Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 sep 2014 - Anul XIX, nr. 207 (5716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lege

Spălatul şi îmbălsămatul răposaţilor, permis firmelor numai cu garanţie bancară de bună execuţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prestarea serviciilor funerare, precum spălarea, îmbălsămarea şi transportul răposaţilor la cimitir, este reglementată foarte strict de noua lege privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, care intră în vigoare în data de 9 septembrie a.c. Noile reglementări definesc nu doar mult mai clar serviciile din acest domeniu, ci şi condiţiile în care acestea trebuie executate.

Astfel, serviciile funerare constau în primirea comenzii pentru înmormântare, transportul răposatului, pregătirea pentru înmormântare, aşezarea pe catafalc şi organizarea ceremoniei de ultim rămas bun, coborârea sicriului în mormânt, deschiderea şi închiderea mormântului, exhumarea şi reînhumarea, incinerarea, preluarea urnei şi aşezarea acesteia în nişa specială, predarea urnei. Aceste servicii nu pot fi prestate însă de orice firmă de pompe funebre, ci doar de cele care îşi constituie în bancă un fond de garantare pentru plata despăgubirilor datorate în cazul neîndeplinirii sau al îndeplinirii defectuoase a serviciilor menţionate. Această prevedere avantajează vizibil firmele mari care s-au consolidat pe piaţa afacerilor cu morţi, lăsându-le celor mici doar vânzarea de sicrie şi coroane la colţul blocului.

Rodica Franciuc, administratorul celei mari firme sucevene din acest domeniu, Efemer SRL, ne-a declarat că acest fond de garanţie de bună execuţie va fi stabilit prin normele de aplicare a legii, dar în opinia sa nu ar trebui să depăşească 10.000 de euro. „Trebuie să fie o sumă fixă şi destul de mare ca să acopere eventualele despăgubiri. Subiectul este încă în discuţie, dar cred că nu ar trebui să depăşească 10.000 de euro”, a spus administratorul firmei Efemer.

Membru în Asociaţia Funerară Română şi cu o cifră de afaceri de peste 440.000 de lei pe an, Rodica Franciuc apreciază apariţia acestei prime legi care reglementează activitatea de pompe funebre. „O lege era necesară. Trebuie să se facă delimitarea între servicii funerare şi comerţul cu articole funerare. Toată lumea vinde sicrie la colţ de stradă, dar nu poţi transporta pâinea şi mortul cu aceeaşi maşină”, a afirmat Franciuc. Ea a spus că şi la noua lege mai sunt necesare câteva amendamente, în ceea ce priveşte transportul şi îmbălsămarea, care trebuie făcute doar de persoane autorizate.

 

O înmormântare „frumoasă” depăşeşte 10.000 de lei

O înmormântare făcută de Efemer, care include toate activităţile, de la ridicarea decedatului de la morgă, asistenţă la întocmirea actelor oficiale, până la coborârea în groapă, cu sicriu în două uşi, din stejar sau lemn african, colaci, prosoape, praznic etc., poate să ajungă la 12.000-14.000 de lei. „O înmormântare de firmă costă peste 10.000 de lei. Au fost cazuri când numai prosoapele şi colacii au costat 7.000 de lei, dar facem şi cazuri sociale. Există ofertă pentru toate bugetele”, a spus Rodica Franciuc.

În aceste condiţii, 10.000 de euro blocaţi în bancă drept fond de garantare i se pare rezonabil, dar complet diferit vede lucrurile Ovidiu Bejenariu, proprietarul firmei Servicii Funerare, care spune că pentru el această sumă reprezintă profitul pe un an întreg. „În loc să simplifice activitatea, legea o face mai dificilă. La noi este o afacere de familie, mama mea s-a ocupat de asta 40 de ani. Pentru ce trebuie fond de garantare, ce se poate întâmpla? Noi voiam să facem o casă funerară, dar cu legislaţia asta, cred că nici măcar transport nu mai pot să fac. Şi astăzi am fost la primărie să obţin autorizaţie pentru o maşină şi nu am reuşit”, a declarat Bejinariu.

 

Suceava şi Rădăuţi, în topul înmormântărilor „de fiţe”

Dacă nu se va conforma noilor prevederi până în data de 9 septembrie a.c., singura activitate care îi va mai fi permisă lui Ovidiu Bejinariu va fi comerţul cu articole pentru înmormântare.

În judeţul Suceava sunt înregistrate 30 de firme de pompe funebre, dintre care opt în municipiul Suceava. Pentru ca o astfel de societate comerciale să acceadă în topul operatorilor în domeniu are nevoie de 6-8 înmormântări „de firmă” pe zi. În acest top, Efemer se plasează, potrivit Rodicăi Franciuc, la nivel naţional, abia în a doua jumătate. La noi în judeţ, cele mai profitabile zone din punct de vedere al înmormântărilor „de fiţe”, cu sicriu la 4.500-5.000 de lei bucata, limuzine, sute de colaci şi prosoape asortate, sunt Suceava şi Rădăuţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spălatul şi îmbălsămatul răposaţilor, permis firmelor numai cu garanţie bancară de bună execuţie.
 Vizualizări articol: 3860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spălatul şi îmbălsămatul răposaţilor, permis firmelor numai cu garanţie bancară de bună execuţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei