Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 sep 2014 - Anul XIX, nr. 221 (5730)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Primăriile sucevene vor trebui să topească listele electorale permanente folosite la alegerile europarlamentare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăriile sucevene trebuie să distrugă listele electorale permanente folosite la alegerile pentru Parlamentul European care au avut loc în data de 25 mai 2014. Anunţul a fost făcut ieri de către reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Cristina Moraru, în cadrul unei întâlniri cu primarii şi secretarii de primării din judeţul Suceava şi cu prefectul Florin Sinescu. Cristina Morar le-a transmis primarilor că alegerile prezindenţiale din luna noiembrie a acestui an sunt „singurul scrutin” la care legea în vigoare prevede că după tipărirea listelor electorale permanente, toate exemplarele listelor vechi aflate la primării se dau spre topire operatorilor economici specializaţi în astfel de activităţi. Declaraţia reprezentantului Autorităţii Electorale Permanente a stârnit rumoare printre participanţii la şedinţă, unii dintre aceştia vociferând că listele electorale permanente au un regim special şi trebuie păstrate la primării. Situaţia a fost clarificată de prefectul Florin Sinescu, care le-a explicat primarilor şi secretarilor că la primării vor fi păstrate doar ultimele listele electorale întocmite până pe data de 17 septembrie 2014, iar celelalte liste întocmite pentru alegerile europarlamentare vor fi trimise spre topire agenţilor economici autorizaţi.

Pe de altă parte, prefectul a anunţat că şi la alegerile prezindenţiale de anul acesta, procesul electoral se va desfăşura în 553 de secţii de votare. El le-a solicitat primarilor că în situaţia în care există probleme în amenajarea unor secţii de votare deja stabilite, cum ar fi cele din căminele culturale, aceste situaţii trebuie transmise de urgenţă în vederea identificării altor locaţii.

„Dacă aveţi probleme legate de aceste sedii, şi aici mă refer la căminele culturale sau la sediile în care nu putem asigura un confort termic suficient sau un iluminat corespunzător, am rugămintea să le rezolvăm cât mai repede, astfel încât Autoritatea Electorală Permanentă şi noi să facem modificările corespunzătoare, să comunicăm aceste informaţii către toate instituţiile care sunt implicate în gestionarea procesului electoral şi să facem corecţiile de rigoare”, a spus Sinescu.

Florin Sinescu a mai adăugat că la aceste alegeri, toate secţiile de votare din judeţ vor trebui să raporteze prezenţa la urne. În acest sens, Sinescu a făcut un apel la primari ca acele persoane care vor fi propuse pentru a ocupa funcţiile de preşedinţi ai secţiilor de votare să ştie să folosească un telefon mobil pentru a trimite SMS-uri. Prefectul a afirmat că în trei secţii din judeţul Suceava, din Stulpicani, Panaci şi Dârmoxa – Broşteni, comunicaţiile vor fi asigurate cu telefoane prin satelit. El a explicat că în ziua votului, preşedinţii celor trei secţii de votare vor fi asistaţi pentru a folosi telefonul respectiv de către un ofiţer al Serviciului de Transmisiuni Speciale Suceava, prezenţa acestor ofiţeri în secţii urmând să fie reglementată printr-o decizie a Biroului Electoral Central. Florin Sinescu a mai precizat că un alt element de noutate este acela că timbrele autocolante care vor fi folosite în ziua votului vor fi transmise de către preşedintele Biroului Electoral Judeţean primarilor suceveni, iar aceştia le vor împărţi mai departe preşedinţilor secţiilor de votare.

Prezent la întâlnirea de ieri, şeful Inspectorului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, generalul Ion Burlui, le-a solicitat primarilor să asigure securitatea şi siguranţa împotriva incendiilor în secţiile de votare şi în special în cele care sunt amenajate în unităţile de învăţământ. El le-a atras atenţia primarilor că atunci când vor propune persoane pentru a fi preşedinţi sau locţiilor ai acestora în secţiile de votare să nu nominalizeze şi cadre ale ISU Suceava. „Am avut două judeţe unde colegi de-ai noştri au fost cuprinşi în birourile secţiilor de votare. Nu este bază legală. Oamenii respectivi riscă să-şi piardă serviciul. Suntem instituţie distinctă. Noi ne facem treaba altfel”, a explicat Ion Burlui.

 

Conducerea Poliţiei Suceava atrage atenţia că unele secţii de votare nu oferă condiţii de securitate şi siguranţă

La rândul său, adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, comisarul-şef Neculai Ştefan, a atras atenţia că la două secţii de votare, una din comuna Frumosu, amenajată în căminul cultural din Deia, şi una din municipiul Suceava, amenajată în sediul unei firme de pe strada Cernăuţi, nu sunt asigurate condiţiile necesare desfăşurării procesului electoral, iar paza lor nu se poate face în condiţii corespunzătoare. Neculai Ştefan a mai spus că unele spaţii în care sunt amenajate secţii de votare nu au asigurate condiţii de securitate şi nu au sisteme de închidere sau de sigilare, „ceea ce conduce la un risc mare privind securitatea buletinelor de vot şi a materialelor”.

La solicitarea prefectului, secretarul comunei Frumosu a precizat că problema din localitatea Deia a fost rezolvată, secţia de votare fiind mutată în altă locaţie. Nu acelaşi lucru se poate spune despre secţia din Suceava, secretarul municipiului afirmând că în zona respectivă de pe str. Cernăuţi nu există un alt spaţiu în care ar putea fi amenajată o secţie de votare. Plecând de la aceste probleme, prefectul a anunţat că în perioada următoare vor fi verificate toate secţiile de votare pentru a se vedea dacă acestea oferă condiţiile de securitate necesare.

Nu în ultimul rând, şeful Jandarmeriei Suceava, colonelul Mihai Lungu, le-a solicitat primarilor ca toate solicitările pentru mitinguri şi întâlniri electorale să fie transmise şi acestei instituţii pentru asigurarea siguranţei participanților.

Campania electorală pentru primul tur al alegerile prezidenţiale va începe în data de 3 octombrie a.c., de la ora 00:00, şi se va încheia în data de 1 noiembrie a.c., la ora 7:00. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăriile sucevene vor trebui să topească listele electorale permanente folosite la alegerile europarlamentare.
 Vizualizări articol: 1758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăriile sucevene vor trebui să topească listele electorale permanente folosite la alegerile europarlamentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(24 sep 2014, 00:14:43
Respectivele liste ar putea deveni probe in procese pentru fraudarea alegerilor.
motiv: asa pot fi convinsi alegatorii sa voteze de mai multe ori, stiut fiind faptul ca odata cu ultimele alegeri au fost trimisi in judecata foarte multi cetateni care au votat de mai multe ori prin diferite localitati.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei