singură şi deplin răspunzătoare şi de natură să afecteze nu doar interesele noastre, ci şi pe cele ale locuitorilor municipiului, beneficiarii finali ai serviciului furnizat, în plin sezon toamnă-iarnă”, se arată în adresa trimisă de Bioenergy.

În municipiul Suceava sunt aproximativ 21.000 de consumatori racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, care ar fi afectaţi de oprirea centralei termice.

 

Nici un ban de la Termica, iar cei de la Guvern sunt încă aşteptaţi

Reprezentanţii producătorului de energie termică, Bioenergy, spun că sunt forţaţi să oprească producţia, în condiţiile în care repornirea centralei, pe biomasă, în urmă cu două săptămâni, s-a făcut integral din efortul lor financiar, în ideea că vor primi rapid o parte din sumele restante.

Numai că până în prezent, promisiunile nu au fost onorate, în contul Bioenergy nefiind virat vreun ban, nici din cei aşteptaţi de la populaţie, care are restanţe de aproximativ 15 milioane de lei în contul energiei termice consumate, nici de la municipalitate, în contul subvenţiei la energia termică.

„Suma de două milioane de lei alocată de Guvern în contul subvenţiei datorate de municipalitate pentru energia termică consumată de populaţie nu a fost virată nici până astăzi. Mai mult, deşi se încasează zilnic sume destul de consistente de la asociaţiile de proprietari, Termica nu a făcut nici o plată în ultimele două săptămâni”, a explicat directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, cauzele care au dus din nou la un blocaj al funcţionării noii centrale termice.

Restanţele pe care Bioenergy le are de recuperat sunt de aproape 17 milioane de lei (15.941.940 de lei – restul de plată pentru energia furnizată către Termica, la care se mai adaugă 994.942 lei – penalităţi de întârziere calculate conform contractului).

Bioenergy a formulat numeroase cereri de plată de urgenţă a creanţelor acumulate în 2014, atât către Termica, cât şi către administratorul judiciar al acesteia, Management Reorganizare Lichidare Iaşi, dar, în loc să scadă, cuantumul acestora a crescut constant.

„Întrucât nici până în prezent nu ne-au fost achitate debitele restante şi având în vedere perioada de timp de când sunt datorate, respectiv februarie – octombrie 2014, precum şi cuantumul debitului, solicităm achitarea până la 7 noiembrie a întregii creanţe pe care o datoraţi”, se afirmă în adresa oficială trimisă către Termica.

 

Banii de la Bucureşti, deblocaţi, dar insuficienţi

Riscul ca sucevenii să rămână din nou fără apă caldă şi căldură l-a făcut pe primarul Ion Lungu să caute o rezolvare parţială a problemei la Bucureşti.

„Astăzi am reuşit deblocarea fondurilor alocate Sucevei prin decizie de Guvern. Plata celor două milioane de lei a fost făcută şi în 2-3 zile banii se vor regăsi în contul Bioenergy. Voi mai purta discuţii cu reprezentanţi ai Guvernului, în ideea de a fi alocate fonduri suplimentare, pentru că încasările de la asociaţii merg greu”, a declarat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.

Plata celor două milioane de lei de la Guvern a fost confirmată şi de către prefectul Sucevei, Florin Sinescu, care a atras atenţia asupra faptului că trebuie făcut un protocol între Termica şi Bioenergy, astfel încât o parte din banii încasaţi de la populaţie să ajungă şi la producătorul de energie termică.

„Astăzi de dimineaţă, acea sumă aprobată prin HG s-a virat prin Trezorerie către municipiul Suceava. Vorbim de cele 20 de miliarde de lei vechi. Cel mai probabil suma va fi mâine la dispoziţia primăriei. Este important că ele au fost deja trecute prin Consiliul Local. Vor ajunge imediat în conturile Termica şi de acolo la Bioenergy, astfel încât aprovizionarea cu biomasă să poată continua. Trebuiesusţinut în continuare ceea ce înseamnă acest protocol asumat cu contribuţia celor de la Termica în valoare de 42% din producţia care a fost încasată de la populaţie. Cu acest ritm de încasări, plus subvenţia care trebuie să vină de la primărie, cred că putem găsi o variantă de susţinere financiară astfel încât biomasa să fie aprovizionată în mod continuu, iar întreruperea energiei termice să nu fie posibilă”, a spus ieri prefectul Sucevei.

Plata celor două milioane de lei alocate de Guvern în urmă cu mai bine de două săptămâni nu rezolvă decât parţial problema noii societăţi care produce energie termică pentru municipiul Suceava, care a acumulat, la rândul ei, datorii imense către furnizorii de masă lemnoasă, încât, dacă nu achită o sumă consistentă în contul facturilor restante, nu va beneficia de biomasa necesară funcţionării centralei.

Aşa s-a întâmplat şi luna trecută, când, de pe 7 octombrie până pe 24 octombrie, sucevenii nu au avut apă caldă şi nici căldură, centrala termică fiind oprită, din cauza opririi aprovizionării cu biomasă de către furnizori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 20.000 de familii, la un pas de a rămâne din nou fără căldură şi apă caldă.
 Vizualizări articol: 4666 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 10 voturi
Peste 20.000 de familii, la un pas de a rămâne din nou fără căldură şi apă caldă2.1510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Forte proaspete trimis de
( 6 nov 2014, 11:46:22
Domul Lungu e disperat.Jumate din Suceava risca sa ramana fara apa calda si caldura.Dupa milogeli prelungi si promisiuni facute lui Ponta Dragnea i-a aruncat 2 milioane de lei.Dar banii intra in contul Termica (care este in insolventa)asa ca nu se stie daca vor pleca mai departe la Bioenergy.Domnu Dragnea,sunt eu domnul Lungu,primarul Sucevei.Domnu primar,sunt foarte suparat pe dvs.Suceava a votat cu Iohannis.Pai asa campanie ai facut tu pentru domnul Ponta?Sunt foarte suparat.Domnul Dragnea,am mari probleme.Ce probleme?Imi mai trebuie pentru caldura 17 milioane lei.Domnul primar,uite sunt baiat bun,iti mai dau 17 milioane dar trebuie ca domnul Ponta sa castige alegerile in Suceava.esti in stare?Va promit domnu Dragnea ca voi face tot posibilul.Domnu primar,si uite ca-ti trimit forte proaspete.Ti-l trimit pe Vadim si pe Dan Diaconescu sa te ajute.
2.   Forte proaspete trimis de
( 6 nov 2014, 11:59:55
Miting electoral in fata Prefecturii.Domnul Lungu e pe scena alaturi de Vadim Tudor si de Dan Diaconescu.Domnul Vadim ,aveti cuvantul:"Rusine mafiotilor,domnul Ponta este un infractor care vrea să fie şeful statului,un spion obraznic care a furat un doctorat în trei minute de pe internet”. Domnuuuul Vadim,trebuie sa-l vorbiti de bineee.E cu dvs acuma.AAA,daaa?Stai asa:
Ponta Omul
Cinstiţi-mă cu dreptul de-al îmbrăţişa
Ca pe un om tânăr şi călit de furtună
Pentru verbul lui răspicat
Pentru gândirea lui ca platina
Pentru inima sa omenească şi mare şi bună
Si acuma voi citi o noua poezie intitulata:Mr.Pirt si Curva Popii.Domnuuuuuuu Vaaddiimmm!!!!!!!zise Lungu disperat.
3.   Forte proaspete trimis de
( 6 nov 2014, 12:12:28
Miting electoral in fata Prefecturii.Domnul Lungu e pe scena alaturi de Vadim Tudor si de Dan Diaconescu.Domnul Diaconescu,aveti cuvantul:"Eu mă bat cu ciocoiul Ponta, peste tot unde sunt cei mai mari bandiţi. Să înlăturăm pe mega-ciocoii lui Ponta”.
Domnuuuuuuuuuuu Diaconescuuuuu,sunteti cu domnul Ponta acumaaaa.Spuneti ceva de bineeee!!!! zise Lungu disperat.
4.   De ceva vreme trimis de
( 6 nov 2014, 12:46:04
De ceva vreme mai exact de un an, brusc si inevitabil s-a dat ultimatumul:

*************************** IT'S ALL ABOUT THE MONEY **************************
5.   De ceva vreme trimis de
( 6 nov 2014, 12:50:51
**********************************************
* *
* Inainte probabil, dupa cum s-a scris in editiile precedente cam de *
* prin 90 se * plateau toate in samburi nuci cartofi si altele si in schimb * * primeam huila pentru a pune pe foc la CET . Acu suntem MODERNI *
****************************** *
6.   REVOLTATOR trimis de
( 6 nov 2014, 13:32:19
Trebuie sa ne mobilizam si sa iesim in strada!! Asa nu se poate trai, la cheremul unora care ba opresc, ba pornesc centrala depinde de cum se trezesc dimineata.
Sa iesim sa ne cerem drepturile!! Nu s-a revoltat orasul la timp si de asta isi permit sa-si bata joc de oameni in halul asta!!
Daca se opreste apa, haideti cu totii luni cu sapunul si prosopul la primarie!!
7.   Lungule trimis de
( 6 nov 2014, 13:36:05
alo DNA,inainte de existenta bioenergi CET producea pe carbune si la acelasi pret pe care lau cerut si'l cer in continuare cei de la bioenergi - doar ca acestia ne rad toate padurile si au beneficiat de toate utilitatile la gard - pret preferential , cu dedicatie si fara licitatie o sustinere continua a PRIMPRELICARULUI , cum de cei de la bioenergi merg pe profit =sau cifra de profit 0 . DE ce nu se sapa
8.   Moment incredibil la Antena 3! trimis de
( 6 nov 2014, 14:04:46
Moment incredibil la Antena 3! Un membru marcant al PNL a fost dat afara din platou de catre moderator pentru ca il sustinea pe Iohannis!!!
9.   Conceptii diferite trimis de
( 6 nov 2014, 14:27:58
Candidatul ACL la funcţia de preşedinte al României, Klaus Iohannis, a declarat azi, că primul lucru la care vrea să renunţe când va ajunge şef al statului este imunitatea preşedintelui ţării."Am multe discuții în jurul imunității. Primul lucru la care vreau să renunț este imunitatea președintelui României. Toată lumea înțelege și este de acord că trebuie să existe o protecție pentru opinia politică. Dar dincolo de asta e inadmisibil ca prin proceduri parlamentare să fie împiedicată justiția să își facă treaba", a spus Iohannis."Ponta e un pericol pentru România, pentru democrația din România, pentru modul în care știe să conducă un partid, și prin felul prin care vrea să deturneze natura problemelor. E un pericol pentru economia românească. Ponta e un pericol pentru orientarea occidentală, pro-atlantică a României. Ne indeparteaza de idealurile care ne leaga de partenerii din Europa si SUA. Daca va fi ales Ponta, in 2015 ne asteapta cresteri de impozite si taxe, pana si CE a avertizat Romania in sensul acesta. Exista pericolul renuntarii la cota unica si revenirea la impozitarea progresiva. Exista pericolul clar sa ne trezim cu toti coruptii aministiati si gratiati. Eu nu voi accepta o lege a aminstiei asa cum e ea pregatia in sertarele pesediste", a mai spus candidatul ACL.
10.   Conceptii diferite trimis de
( 6 nov 2014, 14:41:40
Pe de alta parte,Vadim Tudor,aliatul actual al lui Ponta spune:"Noi dorim sa se respecte legea si sa se termine cu arestarile astea abuzive, sunt arestari abuzive, o rusine. Arestezi un fost prim-ministru al Romaniei, arestezi un vicepresedinte al Camerei Deputatilor, pe Viorel Hrebenciuc. Are pacatele lui, dar a avut si merite.
Cat despre treaba cu padurile, asta este o comicarie. Si a negociat cu tanarul Dan Sova sa se dea o lege a amnistiei, pai asta am vorbit si eu cu toata lumea. Sigur, sa se dea, ca sunt multi oameni inchisi pe nedrept! Cati mai urma sa mai aresteze?
Mai dam niste texte din Vadim din perioada ante pupat in kur Ponta:
"Tinere spion Victor Ponta, de ce spui mandri ca suntem romani cand tu joci ceardasul pe mormantul Romaniei, cea mai periculoasa organizatie terorista, mai periculoasa decat Al Qaida, e vorba de UDMR (...) De ce nu vii la o intalnire cu mine, te bag sub masa si mătur... esti o carpa in fata poporului roman", a spus Vadim.

11.   Ungurii au demnitate trimis de
( 6 nov 2014, 14:49:57
Desi Ponta i-a cooptat la guvernare,desi i-a lasat sa aiba steagul tinutului secuiesc si alte cele,nici macar ungurii nu-l sprijina pe Ponta."Recomandăm alegatorilor să voteze propriilor convingeri", a anunțat joi liderul UDMR Kelemen Hunor, după o ședință a formațiunii.UDMR a condamnat în același timp alianța cu PRM a UNPR.
12.   In sfarsit s-a urnit Neamtul trimis de
( 6 nov 2014, 14:57:54
Cei care au urmărit conferinţe de presă a candidatului ACL, de joi, de la Cluj-Napoca, au putut vedea un Klaus Iohannis diferit de ce a lăsat acesta să se vadă până în prezent. Declaraţii tăioase, replici spumoase, atacuri acide - au fost toate în repertoriul lui Iohannis.ohannis s-a referit şi la dezbaterile electorale asupra cărora nu reuşeşte să se înţeleagă cu Ponta."PSD spune 'Doar nu negociem cu sasul ăla, doar noi conducem ţara, ce naiba!'. Ei vor să stabilească programul, temele, televiziunile. Nu aşa se face în lumea democrată. Nu e o harababură acolo, e o dezbatere în faţa naţiunii. Nu pot să accept această atitudine de infatuare. Domnul Ponta confundă universitatea cu căminul cultural, la nivelul său de doctorat. "
Asa frate da-i inante cu tupeu.Ca poti frate.Asa mai guraliv,mai sarcastic,mai pe repede inainte.
13.   Pffff trimis de
( 7 nov 2014, 09:43:49
cand va hotarati sa iesiti in strada sa aveti la voi si chitantele ca ati platit luna de luna asociatia si nu aveti datorii....ca sa va creada cineva ca asa cu vorba nu va cred nici cainii...
nu intereseaza pe nimeni daca au sucevenii apa calda sau calldura....ce? nu va convine? inviati-l pe ceausescu sa va fie mai bine....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei