Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2014 - Anul XIX, nr. 194 (5703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Avertisment

Cinci probe de apă din piscine din judeţ, descoperite de DSP ca fiind necorespunzătoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un control al Direcției de Sănătate Publică Suceava la ştranduri şi bazine de înot din judeţ a scos la iveală că nu toate aceste unităţi de agrement respectă normele sanitare prevăzute de legislaţie. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Adrian Popescu, ultimul control, efectuat luna trecută, la un ştrand şi 11 piscine din judeţ, a arătat că din cele 24 de probe de apă recoltate din bazine, cinci nu au fost conforme cu standardele legale.

Reprezentantul DSP ne-a declarat că trei probe recoltate din apa de îmbăiere au fost neconforme din punct de vedere chimic, cu depăşiri ale limitelor admise de amoniu, nitraţi şi clor rezidual liber, iar la două s-a depistatdepăşirea numărului total de germeni (NTG), bacterii coliforme, Escherichia Coli, enterococi şi Pseudomonas.

„La unităţile la care au fost depistate neconformităţi - în Vatra Dornei, Dorna Arini, Pojorîta şi Suceava, au fost dispuse măsuri de golire şi igienizare a bazinelor, dezinfecţia corespunzătoare, respectarea ritmului de primenire a apei în vederea îmbunătăţirii calităţii acesteia. De asemenea, au fost sancţionate cu avertisment şi se vor face din nou controale în vederea verificării aplicării măsurilor dispuse”, a arătat Popescu.

 

Apa din bazin trebuie să fie mereu limpede

Nerespectarea normelor legale face ca ştrandurile şi piscinele, în loc să fie un loc de relaxare şi de petrecere plăcută a timpului liber, să devină zone cu potenţial de risc pentru siguranţa şi sănătatea utilizatorilor. Reprezentantul DSP nu a comunicat şi numele unităţilor la care au fost înregistrate probleme.

Legislaţia prevede câteva norme clare pe care trebuie să le respecte aceste zone de agrement, atât din punct de vedere igienico-sanitar, cât şi în ceea ce priveşte construcţia propriu-zisă. De exemplu, evaluarea limpezimii apei se face foarte simplu: un disc negru, de 15 cm, pe fond alb, trebuie să fie vizibil cu uşurinţă în punctul cel mai profund al bazinului. Concentraţia de clor admisă este de asemenea prevăzută, iar administratorii bazinelor de înot şi piscinelor trebuie să deţină registre în care vor fi înscrise rezultatele buletinelor de analiză a apei,  concentraţiile clorului rezidual liber, periodicitatea de primenire a apei şi de dezinfecţie a bazinelor, precum şi modalitatea prin care s-a făcut, inclusiv substanţele dezinfectante folosite. Unităţile care deţin bazine de înot/piscine trebuie obligatoriu să fie dotate cu vestiare, grupuri sanitare şi duşuri, separate pentru femei şi bărbaţi.

 

Pavimentul cu dale antiderapante este obligatoriu

Legea mai spune că accesul în piscine al persoanelor purtătoare de boli transmisibile, plăgi deschise, dermite sau dermatoze este interzis, dar această prevedere este mai greu de pus în aplicare de administratori deoarece accesul nu este condiţionat de un consult medical, ci mai curând de conştiinţa civică a utilizatorilor.

În ceea ce priveşte construcţia, bazinele de înot, indiferent dacă sunt descoperite sau acoperite, trebuie să fie prevăzute cu  o bordură ridicată cu 30 cm faţă de paviment, care trebuie finisat cu dale antiderapante. Accesul în apă se face pe scări cu profiluri rotunjite şi forma adaptată folosirii fără risc; de jur împrejur, la nivelul apei, trebuie să existe o bară de susţinere, iar adâncimea bazinului se marchează vizibil pe marginile acestuia.

De asemenea, piscinele şi bazinele cu tehnologie de preaplin trebuie să fie prevăzute cu mijloace de prindere/susţinere la nivelul apei şi paviment antiderapant. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci probe de apă din piscine din judeţ, descoperite de DSP ca fiind necorespunzătoare.
 Vizualizări articol: 2980 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cinci probe de apă din piscine din judeţ, descoperite de DSP ca fiind necorespunzătoare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei