Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 oct 2014 - Anul XIX, nr. 230 (5739)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Facilităţi pentru nevăzătorii suceveni, pe bani europeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nevăzătorii suceveni vor beneficia de calculatoare cu software specific, cititoare în sistem Braille, achiziţionate din bani europeni. Acest lucru este posibil pe baza unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, proiect ai cărui beneficiari sunt nevăzători din Suceava, Republica Moldova şi Ucraina. Este vorba de Proiectul „Întărirea relațiilor de comunicare între nevăzători în regiunea transfrontalieră”, prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat și cofinanțat de statele participante în program.

 

Proiect în valoare de peste 150.000 de euro

Cei care derulează acest proiect sunt Asociaţia Nevăzătorilor din România - Filiala Judeţeană Suceava, în parteneriat cu Organizația Regională Cernăuți a Asociației Nevăzătorilor din Ucraina, Societatea Orbilor din Moldova şi Centrul Bucovinean pentru Reconstrucție şi Dezvoltare din Cernăuți. În zilele de 2-3 octombrie, la Suceava se află reprezentanţi ai nevăzătorilor din cele trei ţări partenere, care discută modalităţile prin care aceştia pot deveni mai vizibili şi despre căile de comunicare între ei, indiferent de ţara din care fac parte, de limba pe care o vorbesc.

Proiectul se va încheia pe 18 decembrie anul acesta şi are o valoare totală de 164.980 de euro, din care valoarea grantului acordat este 148.482 de euro, iar contribuția proprie a partenerilor este 16.498 de euro.

 

Peste 4.000 de nevăzători, în asociaţia suceveană

Grigore Baran, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România - Filiala Judeţeană Suceava, a făcut o prezentare a filialei sucevene, care are 4.238 de membri, dintre care 2.597 cu handicap grav şi 1.641 cu handicap accentuat. Doar 34 dintre ei sunt salariaţi, ca maseuri, în confecţii cartoane-mături, învăţământ. Prin acest proiect, după cum a completat Grigore Baran, se urmăreşte reducerea stării de izolare a nevăzătorilor în regiunea Cernăuți, orașul Chișinău și județul Suceava, „prin crearea unei baze tehnice şi condiții favorabile pentru comunicare, instruire, căutare locuri de muncă şi schimburi culturale”.

Reprezentanta Organizației Regionale Cernăuți a Asociației Nevăzătorilor din Ucraina, Tatiana Zavolicina, manager de proiect, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Hotelul Continental Suceava, că acest proiect „nu trebuie să se oprească aici. Este o colaborare fructuoasă, care trebuie să continue”.

 

Instruiri în vederea dobândirii cunoștințelor de lucru la calculator

Vicepreşedintele Societăţii Orbilor din Moldova, Ştefan Oprea, a declarat că  „nevăzătorii au nevoie să li se asigure accesul la informația scrisă, printată şi pe internet, vor să fie instruiţi în vederea deprinderii cunoștințelor de calculator şi citire în sistem Braille şi se aşteaptă ca pe baza acestui proiect cu finanţare europeană să se creeze o rețea transfrontalieră de comunicare între nevăzători”. 

Nevăzătorii din cele trei ţări vor organiza Festivalul „Modele bucovinene”, la care vor participa cei mai talentaţi dintre ei. Pe baza proiectului, se vor desfășura trei sesiuni de instruire pentru nevăzători în vederea dobândirii cunoștințelor de lucru la calculator, respectiv o sesiune de instruire pentru nevăzători în vederea dobândirii cunoștințelor de citire în sistem Braille, în Suceava, Cernăuți şi Chișinău.

Grigore Baran ne-a mai spus că două săli de curs din Suceava şi Cernăuţi vor fi reabilitate.

Prin proiect vor fi achiziționate echipamente IT, echipamente pentru citire în sistem Braille, software special și mobilier pentru dotarea sălilor de curs din Cernăuți şi Chișinău, precum și un microbuz care să faciliteze transportul participanților la sesiunile de training ce vor fi organizate în Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Facilităţi pentru nevăzătorii suceveni, pe bani europeni.
 Vizualizări articol: 2082 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Facilităţi pentru nevăzătorii suceveni, pe bani europeni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Muşchi de vită Centru Vechi Porţii:1Timp de preparare:20–25 minuteCalorii:800 calorii / porţieIngrediente:Muşchi de vită - 250 gBacon - 150 gCartofi - 150 gGorgonzola - 30 gSos brun - 7 mlSmântână dulce - 30 gVin roşu sec - 30 mlPere - 1 bucatăDovlecel - 30... Citeşte