Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 oct 2014 - Anul XIX, nr. 254 (5763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Simplu şi eficace

A escrocat bugetul primăriei pentru a-şi acoperi o delapidare de 170 de milioane de lei vechi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Contractele de prestări servicii rămân cea mai la îndemână metodă de aspirat banii publici, indiferent dacă este vorba despre câteva mii de euro sau de milioane. Contabila Primăriei Vultureşti, Elena Păvăluc, o demonstrează prin aplicarea unei scheme simple şi eficiente, prin care a sustras lejer din bugetul instituţiei o sumă echivalentă cu 4.000 de euro. Pentru asta a avut nevoie doar de un card, cu codul PIN, al unui angajat al primăriei. În cazul de faţă, acesta a fost Florin Onuţu, angajat ca electrician, cu contract de presări servicii.

Iată povestea, în varianta lui Florin Onuţu: în primele luni ale anului 2013, ca angajat al primăriei şi-a primit salariul pe card. Apoi contabila i-a spus că va primi banii direct de la casierie, după care la un moment dat a fost informat că nu-şi mai primeşte salariul deoarece primăria nu mai are bani: „La insistenţa mea, mi-a promis că-mi dă salariul din casierie, cu condiţia să-i aduc cardul şi codul PIN pentru ca în continuare să-mi vireze salariul pe card. Cardul a rămas la doamna contabilă şi în cursul anului 2014, până la data de 4 septembrie 2014, când m-a sunat disperată că s-a blocat cardul meu în bancomat. M-a chemat la primărie şi mi-a spus că trebuie să merg urgent la bancă pentru a rezolva problema cardului. Eu ştiam că expirase cardul, aşa că m-a trimis la Fălticeni cu maşina, cu Lupu Alexandru, angajat al primăriei. Mi-a spus să rezolv cu cardul şi să scot toţi banii şi să-i aduc ei la primărie, fără să ştie nimeni”.

 

Onuţu: „Când am reparat eu, doamnă, în toată comuna iluminatul public, dacă primăria nu-mi dă bani nici de un bec?!”

Când a scos banii din cont, surpriză: în total 17.047 de lei. I-a cerut funcţionarei de la bancă un extras de cont, a venit la primărie şi i-a dat banii contabilei. Spune că a întrebat-o ce-i cu banii în cont  şi ea i-a răspuns că sunt sume pentru prestările de servicii făcute primăriei. N-a mai pus alte întrebări, însă în data de 22 octombrie, când a mers să vadă dacă au intrat în cont subvenţiile pentru agricultură, a cerut un extras de cont şi pentru luna august şi a văzut că atunci fusese o altă depunere, de 10.000 de lei. De data asta s-a dus să se lămurească la primar, la Trezorerie şi Parchet. A lăsat la primărie o reclamaţie scrisă şi aşteaptă rezultatul verificărilor pentru a şti ce are de făcut mai departe.

 

Cu Florin Onuţu şi cu Elena Păvăluc ne-am întâlnit ieri, la primărie, în prezenţa secretarului Marian Crăciun.

„Când am reparat eu, doamnă, în toată comuna iluminatul public, dacă primăria nu-mi dă bani nici de un bec?!”, a întrebat-o pe contabilă Florin Onuţu. „Dacă nu era cardul expirat, nici în ziua de azi nu ştiam că am avut atâţia bani în cont. Normal că n-am putut să iau nici ajutor de încălzire, dacă aveam bani. Plăţile la asigurările de sănătate nu-s făcute, ajutor de şomaj nu pot să iau, dacă mă dă afară, la pensii nu-i plătit nimic, ce treabă-i asta?”, a continuat omul. Salariul său la Primăria Vultureşti este de 700 de lei brut, respectiv 595 de lei net, bani care nu-i ajung de la o lună la alta.

 

Elena Păvăluc recunoaşte jongleria financiară

Contabila recunoaşte cu seninătate că a virat banii în contul lui Onuţu drept plăţi pentru contracte fictive de prestări servicii iluminat public, dar nu i se pare nimic anormal. Dimpotrivă, ea spune că un control al Curţii de Conturi efectuat la primărie în august- septembrie a  descoperit o lipsă în gestiune de 17.604 lei (170 de milioane de lei vechi), pe care trebuie să-i dea înapoi. „Nu puteam să aduc bani de acasă pentru primărie”, spune contabila nonşalant. Femeia susţine că depunerea banilor în cont s-a făcut cu ştiinţa şi acceptul lui Florin Onuţu şi spune că nu înţelege revolta acestuia, de vreme ce a ştiut de la început despre ce este vorba.

În ceea ce-l priveşte pe şeful instituţiei, primarul de Vultureşti, Mihai Grădinariu, contabila afirmă că operaţiunea s-a făcut fără ştiinţa lui, dar că ulterior, după retragerea banilor, adică 4 septembrie a.c., acesta a fost informat. „Ordinele de plată au fost semnate doar de mine, domnul primar nu a semnat. După ce banii au fost ridicaţi, au ştiut şi primarul şi vicele şi secretarul. Toţi au ştiut ce s-a făcut pentru a se recupera suma imputată de Curtea de Conturi. Florin mi-a adus banii şi i-am depus la Trezorerie imediat”, ne-a declarat Elena Păvăluc.

 

Primar: „A imitat un ordin de plată de-al meu şi mi-a falsificat semnătura”

Secretarul Marian Crăciun ne-a confirmat că nici unul dintre contractele de reparaţii iluminat public pentru care s-au făcut ordinele de plată nu există.

Contactat, primarul comunei, Mihai Grădinariu, ne-a declarat că el nu are nimic de-a face cu ingineriile financiare ale contabilei şi că activitatea financiar-contabilă din cadrul primăriei urmează a fi verificată amănunţit de un expert auditor extern pentru a stabili exact ce s-a întâmplat. Potrivit primarului, controlul Curţii de Conturi a stabilit că Elena Păvăluc şi-ar fi însuşit bani din casă, iar stratagema cu cardul lui Onuţu ar fi fost făcută cu scopul de a acoperi suma pe care ar fi delapidat-o. „Ea are declaraţie la dosar prin care recunoaşte că a luat banii, spunea că a avut nişte probleme de familie. A cerut clemenţă de la Curtea de Conturi şi s-a angajat să recupereze suma până în decembrie. Cu cardul, a imitat un ordin de plată de-al meu şi mi-a falsificat semnătura. Eu nici măcar nu eram în ţară când s-a întâmplat. E contabilă veche, am avut încredere în ea. După ce am aflat ce a făcut, am luat toate măsurile de aplicare a legii. Recuperez suma şi sesizez Parchetul. Trebuie să mai fac însă verificări pentru că nu mi-e clar dacă a furat sau nu banii”, a mai spus primarul Grădinariu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A escrocat bugetul primăriei pentru a-şi acoperi o delapidare de 170 de milioane de lei vechi.
 Vizualizări articol: 7698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
A escrocat bugetul primăriei pentru a-şi acoperi o delapidare de 170 de milioane de lei vechi3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PRIMARIA LITENI E LA FEL trimis de
(31 oct 2014, 21:12:10
-Bine spus ! La fel e si la Primaria Liteni, unde barbatul acestei incapabile contabile anume Pavaluc Benone e la fel ca femeia sa !
2.   ULCIORUL NU MERGE DE MULTE ORI.... trimis de
(31 oct 2014, 21:16:12
Astai pusa contabila de pe vremea raposatuli Primar care a murit! Dar a ramas acolo si a luato si pe sorasa Monica,iar barbatul lu sorasa Monica si anume Nicolae Trantorul satului e pus de Pavaluc Benone la Primaria Liteni ! Toata familia si neamul prin Primaria Vulturesti si Liteni!
3.   Despre barbatasu trimis de
(31 oct 2014, 21:24:46
Dl PAVALUC BENONE sotul Hoatei, (si el tot la fel) e un burduhanos care a fost COMPOSTOR LA CFR siacuma e mare BASCULA la PRIMARIE ! Il are la mana pe ONISEI ,Primarul LITENIULUI si tot ce dicteaza Benone , Tomita executa fara sa intrebe nimic ! Mai nou amandoi au casa pe aceeasi strada la 50 metri distanta pentru a se consulta si dupa servici !... Ca na , in ziua de azi tre sa furi cu cap si trebuie planuri !
4.   Daca Vine DNA la PRIMARIA LITENI....... trimis de
(31 oct 2014, 21:26:43
-Numa FEMEIA DE SERVICI SCAPA!
5.   Cum s-ar rezolva cazul? trimis de
(31 oct 2014, 21:32:03
-Prin Interogarea Dlui Pavaluc Benone la DNA, la FISC, LA Mediu (ca are groapa de gunoi la Liteni deschiza fara aprobari si impotriva legii) , la CURTEA DE CONTURI ! Ca stiti vorba Dupa SAC si PETIC ! ASA BARBAT, ASA FEMEIE !
6.   -Atentie trimis de
(31 oct 2014, 21:37:45
-Toti alimenteaza la Peco Liteni in masinile proprii, dar in contul Primarii si prostii de Litenari platesc TAXE SI IMPOZITE pentru PARAZITII ASTIA ! A mai trecut Liteniul si ca oras ca taxele sa fie duble si Pavaluc cu Onisei sa imparta banii! Bine mai zice Florescu cand face greva ! Omul are dreptate! Vrea sa se treaca localitatea din Oras in Sat pentru a scadea IMPOZITELE SI TAXELE! DA NA.. Nu convine la cei sus pusi!
7.   Tot PAVALUC trimis de
(31 oct 2014, 21:42:09
-Cu Buna stiinta Primarului , Benone (Burduhan sau Piedone de Liteni) spala bani cu Masina de gunoi, cu raba si escavatorul conduse de alt prost Ilicu, cu escavatorul propriu cu GROAPA DE GUNOI pe care o acopera Ilicu inainte de vreun Control, si multe altele da nui loc si timp ! Poate se sesizeaza Organele si sai traga de OUA!
8.   -si de FINAL ! trimis de
(31 oct 2014, 21:52:19
-Cred ca PAVALUC BENONE nu stia nimic de isprava cinstitei sotii ! Adica de 17.604 lei (170 de milioane de lei vechi). HA HA HA ! Hai sa fim seriosi !

9.   Curios ! trimis de
(31 oct 2014, 21:55:32
-De la care PRIMARIE se va lua banii pentru a fi RESTITUITI ! De la PRIMARIA LITENI sau VULTURESTI ! HA HA HA ! mie scarba de ei ! La puscarie cu ei sa se aplece dupa sapun ! Si sa mai slabeasca si BENONE ca saracu deatata TRAI bun e grele !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei