Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iul 2014 - Anul XIX, nr. 162 (5671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie critică

Anchete penale blocate de peste şase luni, din cauza bugetului zero pentru plata alcoolemiilor şi necropsiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava nu a reuşit să achite nici un leu pentru plăţile restante de peste şase luni de zile ale necropsiilor şi alcoolemiilor solicitate în cadrul anchetelor penale, ceea ce echivalează cu blocarea dosarelor inclusiv în cauze grave, de morţi suspecte sau ucideri din culpă. Victimele din cazul multor dosare sunt pur şi simplu revoltate că aşteaptă de luni sau chiar de ani de zile împărţirea dreptăţii, însă sunt doar amânate. Singurul lucru pe care pot să-l facă însă poliţiştii este să întocmească rapoarte de necesitate, în care cer achitarea cu prioritate a prestaţiilor medico-legale în cazurile pe care le consideră cele mai urgente. Acesterapoarte, care s-au adunat deja teancuri, ajung la conducerea IPJ Suceava, care însă nu poate face nici ea decât demersuri mai departe, în condiţiile în care plata serviciilor efectuate de Medicina Legală se achită direct de Ministerul Afacerilor Interne.

 

În acest an s-au făcut doar câteva plăţi  

Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, a informat că datoriile către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceva se cifrează la suma de 586.712 lei. Ultima plată semnificativă s-a făcut în decembrie 2013, în timp ce în ianuarie 2014 s-au mai achitat doar câteva necropsii considerate foarte urgente, a mai spus ofiţerul. De atunci, din ianuarie, doar s-au adunat restanţe, fără a se mai achita necropsii sau alcoolemii, indiferent de gravitatea cauzelor penale.

 

Plata din propriul buzunar, alternativă la lunga aşteptare 

Acest blocaj în care toată lumea pare prinsă la mijloc tinde să se transforme  într-o situaţie critică, de care suferă victimele din dosare şi beneficiază inculpaţii. În unele situaţii s-a ajuns ca părţile vătămate să achite la cerere, din propriul buzunar, plata acestor servicii fără de care dosarele penale nu-şi pot urma cursul normal. Un exemplu în acest sens este cazul unei femei din comuna Dumbrăveni, Ana Vieriu, care a achitat 1.338 de lei pentru ca raportul de necropsie în cazul morţii fiului săusă ajungă la dosar, caz care a fost relatat pe larg într-o ediţie anterioară a ziarului nostru. 

Nu puţini sunt şi învinuiţii din dosare, în special şoferii băuţi, care cer să achite personal rezultatele probelor de alcoolemie, pentru a scurta timpul în care au permisul de conducere suspendat.

De precizat că Serviciul Judeţeande Medicină Legală Suceava realizează la timp necropsiile şi alcoolemiile solicitate în dosare, însă rezultatele sunt păstrate în fişete, până când se va face plata acestora. Fără aceste rezultate medico-legale, care de obicei sunt decisive în stabilirea vinovăţiei, un dosar penal nu are cum fi trimis de procuror în instanţă, pentru împărţirea dreptăţii.

Trebuie precizat că astfel de crize de buget au mai fost şi în anii anteriori, însă exista un fond de rezervă pentru cauzele considerate de maximă urgenţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchete penale blocate de peste şase luni, din cauza bugetului zero pentru plata alcoolemiilor şi necropsiilor.
 Vizualizări articol: 2531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Anchete penale blocate de peste şase luni, din cauza bugetului zero pentru plata alcoolemiilor şi necropsiilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   C.A.S.CADORII RASULUI trimis de
(16 iul 2014, 11:19:25
În meciul de la Cotroceni, dintre preşedintele devenit peste noapte macro-economist Traian Băsescu şi cupleta de teatru de revistă Ponta-Petrescu, asemuit de unii cu un Germania-Brazilia cu insertii politice, limbajul gesturilor a făcut de zece ori cât toate cuvintele rostite.Consultarea de la Cotroceni s-a constituit într-o şaormă vizuală cu de toate, asezonată verbal cu sos de MTO şi deficit al fondului de pensii. Premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Ioana Petrescu au venit la Cotroceni ca doi chiulangii a căror artă de a trece examenul nu constă în prezentarea câtorva minime cunoştinţe şi cifre în faţa profesorului ci în aceea de a-l face din vorbe. Problema este că cei doi au intrat pe un teren minat. Naiva şi preţioasa Ioana Petrescu nu avea cum să facă faţă “papagalului” băsescian, în timp ce singura disimulare de care e capabil diletantul Victor Ponta este minciuna verde-n faţă.“Avem şi MTO-ul...”, zice Băsescu. “Poftiţi?”, tresare Ponta, căscând larg ochii, precum o ciută în bătaia farurilor, apoi mişcându-i speriat stânga-dreapta, în căutarea salvării. Se lasă apoi pe spate, încruntându-se, dându-şi seama că habar nu are la ce se referă Băsescu, pentru a-l putea contracara.
2.   C.A.S.CADORII RASULUI trimis de
(16 iul 2014, 11:23:47
Am facut acest preambul pentru a vedea cu totii cine sunt cei care conduc guvernul.E normal cu asemenea indivizi(si individe) sa mearga tara in halul in care merge.Acest guvern socialist a marit benzina cu 7 eurocenti faccand-o cea mai scumpa din Europa.Acest guvern socialist a micsorat investitiile cu 25%.Nu a dat banii profesorilor pe care acestia i-au castigat in instanta.Nu a dat despagubirile refugiatilor din Bucovina.Si nu da banii minimi necesari pentru functionarea institutiilor statului-pentru plata alcoolemiilor şi necropsiilor.
3.   C.A.S.CADORII RASULUI trimis de
(16 iul 2014, 11:34:53
Ideea e ca reducerea C.A.S la angajator ar aduce un deficit suplimentar la fondul de pensii de 5 miliarde.De unde va pune guvernul acesti bani la loc?Pai cum de unde?Din marirea de trei ori a impozitelor la locuinte si masini.Pai care e logica?Deci reduci taxele la patronat si iei impozite de trei ori mai mari de la cetateni?
3.1  RE: C.A.S.CADORII RASULUI trimis de
(16 iul 2014, 12:44:55
Ce logica de cabotin ai mey radio.Cum sa mareasca taxele si impozitele la cetateni cand e an electoral. Iar bani sant slava domnului ca au bagat pretenii vostrii de la deneia spaima in "economia virtuala" si se fura un pic mai putin ca pe vremea lu boculete.Asa ca nu mai plange matale ca se fura mai putin.
4.   Comentariu trimis de
(16 iul 2014, 17:46:03
Este tot interesul sa fie inchisa gura cetateanului cit mai repede si definitiv , deci se spera ca prin 2060 sa mai fie vreo 13 milioane de romani . Se actioneaza pe deplin in realizarea obiectivului si trierea este dura .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei