Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 sep 2014 - Anul XIX, nr. 218 (5727)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Eveniment festiv

Plachetă de bronz, dezvelită ieri la Mănăstirea Dragomirna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Mănăstirea Dragomirna a fost dezvelită ieri, într-un cadru festiv, o plachetă de bronz, care marchează premierea proiectului de restaurare a frescelor de secol XVII ale bisericii acestei aşezări monahale.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret, şi maestrul Plácido Domingo, preşedinte al Organizaţiei Europa Nostra, au înmânat, pe 5 mai, la Viena, Marele Premiu pentru restaurarea frescelor de secol XVII ale bisericii Mănăstirii Dragomirna.

În cadrul aceluiaşi eveniment de la Viena, proiectul a fost declarat şi câştigător al Premiului Publicului.Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea şi conservarea complexă a acestei mari lucrări de artă, ce acoperă 900 de metri pătraţi de suprafaţă murală. Restauratorii au urmărit şi respectat tehnica picturii folosind materiale tradiţionale, reversibile, iar patina originală şi starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea au fost conservate.

 

Europa Nostra, for activ în conservarea patrimoniului european

La ceremonia locală de premiere care a avut loc ieri la Mănăstirea Dragomirna au fost prezenţi Maria Berza, membră a Organizaţiei Europa Nostra, Carmen Cecilia Solomonea, conf. univ. dr. la Universitatea de Arte „G. Enescu“ din Iaşi, restaurator specialist al proiectului bisericii Mănăstirii Dragomirna, arhitectul Dan Kisilewicz, din partea Ministerului Culturii, arhitectul Viorel Blănaru, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Suceava, arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna.

Maria Berza a prezentat câteva dintre proiectele Organizației Europa Nostra, for activ în conservarea patrimoniului european, amintindu-şi totodată şi de ziua de 5 mai, când circa 1.200 de oameni adunaţi la Burgtheater – Viena au aplaudat, în cadrul unei ceremonii deosebite, decernarea premiilor pentru restaurarea şi conservarea picturii murale a Bisericii Dragomirna. Mănăstirea Dragomirna se numără printre câştigătorii premiilor din 2014 la categoria Conservare, în cadrul concursului „Premiul european pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra“ şi se alătură celor 360 de laureaţi recunoscuţi de Comisia Europeană şi Europa Nostra începând cu 2002.

 

„Vrem ca restaurarea sufletelor să se facă concomitent cu restaurarea mănăstirii”

Stareţa Mănăstirii Dragomirna, stavrofora Macrina Săuciniţanu, gazda evenimentului, i-a mulţumit lui Dumnezeu și tuturor oamenilor care au făcut posibilă obținerea celor două premii. „Mulțumim ctitorilor, pictorilor, restauratorilor Mănăstirii Dragomirna și oamenilor care iubesc acest minunat locaș de cult și monument istoric. Vrem ca restaurarea sufletelor să se facă concomitent cu restaurarea mănăstirii. Îi felicit pe toţi cei care s-au implicat în acest proiect”, a spus, printre altele, stareţa mănăstirii. Lucrările de restaurare şi conservare a picturilor murale au fost coordonate de restaurator specialist Carmen Cecilia Solomonea, de la care am aflat că „rezultatul intervenţiilor este neaşteptat, biserica poate fi admirată de vizitatori în forma sa originală, concepută la începutul secolului al XVII-lea, când reprezenta o noutate absolută din punct de vedere arhitectural cu o pictură somptuoasă, nemaiîntâlnită în nici unul dintre monumentele dinainte sau în perioada care îi urmează“.

Calitatea şi vizibilitatea picturilor murale au fost foarte serios compromise în 400 de ani de existenţă, şi proiectul de restaurare, parte a unui mare program de conservare şi restaurare a mănăstirii, a avut o sarcină dificilă. Echipa de conservare a fost formată din circa 50 de profesionişti şi studenţi, unii dintre ei fiind prezenţi ieri la Dragomirna. Arhitectul Viorel Blănaru, consilier al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, a comparat placheta de bronz primită de Mănăstirea Dragomirna din partea Europa Nostra cu premiul „Mărul de Aur” primit de Mănăstirea Moldoviţa, în anul 1975, din partea Federației Internaționale a Ziariștilor.

 

“Dacă nu este jertfă, nu se face creaţie”

Reprezentantul Ministerului Culturii, arhitectul Dan Kisilewicz, a ţinut să precizeze că premiul obţinut la Viena de Mănăstirea Dragomirna este „pentru calitatea muncii”, „pentru trudă”, urmând ca frumoasa frescă de la Dragomirna să fie întreţinută, ceea ce nu este o misiune uşoară. Arhimandritul Melchisedec Velnic a felicitat întreaga echipă care a contribuit la Proiectul „Dragomirna”, amintind că „dacă nu este jertfă, nu se face creaţie”, apreciind în acelaşi timp silinţa de care au dat dovadă cei care au redat frumuseţea Dragomirnei, voinţa de a face ceva temeinic, de calitate.

Stareţul Mănăstirii Putna a transmis un gând de apreciere şi din partea ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care numeşte mănăstirile „curţi ale casei lui Dumnezeu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plachetă de bronz, dezvelită ieri la Mănăstirea Dragomirna.
 Vizualizări articol: 3063 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Plachetă de bronz, dezvelită ieri la Mănăstirea Dragomirna5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei