Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 sep 2014 - Anul XIX, nr. 205 (5714)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Restricţii

Vacile, oile şi caprele din Botoşani au interdicţie la târgurile din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autorităţile judeţului Suceava au decis, ieri, impunerea de restricţii pentru circulaţia animalelor, după ce „Boala limbii albastre”-  Bluetongue a fost confirmată într-o gospodărie din judeţul vecin, Botoşani. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a dat ieri ordin de interzicere a accesului vacilor, oilor şi caprelor din judeţul vecin la târgurile din judeţ. În urma confirmării unui focar de boală la Bacău, judeţul Suceava, cu excepţia câtorva localităţi de la graniţa cu Ucraina, se află oricum în zona de restricţie şi supraveghere, instituită pe o rază de 150 de km în jurul focarului.  Confirmarea unui caz la Botoşani, la o gospodărie din satul Romaneşti, sporeşte însă gradul de alertă al autorităţilor sucevene. Circulaţia bovinelor, ovinelor şi caprinelor, speciile sensibile la boală, se face în condiţii speciale sanitar-veterinare, fiind permisă doar deplasarea în alte zone aflate sub restricţii şi numai pentru sacrificări de necesitate în abatoare.

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă - Centrul local pentru Combaterea Bolilor al judeţului Suceava s-a întrunit, ieri, de urgenţă pentru a dispune măsuri în vederea prevenirii apariţiei bolii la animalele de la noi. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava, dr. Leon Postolache, a prezentat condiţiile în care apare boala, căile de transmitere, semnele după care poate fi recunoscută şi măsurile de combatere, dar din păcate folosirea limbajului de specialitate a făcut informaţiile puţin accesibile pentru marea majoritate a celorlalţi membri ai Comitetului. Din clarificările ulterioare, cerute de prefectul Sinescu atât şefului DSV, cât şi directorului Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Ludovic Abiţei, a reieşit clar că uciderea ţânţarilor, ţinerea sub control a comerţului cu animale şi curăţenia sunt cele mai eficiente metode de prevenire a „bolii limbii albastre”. Dr. Leon Postolache a precizat că subspecia de ţânţari care asigură transmiterea bolii de la un animal la altul nu a fost identificată în judeţul Suceava, iar riscul se reduce pe măsură ce scad temperaturile. Potrivit medicului veterinar, ţânţarii transmiţători au nevoie de temperaturi de peste 6 grade Celsius în timpul nopţii pentru a fi activi.

 

 Distrugerea ţânţarilor şi curăţenia, cele mai bune metode de prevenire a apariţiei bolii

Foarte important, boala nu este transmisibilă la om şi nici între animale. Nu se transmite nici prin laptele sau carnea provenite de la animalul bolnav, iar acestea nu constituie un pericol pentru sănătatea umană. Bluetongue se transmite numai şi numai prin intermediul ţânţarilor, care duc boala de la un animal la altul. Fără ţânţari, boala nu există.

Pe lângă distrugerea ţânţarilor, curăţenia în zona grajdurilor şi aspersarea depozitelor de gunoi de grajd cu insecticid sunt, de asemenea, foarte bune măsuri de prevenţie.

Medicii veterinari din judeţ au fost deja instruiţi să monitorizeze animalele susceptibile la „boala limbii albastre”, mai ales că Suceava deţine cel mai mare

număr de bovine, peste 150.000 de capete crescute în gospodării particulare şi ferme. Din punct de vedere al riscului de boală, directorul DSV a declarat că  cea mai susceptibilă este zona Rădăuţi, deoarece aici este concentrat un număr mare de animale. Crescătorii de animale sunt rugaţi să contacteze medicii veterinari la cea mai mică suspiciune de boală. Semnele de alarmă sunt febra, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii purulente, umflături la nivelul botului, pe gingii şi limbă, pe faţă şi urechi, cruste în jurul nărilor, hemoragii mici la nivelul mucoaselor, iar în faze mai avansate animalul are respiraţia foarte dificlă, din cauza umflării limbii. Animalul bolnav se deplasează cu dificultate, de multe ori pe coate şi genunchi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vacile, oile şi caprele din Botoşani au interdicţie la târgurile din Suceava.
 Vizualizări articol: 2040 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vacile, oile şi caprele din Botoşani au interdicţie la târgurile din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei