Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iul 2014 - Anul XIX, nr. 162 (5671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Rezultate din schimb de experienţă

Primarii care au fost în Schwaben vor să preia acasă modelul german de administrație locală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vizita de lucru pe care au efectuat-o în regiunea germană Schwaben cei 20 de primari şi patru consilieri judeţeni suceveni, în perioada 5-11 iulie a.c., a fost o lecţie de administraţie pe care nu o vor uita prea curând. Trei reprezentanţi ai delegaţiei primarilor, respectiv primarul de Todireşti, de Hănțești şi de Cornu Luncii, şi consilierii  Adrian Isepciuc, Tudor Plăcintă şi Ioan Dan Cuşnir au prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, informaţii şi imagini legate de deplasarea în Germania.

Astfel, consilierul Cuşnir a declarat că partenerii germani „au tratat foarte serios” această vizită de lucru, organizând-o sub forma unui schimb de experienţă aplicat, cu întâlniri cu preşedintele Consiliului Administraţiei Regionale Schwaben, Jürgen Reichert, cu primari şi consilieri locali din şase zone din Regiunea Schwaben, cu ateliere de lucru pe domenii. Pentru eficienţă, nemţii i-au împărţit pe suceveni în şase grupe. În funcţie de interese, oamenii s-au înscris în grupe repartizate la administraţia locală din Lindau, unde în fiecare an se întâlnesc laureaţii premiului Nobel în viaţă, la Fussen, unde se află cea mai vizitată atracţie turistică din Germania, cu 1,2 milioane de nopţi de cazare pe an şi 19 milioane de euro încasaţi anual din turism, în localităţi cu modele de reţele de utilităţi, administrarea pădurilor, dezvoltarea meşteşugurilor populare sau centre pentru persoane cu dizabilităţi. Toată delegaţia a vizitat o şcoală de dezvoltare rurală şi locală, un proiect pilot în care grupurile focus sunt consultate de administraţie înainte de luarea unei decizii pentru comunitate.

 

Consultarea cetăţenilor la luarea deciziilor importante s-ar putea aplica imediat

Consilierul Cuşnir este de părere că acest model de bună administrare ar putea fi aplicat imediat la Suceava, cu costuri foarte reduse.

„Zilele au fost pline de activităţi, organizate cu rigoare germană”, a spus Cuşnir.

Acest aspect a fost întărit şi de consilierul Tudor Plăcintă, care a apreciat că a participat „la o lecţie de administraţie fără cusur”. Consilierul PDL s-a declarat impresionat de o comună cu 3.500 de locuitori, unde primăria are patru angajaţi şi un buget propriu pentru investiţii de 4,5 milioane de euro, o localitate fără coşuri de gunoi stradale pentru că fiecare îşi aruncă gunoiul acasă şi plăteşte pentru el. „Am avut un program organizat nemţeşte, de dimineaţa, de la 7.00, până seara târziu”, a spus consilierul. Pentru comparaţie cu cele văzute în administraţia germană şi sumele încasate la bugetul propriu, primarul PNL de Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a declarat că în toată comuna pe care o păstoreşte există 869 de salariaţi de la care se încasează taxe şi impozite, însă sumele nu ajung la nivelul celor alocate doar pentru investiţii  într-o comună din Germania. În acelaşi timp, el a afirmat că partenerii din Schwaben sunt la curent cu toate problemele cu care se confruntă Suceava: „ei ştiu absolut tot ce se întâmplă la noi în judeţ”.

 

Primarii germani, invitaţi la Suceava

Oaspeţii din Suceava au fost invitaţi de gazde să vadă împreună meciul Germaniei cu Brazilia, din semifinala Campionatului Mondial de Fotbal. „Eram într-o sală cu peste 1.000 de oameni şi toată lumea s-a comportat ireproşabil. Un muc de ţigară n-am văzut pe jos!”, a spus plin de admiraţie primarul Fron.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, care a condus delegaţia în Schwaben, a declarat că vizita a fost un succes şi, pe bază de reciprocitate, în viitorul apropiat primari şi membri ai administraţiilor din Schwaben vor fi invitaţi să vină la Suceava. Din prima delegaţie care a fost în Germania au făcut parte primarii de Broşteni, Solca, Bosanci, Buneşti, Breaza, Calafindeşti, Cornu Luncii, Dorna Arini, Dumbrăveni, Fîntînele, Gălăneşti, Hănțești, Iaslovăţ, Muşeniţa, Panaci, Poieni Solca, Simininea, Todireşti, Valea Moldovei şi Zvoriștea, precum şi consilierii judeţeni Adrian Isepciuc, Tudor Plăcintă, Constantin Proboteanu şi Ioan Dan Cuşnir. Ceilalţi primari din judeţ vor pleca probabil o parte în septembrie, iar ultima delegaţie, spre sfârşitul anului, în funcţie şi de programul partenerilor germani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarii care au fost în Schwaben vor să preia acasă modelul german de administrație locală.
 Vizualizări articol: 3552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primarii care au fost în Schwaben vor să preia acasă modelul german de administrație locală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei